Schots recept voor black bun; een schotse cake voor oudejaarsavond
Iedereen wil wel een keer iets anders op tafel toveren. De Schotse keuken is een gevarieerde keuken en valt in Nederland vaak goed in de smaak. Black bun is een Schots vruchtengebak of vruchtencake. Black bun wordt oorspronkelijk gegeten op Driekoningen (elk jaar op 6 januari), maar tegenwoordig wordt het ook op oudejaarsavond gegeten. Dus ook voor dit jaar een bijzonder oud en nieuw recept. De black bun is een heerlijk gevulde cake met; krenten, sinaasappelschil (oranjesnippers), amandelen en allerlei heerlijke kruiden en specerijen zoals kaneel en gember. Een scheut whisky geeft de cake wat extra pit en maakt het typisch Schots. Deze cake is een echte aanrader en zeker een keer wat anders. Bijkomend voordeel is dat de cake, eenmaal afgekoeld in een blik, een jaar goed kan blijven!
Het recept voor black bun
Black bun is geen ingewikkelde cake om te maken, maar er gaan wel veel ingrediënten in! De combinatie van deze ingrediënten geven de cake zijn uiteindelijk specifieke smaak, wijk hier dus niet van af.
Benodigde tijd
Voorbereiding: 50 minuten
Baktijd: 150 minuten
Benodigdheden:
- 400 gram bloem
- 180 gram boter in stukjes
- 1 eetlepel basterdsuiker
- 2 eidooiers
- 2 eetlepels ijswater
- 375 gram rozijnen (fijngesneden)
- 300 gram krenten
- Half kopje oranjesnippers (sinaasappelschil)
- 110 gram gebakken amandelen
- 170 gram basterdsuiker
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel gember (gemalen)
- 1 theelepel kaneel (gemalen)
- 3 eetlepels whisky
- 100 gram bloem
- ¼ theelepel krimmetart
- ¼ theelepel bakpoeder
- 125 milliliter karnemelk
- 1 ei plus een eidooier losgeklopt
- 1 eiwit (losgeklopt)
- 1 theelepel kristalsuiker
Stap 1; de vorm
Smeer de cakevorm in met olie of boter en verhit de oven voor op 180 graden Celsius.
Stap 2; het deeg
Mix de bloem, boter en suiker door elkaar tot een kruimelig mengsel. Voeg hierna de eierdooiers en het ijswater toe. Mix het geheel tot een glad zacht deeg. Doe de kom, afgedekt met plasticfolie in de koelkast en laat het hier 20 minuten staan om te rusten.
Stap 3; vulling voor de black bun
Doe in een kom de: oranjesnippers, rozijnen, suiker, kruiden, amandelen en de scheut whisky. Roer dit alles door elkaar. Pak een zeef en zeef de bloem, krimmetart en het bakpoeder boven de kom en voeg de melk, het ei en de eidooiers toe. Roer dit alles door elkaar met een houten lepel.
Stap 3; de vorm bekleden
Rol tweederde van het deeg uit en bedek de cakevorm met het deeg. Laat tijdens het bekleden ongeveer 2 cm over de rand hangen.
Stap 4; de vorm vullen
Vul nu de vorm met de vulling en druk het geheel stevig aan. Smeer de bovenkant van de vulling en de rand van het deeg in met het losgeklopte eiwit (laat een beetje over voor de buitenkant). Rol het overgebleven deeg uit en bedek hier de vulling mee tot over de rand, druk nu de randen aan zodat een dicht geheel ontstaat. Snijd het overtollige deeg weg met een mesje. Smeer nu de bovenkant in met het overgebleven eiwitmengsel en bestrooi het geheel met suiker.
Stap 5; de black bun bakken
Het bakken van de black bun verloopt in twee fasen.
Fase 1: Plaats de black bun in voorverwarmde oven (180 graden) en bak de cake ongeveer 60 minuten.
Fase 2: Laat de cake in de oven staan maar verlaag de temperatuur naar 160 graden. Bak de cake nu nog ongeveer 90 minuten tot de black bun een mooie bruine kleur heeft gekregen.
Klaar!
De black bun is nu klaar, laat het geheel in het blik afkoelen en de black bun kan tot een jaar goed blijven! Serveer black bun in dunne plakjes op bijvoorbeeld oudejaarsavond naast de andere bekende lekkernijen.