Wat verdient een psychotherapeut?

Verdien ik genoeg? Verdien ik genoeg?

Wat is het salaris van een psychotherapeut? Een psychotherapeut verdient in Nederland goed. Dit heeft met name te maken doordat een psychotherapeut al heel wat jaren heeft gestudeerd en in de top zit van de psychologie. Psychotherapeuten werken doorgaans bij ggz instellingen waar ze cliënten en patiënten behandelen. Een psychotherapeut werkzaam in de ggz zit doorgaans in schaal 65 van de cao ggz.

Salarisschaal van een psychotherapeut

Hoeveel verdient een psychotherapeut? Een psychotherapeut verdient minimaal € 3.760 en maximaal € 5.046 per maand (bruto). Dit bedrag komt overeen met salarisschaal 65 van de cao in de geestelijke gezondheidszorg. Psychotherapeuten zitten dus in schaal 65. Het genoemde bedrag is exclusief vakantiegeld en een eindejaarsuitkering waardoor het maandbedrag hoger zal komen te liggen.

Wie verdient meer: een psychotherapeut of een klinisch psycholoog

In Nederland verdient een klinisch psycholoog doorgaans meer dan een psychotherapeut. Een klinisch psycholoog zit in salarisschaal 70 terwijl een psychotherapeut in salarisschaal 65 zit. Een psychotherapeut verdient ongeveer net zoveel als GZ psycholoog.

Arbeidskansen van een psychotherapeut

Er is veel vraag naar psychotherapeuten. Dit geldt in principe voor alle BIG-geregistreerde zorgprofessionals. De arbeidsmarkt voor psychotherapeuten is goed, echter is er wel meer vraag naar GZ psychologen en klinisch psychologen.

ZZP'er verdient meer geld

Een zelfstandige zonder personeel (ZZP'er) verdient doorgaans meer salaris per uur dan een psychotherapeut die in loondienst is bij een ggz instelling. Uiteraard moet de ZZP'er rekening houden met allerlei verzekeringen waardoor de kosten ook hoger uitvallen. Onder de streep verdient een vrijgevestigde psychotherapeut doorgaans meer geld.

Vind jij dat een psychotherapeut voldoende verdient, zeker wanneer je kijkt naar wat de collega's in de GGZ verdienen? Laat het ons weten door jouw reactie te vermelden onder dit artikel.

Laatst aangepast op maandag, 27 november 2017 14:10

Reageer op: "Wat verdient een psychotherapeut?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk