Stekende rugpijn in de ochtend: oorzaken en oplossing

Heftige pijnsteken Heftige pijnsteken

Rugpijn is zeer vervelend en pijnlijk. Het is een slecht begin van de dag als er in de ochtend al pijn in de rug wordt ervaren. De oorzaak van stekende rugpijn is niet altijd even duidelijk. Er kan sprake zijn van meerdere oorzaken. Vaak is een verkeerde houding, ontstoken pezen of verkeerd schoeisel de grootste oorzaak. Ouderdom en slijtage kunnen ook meespelen. Wat kun je doen om rugpijn in de ochtend te doen verhelpen?

Rugpijn als je net uit bed komt

Het is erg vervelend om rugpijn te hebben. Vaak gaat rugpijn gepaard met steken en pijnscheuten. De oorzaak van rugpijn is divers en kan vaak niet snel worden achterhaald. Veel mensen hebben echter vroeg of laat last van de rug omdat ze jarenlang een verkeerde werkhouding hebben aangenomen. Een hernia kan het resultaat zijn van een verkeerde werkhouding. Bij een hernia is er sprake van schade aan de ruggengraat. Toch hoeft rugpijn niet altijd te betekenen dat er schade is aan de botten (ruggengraat). Pijn kan ook voortvloeien uit ontstoken spieren en pezen. Mensen die in de ochtend wakker worden met rugpjin ervaren vaak rugpijn dat wordt veroorzaakt door spieren en pezen die (lichtelijk) ontstoken zijn. Vaak straalt de pijn uit naar de nek. Een stramme en stijve nek wordt daarom ook vaak gevoeld bij rugpijn veroorzaakt door pijnlijke spieren in de rug.

De symptomen van rugpijn

Rugpijn kenmerkt zich door pijnlijke scheuten in de rug. Er kan sprake zijn van een specifieke plek in de rug, echter kan de pijn ook uitstralen naar meerdere delen van de rug, nek, schouders en bovenarmen. De pijn kan ook naar beneden uitstralen. Je moet dan denken aan pijn in de onderrug en bilspieren. De schouders zijn bij veel mensen vaak extra gevoelig en worden dan vaak ook gevoeld in de ochtend. De volgende symptomen worden vaak genoemd:

 • Pijnlijke scheuten op één bepaald punt
 • Stramme spieren
 • Uitstralende pijn
 • Spieren die ''op slot'' zitten
 • Het gevoel hebben dat de spieren ontstoken zijn

Ontstoken gevoel

Een ontstoken gevoel kenmerkt zich vaak door pijn. Mensen met een rugpijnen voelen vaak dat er iets mis is. Zeker als het gaat om één specifieke plek is het gevoel van rugpijn erg vervelend. Vaak is bewegen moeilijk. Je kunt je vervolgens erg bewust worden van elke beweging die je maakt. Sommige bewegingen kun je daarom bewust niet meer gaan maken. Deze bewustwording kan zorgen voor nog meer ongemak. De spieren worden namelijk nog strammer als er minder bewogen wordt. Een ontstoken gevoel kan gepaard gaan met een lichte verhoging van de lichaamstemperatuur. Er kan dan sprake zijn van lichte koorts. Het is verstandig om je temperatuur op te meten als je vermoed dat er sprake is van een ontsteking.

Rugpijn? Check je schoenen!

Hoe ontstaat een ontsteking in de rug?

Een ontsteking in de rug ontstaat doorgaans niet zonder reden. Het kan gebeuren dat er een ontsteking ontstaat wanneer er plotsteling veel te veel lichaamsbeweging heeft plaatsgevonden. Beginnende sporters ervaren daarom wel eens pijn in de rug. Met name sporters in de sportschool die net beginnnen met fitness kunnen last krijgen van de rug. Er is dan te lang en te zwaar getraind. De spieren zijn dan ontstoken, spierpijn is het gevolg. Wanneer er te lang en te intenstief wordt getraind kan het gebeuren dat de spieren niet voldoende tijd hebben gehad om te herstellen. De spieren kunnen dan (chronisch) ontstoken zijn. Vaak gaat het ook om de pezen. De pezen verbinden de spieren aan de botten. Wanneer er problemen zijn met de pezen, dan kan bewegen erg lastig en pijnlijk zijn. Ontstekingen kunnen ook ontstaan door (aangeboren) ziekten.

Een verkeerd matras: pijn in de rug!

Het is belangrijk om op een goed matras te liggen. Matrassen kunnen echter oud en doorgezakt raken. Als er langdurig gelegen wordt op een oud matras, dan is de kans op rugpijn in de ochtend ook groter. Een doorgezakt matras biedt weinig steun voor de rug. De lichaamshouding (slaaphouding) is dan verkeerd. Een doorgezakt matras kan voor problemen zorgen als er niet op tijd actie wordt ondernomen. Het is belangrijk om een stevig matras aan te schaffen. Het matras moet de juiste steun leveren. Een goed kussen is ook van groot belang. Rug en nekpijnen kunnen worden veroorzaakt door een plat kussen. Ook een te dikke kussen kan voor problemen zorgen. Een te dikke kussen laat de nek buigen waardoor de spieren in de nek en rug zich constant aanspannen.

 • Een doorgezakt matras kan voor problemen zorgen
 • Een te dunne kussen kan rugpijnen veroorzaken
 • Een te dikke kussen kan de nekspieren pijnlijk maken

Verkeerde schoenen: pijn in de rug!

Vaak worden schoenen vergeten als het gaat om rugpijn. Wie langdurig op verkeerde schoeisel loopt kan serieuze rugklachten krijgen. Met verkeerde schoeisel wordt in de meeste gevallen schoenen bedoeld die de voeten, benen, enkels en uiteindelijk de rug te weinig ondersteunt. Mensen met verkeerde schoenen (te krappe of te ruime schoenen) gaan veelal anders lopen dan ze normaal zouden doen. De stand van de voeten verandert waardoor er nieuwe drukpunten ontstaan. Te krappe schoenen kunnen met name voor problemen zorgen. Het is belangrijk om bij voetproblemen de pedicure of de podoloog te bezoeken. Op maat gemaakte schoenzolen kunnen helpen om opnieuw balans te vinden en om uiteindelijk de pijn in de rug te doen verminderen.

Ervaar jij ook rugpijn in de ochtend? Wat doe jij om dit te verhelpen en wat is bij jou de boosdoener? Laat het weten door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen.

Laatst aangepast op zondag, 25 maart 2018 18:18

Reageer op: "Stekende rugpijn in de ochtend: oorzaken en oplossing"

1 Reactie

 • Reactielink Dirk Teerlinck vrijdag, 16 maart 2018 08:22 Geplaatst door Dirk Teerlinck

  Rug a1 a2 versleten heb in de morgen hevige rugpijn 30 druppels
  Tramadol en heel de dag mobiel
  Wat is de oplpssing

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk