Anuspijn, anuskramp of pijn in de anus en endeldarm; wat zijn de oorzaken?

Anuskramp is pijnlijk Anuskramp is pijnlijk

Proctalgia Fugax beter bekend onder de term anuskramp of anaalkramp. Misschien heb je er nog nooit van gehoord maar veel mensen hebben last van deze vervelende en zeer pijnlijke aandoening. Kramp is geen pretje en kramp in de anus is helemaal geen pretje. Anuskramp treedt op in de endeldarm en helaas is de oorzaak vaak lastig te achterhalen. Soms is een ziekte de achterliggende boosdoener, maar dit is lang niet altijd het geval. Anuskramp of anuspijn blijft voor veel mensen onverklaarbaar en de mensen die er mee te maken krijgen moeten er vaak mee leren leven...  Wat is anuskramp, is het gevaarlijk en kun je er iets tegen doen?

Wat is anuskramp of anuspijn?

Anuskramp is een verkramping of kramp die optreedt in de endeldarm, om deze reden ook de verschillende benamingen voor de kramp. Sommige mensen beschrijven het als anuskramp en anderen als endeldarm kramp. De verkrampende, stekende en intense pijn is te voelen in de vorm van aanvallen. De pijn is vaak plotseling voelbaar in het midden en boven de anus. Anuskramp is door veel mensen vaak ´s nachts te voelen.

Anuskramp is moeilijk te behandelen

Is anuskramp gevaarlijk?

Anuskramp hoeft niet gevaarlijk te zijn, maar kan wel een symptoom zijn van een ander achterliggend ziektebeeld met gevaarlijke eigenschappen. Bij de diagnose van anuskramp wordt de anus vaak, met behulp van een rectaal toucher, door de huisarts onderzocht op eventuele afwijkingen. Deze afwijkingen kunnen bijvoorbeeld fistels, kloofjes, scheurtjes, aambeien of tumoren zijn. Is de oorzaak mogelijk gevaarlijk dan volgen vaak vervolgonderzoeken. In het algemeen kan worden gesteld dat wanneer de klachten een paar keer per jaar optreden de oorzaak vaak onschuldig is. Blijven de klachten aanhouden en/of komt de kramp op regelmatige basis voor, dan is het verstandig de huisarts te bezoeken. Ervaar je naast de anuskramp ook andere klachten als bloed en/of slijm in de ontlasting, bezoek dan altijd een huisarts.

Wat kun je doen tegen anuskramp?

Anuskramp is moeilijk te behandelen, maar er zijn een aantal tips en mogelijke behandelingen om de kramp te verminderen:

  • Warmte en ontspanning
  • Warm bad
  • Stress verminderen
  • ISDN zalf isosorbidedinitraat
  • Diltiazem zalf of tabletten
  • Botox injecties
  • Het aanbrengen van een zenuwblokkade
Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 09:25

Reageer op: "Anuspijn, anuskramp of pijn in de anus en endeldarm; wat zijn de oorzaken?"

2 reacties

  • Reactielink R. Waard woensdag, 27 oktober 2021 04:50 Geplaatst door R. Waard

    Acupunctuur... probeer het eens

  • Reactielink Ben Kiekens zaterdag, 07 augustus 2021 15:50 Geplaatst door Ben Kiekens

    Ik heb al dik 4 jaar chronische anuspijn wat ik te danken heb aan eens te harde ontlasting. Ik ben in 4 jaar tijd 3 keer geopereerd (met botox prik) en heb tientallen pijnbehandelingen gehad. Ik moet helaas Oxycodone gebruiken waardoor ik nog zo`n 6 uur gemiddeld slaap. Voor de rest heb ik helemaal niets. Maar ik ben vaak wanhopig door de stekende/doffe pijn. Ook de Ketamine behandeling bij een pijnpoli, 5 uur een infuus aan mijn linkerhand heeft niets uitgehaald. Ook heb ik wel 5 soorten crèmes gebruikt. Verder helpt een warm bad maar even. Wat een klein beetje helpt tegen de pijn is heel veel lopen.
    In de nacht heb ik er het meest last van.
    Wat heet wijsheid! Ook kreeg ik een optie voor een zenuwbehandeling, maar dat zou ten koste gaan van mijn mannelijkheid en daar bedankte ik voor. Ik hoop dat ik er eens van af kom, die anuspijn heeft mijn leven een behoorlijke dreun gegeven!

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk