Pijn in rug, onderrug klachten; wat kunnen de oorzaken zijn van lage rugpijn?

Massage kan helpen Massage kan helpen

Pijn in de rug is zeer vervelend en we kunnen er allemaal weleens mee te maken krijgen door bijvoorbeeld overbelasting, maar ook door ouderdom of verkeerde beweging kunnen klachten ontstaan. Soms is de pijn tijdelijk maar de pijn kan ook langer aanhouden. Wat kunnen de oorzaken zijn van een pijnlijke onderrug? Heb ik te zwaar werk verricht en zijn de klachten nog te verhelpen?

De onderrug of lage rug

Met de onderrug wordt het onderste deel van de ruggengraat bedoeld. Dit deel van de rug wordt dagelijks zwaar belast en het is dan ook geen uitzondering dat juist dit deel van de rug vaak pijnklachten geeft. Deze klachten worden vaak omschreven als pijn in de onderrug of lage rugpijn. In de onderrug bevinden zich onder anderen spieren en weefsels, pezen, zenuwen, gewrichten en kraakbeenschijven; een complex geheel.

De oorzaken van lage rugpijn

Neem rugklachten ten alle tijde serieus, om verdere schade aan de rug te voorkomen is het belangrijk een huisarts te bezoeken als de klachten blijven aanhouden. Soms zijn de klachten ook tijdelijk en het gevolg van een overbelasting door bijvoorbeeld tijdelijk zwaar verrichte werkzaamheden. De oorzaken van lage rugpijn lopen sterk uiteen en zijn als volgt te onderscheiden:

Overbelasting van de onderrug

Een overbelasting kan ontstaan door korte zware belasting denk bijvoorbeeld aan een te zware doos tillen. Naast de korte zware belasting kan een overbelasting ook ontstaan door langdurige lichte belasting denk hierbij aan RSI Repititive Strain Injury klachten (muisarm).

Overbelasting van de rug kun je op de volgende manier voorkomen:

Voorkom overbelasting:

 • Belast de spieren niet te zwaar.
 • Wissel de werkhouding af.
 • Warmte of warmte kompressen (de warmte ontspant de spieren en bevordert de bloedsomloop).
 • Blijf bewegen zonder te forceren (beweeg je niet dan worden je spieren stijf en duurt het vaak nog langer voordat je, je spieren weer normaal kunt bewegen).
 • Versterk je spieren door oefeningen.

Een ontsteking in de onderrug

De ruggengraat is zeer complex en er lopen zeer veel pezen, banden en spieren door en langs de ruggengraat. Deze complexiteit maakt dit deel van het lichaam gevoelig voor ontstekingen. De behandeling hangt af van de ernst en de oorzaak van de ontsteking.

Een hernia

Wat is een hernia? Een hernia is een veel voorkomende oorzaak van lage rugpijn en wordt veroorzaakt door een uitstulping vaneen tussenwervelschijf. Deze uitstulping kan tegen een zenuw gaan drukken waardoor de zenuw geïrriteerd kan raken. Deze beknelling van een zenuw geeft vaak een uitstralende pijn naar andere delen van lichaam, een ernstige hernia kan zelfs uitval van lichaamsdelen tot gevolg hebben. Een hernia is op verschillende manieren te behandelen en de behandeling zal afhangen van de ernst en de oorzaak van de hernia. Soms is een operatie nodig om het probleem te verhelpen. Bij een hernia operatie wordt de oorzaak van de zenuwblokkade opgeheven. Herniaoperaties zijn tegenwoordig minder ingrijpend dan vroeger dit ten voordeel van de patiënt. Een herniaoperatie kan op de klassieke wijze (open operatie) plaatsvinden maar ook endoscopisch bij de endoscopische techniek is de opening ongeveer 1.5 cm. De herstelperiode ligt meestal tussen de 6 en 10 weken.

Artrose

Artrose duidt op problemen met het kraakbeen. Door artrose wordt het kraakbeen zachter en dunner met als gevolg een achteruitgang van de tussenwervelschijven. De tussenwervelschijven in de ruggengraat zijn gemaakt van kraakbeen en een achteruitgang van dit kraakbeen heeft tot gevolg dat de wervels rechtstreeks op elkaar komen te liggen dit geeft pijnklachten omdat de botdelen nu rechtstreeks over elkaar heen kunnen schuren. De oorzaak van artrose is vaak ouderdom, maar de oorzaak kan ook liggen bij  een continue overbelasting van de rug. Behandeling van artrose bestaat meestal uit fysiotherapie en medicatie. De medicatie is bedoeld om de pijn te verlichten.

Rugpijn met andere oorzaken

Omdat de meeste rugpijn ontstaat door een niet specifieke reden is het vaak zo dat het met behulp van een pijnstiller kan worden verholpen. Er is onderscheid te maken in de volgende categorieën:

Acute lage rugpijn

Acute lage rugpijnAcute lage rugpijn is rugpijn die korter dan 6 weken bestaat. Om de pijn te verminderen kun je pijnstiller nemen. Is de oorzaak van de rugpijn een trauma (bijvoorbeeld een val van trap of ander ongeluk) bezoek dan altijd een huisarts. Heb je rugklachten in combinatie met een of meer van de volgende klachten dan is een bezoek aan de huisarts ook ten zeerste aanbevolen:

 • uitstralende pijn
 • koorts
 • verslechterde bewegingsmogelijkheden
 • doof tintelend gevoel
 • incontinentie
 • stoelgangproblemen
 • buikpijn
 • gewichtsverlies
 • scheurende pijn
 • krachtverlies in armen en/of benen
 • snel verergerende pijn

Chronische lage rugpijn

Bij een chronische lage rugpijn is de rugpijn langer dan 3 maanden aanwezig, de rugpijn kan nu erger worden of in stand worden gehouden door bijvoorbeeld verkeerde beweging. Een fysiotherapeut kan de klachten bij chronische rugpijn verminderen door oefeningen en bewegingsadvies.

Bezoek altijd een arts

Bezoek bij een onzeker gevoel over je rugpijn altijd een arts. Hij/zij kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Een vroegtijdige behandeling kan het verergeren van de klacht en eventuele complicaties voorkomen.

Laatst aangepast op zaterdag, 04 november 2017 13:03

Reageer op: "Pijn in rug, onderrug klachten; wat kunnen de oorzaken zijn van lage rugpijn?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk