Krakende of knakkende enkels: oplossing bij enkelpijn

Krakende enkels Krakende enkels

Het gevoel van een krakende of een knakkende enkel is pijnlijk en vervelend. Wat moet je doen als er constant pijnlijke scheuten door je enkels schieten? De oorzaken van het knakkend gevoel komt vaal door slijtage. Er kan sprake zijn van bijvoorbeeld reuma of artrose. Een krakende enkel kan ook het gevoel zijn van de voetstand. Een doorgezakte voet en osteoporose kan bijvoorbeeld het krakend geluid veroorzaken. Welke oplossingen zijn er te noemen bij enkelpijn en zijn er ook medicijnen beschikbaar? Lees hier over krakende, knakkende en pijnlijke enkels.

De enkel zit op slot: pijn en ongemak

Enkelgewrichten hebben veel te verdragen en moeten wel tegen een stootje kunnen. Het hele gewicht van de mens rust als het ware op de enkelgewrichten. Bij elke stap die je zet moeten de voeten en de enkels het gewicht voor een groot deel dragen. Als de enkels op slot zitten en een knakkend geluid maken kan er veel pijn opkomen. Lopen wordt dan moeilijk en kost veel moeite. Wat moet je dan doen en hoe kom je eigenlijk aan die ongemakken?

Overgewicht en gewrichten

De grootste oorzaak van pijnlijke enkels is overgewicht. Wanneer mensen te zwaar zijn, worden de gewrichten elke dag te zwaar belast. De gewrichten (bot) slijt veel sneller dan bij mensen met een normaal gewicht. Als de gewrichten slijten raakt het gewricht uit balans en kan er ruimte ontstaan tussen gewrichten. Een knakkend of krakend geluid kan dan ontstaan. Zenuwen kunnen geraakt worden en pijnen worden al snel gevoeld.

Ouderdom en krakende gewrichten

De enkels zijn bij oudere mensen ook veel belast geweest. Lange afstanden lopen wordt moeilijk en zelfs pijnlijk. Het is verstandig om veel te rusten tussen het lopen door. Ook is het zeer verstandig om niet al te lange afstanden te lopen. Het is echter wel zeer aan te bevelen om te blijven bewegen. Ouderen die niet meer bewegen lopen een zeer verhoogd risico om botontkalking te krijgen. De botten worden dan poreus en bros. Als een persoon met botontkalking valt, dan is de kans zeer groot dat de botten breken. Het is verstandig om genoeg te blijven bewegen.

Pijn bij slijtage

Sporters en mensen die veel hebben gelopen kunnen vervroegde slijtage krijgen bij de enkelgewrichten. Het gewricht is dusdanig vaak gebruikt waardoor het bot afgesleten is. Een afgesleten bot (gewricht) kan ook ontstaan in de vingers, kniegewricht, heupgewricht of elk ander soort gewricht in je lichaam. Helaas is het voor mensen met artrose (slijtage) in enkelgewrichten extra lastig vanwege de pijnen bij het lopen. Artrose gaat vaak gepaart met ontstekingen in gewrichten.

Met een pijnstiller los je de oorzaak niet op

Medicijnen tegen pijn

Enkelgewrichten die pijnen opleveren kunnen bestreden worden met pijnstillers. Gebruik een pijnstiller die ook ontstekingsremmend werkt. Op die manier zorg je dat de ontsteking die vaak gepaard gaat bij slijtage minder wordt. Houd er wel rekening mee dat een pijnstiller niet betekent dat de oorzaak van de pijn wordt opgelost. Slijtage blijft bestaan. Tevens bestaat het gevaar dat de slijtage alleen maar erger wordt als iemand met pijnstillers gewoon door blijft bewegen. Het is belangrijk om veel rust te nemen. Uw huisarts kan meer vertellen over pijnen door artrose en reumatische aandoeningen. Bij sommige mensen is het zelfs noodzakelijk om te opereren. Dit wordt echter lang niet altijd gedaan omdat een operatie de conditie van het gewricht vaak verergerd. Knakkende en krakende gewrichten zijn zeer zeker een reden om de huisarts te bezoeken. Wacht het niet af en maak daaorm op tijd een afspraak.

Laatst aangepast op maandag, 15 augustus 2016 12:06

Reageer op: "Krakende of knakkende enkels: oplossing bij enkelpijn"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk