Rugpijn bij koorts en griep

Wanneer heb je koorts? Wanneer heb je koorts?

Het krijgen van rugpijn is erg vervelend en kan de normale gang van zaken ernstig beperken. Mensen die last hebben van koorts of griep kunnen ineens veel last krijgen van rugpjn. De pijn concentreert zich dan meestal tussen de schouderbladen en onderrug. Ook kan er veel pijn ontstaan in de nek. Wat kun je doen tegen hardnekkige rugpijn tijdens koorts en griep?

Wanneer is er sprake van koorts?

Koorts is in principe niets anders dan een verhoging van de lichaamstemperatuur. Normaal gesproken is de temperatuur van het lichaam ongeveer 37 graden Celcius. Dit kan een beetje schommelen, maar zal nooit erg veel afwijken van de 37 graden. Als de temperatuur van het lichaam 38 graden Celcius of hoger is, dan is er sprake van koorts. Je lichaam voelt dan vaak (erg) warm aan.

Verschil tussen griep en koorts

Wat is eigenlijk het verschil tussen griep en koorts? Vaak worden de twee met elkaar verward, of gebruikt wanneer er geen sprake van is. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De klachten zijn onder andere koorts. Koorts kan door een virus, maar ook door een bacterie worden veroorzaakt. Koorts is dus een symptoom van griep, dat door een virus wordt veroorzaakt.

Een virus veroorzaakt griep

Hogere temperatuur dood bacteriën en virussen

Het verhogen van de lichaamstemperatuur kan het lichaam helpen om sneller te herstellen. Het is namelijk zo dat bacteriën of virussen die je ziek hebben gemaakt, niet goed bestand zijn tegen een temperatuursverhoging. De bacteriën / virussen zullen dus sneller sterven als de temperatuur van het lichaam een paar graden hoger wordt. Normaal gesproken regelt de hypofysie, een belangrijk onderdeel van je hersenen, dit zelf. Je hoeft (en kunt) hier zelf dus niets aan doen. Je kunt niet zelf, uit pure wilskracht, koorts veroorzaken.

Veel in bed liggen bij koorts

Mensen die ziek zijn liggen doorgaans veel in bed om te herstellen. Mensen met koorts verkeren vaak in een algehele malaise. Vaak is er sprake van een ernstig ziek gevoel, duizeligheid, wazig zien, concentratieproblemen, extreme vermoeidheid en pijnlijke gewrichten en spieren. Hoe langer het ziekteproces duurt, hoe groter de kans op rugklachten.

Pijnlijke spieren en gewrichten

De knieholten kunnen erg pijnlijk en gevoelig zijn bij koorts. Mensen die met koorts op bed liggen willen daarom graag een kussen onder de knieholten, zodat de benen meer rust krijgen en zich beter kunnen ontspannen. Hoe langer men in bed blijft liggen, hoe groter de kans op zeurende rugpijn. Dit heeft met name te maken doordat het lichaam bijna niet meer beweegt.

Neiging tot flauwvallen bij koorts

Bij koorts gaat het lichaam vaak trillen en beven: het lichaam wil zich opwarmen om de ziekte te bestrijden. Wanneer iemand lange tijd in bed heeft gelegen, en plotsteling opstaat om bijvoorbeeld te gaan drinken of om het toilet te bezoeken, dan kan het zijn dat de persoon in kwestie flauwvalneigingen ervaart. Zeker wanneer iemand moet plassen. De bloeddruk daalt dan plotseling snel. Ook wanneer iemand met koorts een hete douche neemt kan het gebeuren dat iemand gaat flauwvallen. De bloedvaten verwijden zich dan in een rap tempo waardoor de bloeddruk plotsteling daalt.

De nek zit op slot door lang in bed liggen

Pijnlijke spieren en gewrichten bij koorts worden met name gevoeld in de avond en de ochtend. Ook in de nacht kan er sprake zijn van veel pijn. Als iemand lang en ongemakkelijk in bed ligt, dan kan het gebeuren dat de nek hier veel pijn aan ondervindt. Dit wordt vaak gevoeld als een stramme nek of een nek die op slot zit. Draaien met de nek is dan erg pijnlijk en soms zelf onmogelijk.

Tot slot

Koorts en griep zijn beide erg vervelend. Het duurt ongeveer een week tot twee weken om van een griepje te herstellen. Koorts duurt meestal iets korter, echter is het lichaam totaal uitgeput na een paar dagen hoge koorts. Het is belangrijk om goed en lang genoeg uit te rusten bij koorts en griep. De spieren en gewrichten hebben het maar zwaar tijdens koorts. Vaak blijft men uren op bed liggen zonder beweging. De spieren worden hierdoor erg onrustig. Er zit vaak niets anders op dan uit te zieken. Na maximaal 14 dagen zijn de meeste mensen weer comleet hersteld van griep en koorts en is spierpijn verleden tijd.

Laatst aangepast op woensdag, 18 januari 2017 12:47

Reageer op: "Rugpijn bij koorts en griep"

1 Reactie

  • Reactielink Angela zaterdag, 08 juli 2017 13:46 Geplaatst door Angela

    Weet me Geen raad vd pijn in mijn rug, heb al Paar dagen koorts!! Wat kan ik er aan doen om het beetje dragelijker te maken?

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk