Steken in de onderrug en schouder: pijn en stram

Moe door rugpijn Moe door rugpijn

Veel mensen in Nederland hebben rugklachten. De rug heeft het maar zwaar te verduren dankzij het veelal zittend beroep van veel mensen. De rug is erg gevoelig voor een eentonige positie. Mensen die een zittend beroep hebben zitten vaak urenlang op een bureaustoel. Wanneer de rug in een bepaalde kromme positie komt voor een lange tijd kunnen spieren verslappen. Rugproblemen kunnen snel voorkomen wanneer er lichte inspanning plaatsvindt. De slappe rug is niks gewend. Rugpijn hoeft niet alleen veroorzaakt te worden door spieren. Rugpijn kan ook worden veroorzaakt door zenuwen die bekneld zijn tussen wervels. Met name pijn in de lagere regionen (lage onderrug) gaat vaak gepaard met enorme pijn.

Steken in de rug

Steken in de rug gaan vaak gepaard met veel pijn. De pijn kan een persoon belemmeren in veel dagelijkse bezigheden. Je moet dan denken aan:

  • boodschappen
  • dagelijkse bezigheden
  • koken
  • sporten
  • werken

Mensen die hevig rugpijn hebben komen vaak bij de dokter terecht. De rug kan onderzocht worden door de huisarts, maar vaak wordt er niks specifieks gevonden. Voor een verdere diagnose moet een persoon met rugklachten daarom vaak verder worden onderzocht in het ziekenhuis. In een ziekenhuis kan een persoon van binnen worden onderzocht door middel van een röntgenapparaat of echografie-apparaat. Rugklachten kunnen veel oorzaken hebben. Het hoeft niet altijd te liggen aan spieren en/of ruggenwervels. Heb je wel eens gedacht aan je nieren/lever? Ook organen kunnen rugklachten veroorzaken.

Rugpijn en sporten

Mensen die veel sporten moeten ook uitkijken voor blessures. Een blessure heb je snel opgelopgen, zeker wanneer je de rug veel belast tijdens het sporten. Wie sport belast de rug. Wanneer de rug niet sterker is geworden door sport (langzaam opbouwen) kan een in één keer teveel aan sport de brug teveel belasten waardoor deze geblesseerd raakt. Bij een teveel aan sporten kunnen ook ontstekingen ontstaan in het bindweefsel en de overgangen van spierweefsel naar botweefstel. Ontstekingen zijn extreem pijnlijk en kunnen voor veel overlast zorgen. 

Medicijnen tegen spierpijn

Wanneer er lange tijd (spier)pijn in de rug wordt gevoeld is het verstandig om de huisarts te bezoeken. De dokter kan je verder onderzoeken en eventueel een diagnose stellen. Soms is het nodig om je rug verder te onderzoeken in het ziekenhuis. In de meeste gevallen zal je het advies krijgen om wat meer te rusten of juist wat meer te gaan sporten zodat je de rug (eigenlijk de rugspieren) wat sterker maakt. Een sterkere rug kan ook meer verdragen zodat de klachten langer uitblijven. De medicijnen die bij rugpijn worden geadviseerd zijn in de meeste gevallen pijnstillers die zenuwen blokkeren. Als de zenuwprikkels niet meer aankomen in het brein wordt er geen pijn meer gevoeld. Dit houdt natuurlijk niet in dat de pijn er opeens niet meer is. Ook bij pijnstiller gebruik moet het lichaam nog herstellen.

Reageer op: "Steken in de onderrug en schouder: pijn en stram"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk