Gevoel dat er iets in oog zit; de mogelijk oorzaken

Niets te zien? Niets te zien?

Heb jij het gevoel dat er iets in je oog zit, maar je komt er niet achter wat het is? Het gevoel dat er wat in je ook zit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan er een zandkorreltje of ander vuildeeltje in je oog terecht zijn gekomen waardoor je oog geïrriteerd raakt, maar ook andere oorzaken zoals een strontje of beschadigingen aan de cornea (hoornvlies) kunnen dit vervelende gevoel teweeg brengen. Het gevoel dat er wat in je oog zit is vaak het gevolg van een beschadiging. Het oog is een kwetsbaar orgaan. Voel je iets in je ogen dan moet je zeker maatregelen nemen en de oorzaak proberen te achterhalen. Soms lukt het zelf de oorzaak te achterhalen en is het probleem simpel te verhelpen. Lukt het zelf niet? Laat er dan een arts of gespecialiseerd oogarts naar kijken.

Het gevoel dat er wat in je oog zit, maar er zit niks...

Het kan voorkomen dat je het gevoel hebt dat er wat in je oog zit, maar als je kijkt zie je niks bijzonders. Dit kan heel frustrerend zijn, want een geïrriteerd oog is zeker geen pretje. Het gevoel wordt vaak omschreven alsof er zand in het oog zit of schurende/branderige ogen. Het is soms lastig om zelf in het oog te kijken en de oorzaak te achterhalen, zeer kleine zandkorreltjes of een haartje kunnen het oog al irriteren. Even in de spiegel kijken heeft niet veel zin. Het zandkorreltje of haartje kan vastzitten onder het bovenste of onderste ooglid waardoor het ''onzichtbaar'' is. Het beste kun je iemand anders naar je oog laten kijken of hij/zij iets bijzonders ziet. Trek hiervoor je ooglid voorzichtig naar beneden om te kijken en kijk vervolgens naar links, rechts en van boven naar beneden. Zit er een haartje op het oog dan zal deze met een beetje geluk zichtbaar zijn.

Gebruik nooit een pincet of scherp voorwerp!

Er zit een haartje of zandkorrel in mijn oog; wat nu?

Een haartje in je oog verwijder je niet met een pincet. Kom nooit met scherpe voorwerpen in de buurt van je oog. Gaat er iets mis, dan kun je onherstelbare schade aanrichten. Om een haartje uit het oog te verwijderen kun je de volgende maatregelen nemen:

 • Ga niet wrijven dit maakt het vaak alleen maar erger. Wrijven kan er ook voor zorgen dat vuildeeltje, haartje, steentje of zandkorrel juist onder het ooglid terecht komt. Ga je drukken en/of wrijven dan schuur je als het ware het vuildeeltje over het hoornvlies. Dit kan voor onherstelbare schade zorgen.
 • Knipperen en huilen. Door te knipperen kunnen de tranen het haartje of vuildeeltje wegspoelen.
 • Je kunt je oogleden wat naar voren trekken om de tranen beter het werk te laten doen.
 • Geen tranen? Gebruik dan water, schoon kraanwater werkt vaak prima. (Water beschadigd de ogen niet.) Je kunt het water met je handen in je oog spatten, maar je kunt ook je oog onder de kraan houden. Vaak gaat dit erg onhandig en een oogdouche kan hierbij uitkomst bieden. Heb je geen oogdouche, dan kun je ook de douchekop gebruiken, gebruik een zachte koele straal!
 • Is het haartje of vuildeeltje zichtbaar dan kun je het proberen te verwijderen. Gebruikt nooit een scherp voorwerp als een pincet! Je kunt het vuildeeltje proberen te verwijden met een vochtig gemaakt wattenstaafje of het puntje van een tissue.
 • Het lukt niet? Ga dan naar de dokter voor medische hulp.

Zit er iets anders in je oog dan een zandkorrel of haartje dan moet je andere maatregelen treffen. Glas of andere giftige/scherpe voorwerpen kunnen het oog snel beschadigen met alle gevolgen van dien. Probeer scherpe voorwerpen als glas nooit zelf te verwijderen. Schakel altijd een arts of gespecialiseerd oogarts in.

Ik heb het gevoel dat er iets in mijn oog zit, maar zie geen haartje of zandkorrel

Heb je geïrriteerde ogen of het gevoel dat er iets in je oog zit, maar er zit niets? Dan kan ook iets anders de oorzaak zijn van dit vervelende gevoel. De volgende oorzaken geven vaak het gevoel dat er wat in het oog zit zonder dat er daadwerkelijk iets zit:

 • Een gerstekorrel (chalazion). Een gerstekorrel is een zwelling of bultje van een verstopte talgklier in het ooglid. Soms is het nog zeer klein, maar kan het al vervelende klachten geven. Een gerstekorrel ontstaat geleidelijk en kan lang blijven zitten. Een gerstekorrel kan na een aantal weken weer verdwijnen, maar moet soms ook chirurgisch worden verwijderd.
 • Je hebt last van droge ogen. Droge ogen kunnen het gevoel geven dat er iets in je oog zit, zonder dat dit ook echt zo is. De ogen voelen vaak ook branderig aan.
 • Je hebt last van vermoeide ogen. Door de vermoeide ogen kun je onbewust in je ogen gaan wrijven. Door deze wrijving kan het oog geïrriteerd raken, waardoor je het gevoel krijgt dat er iets in je oog zit zonder dat er daadwerkelijk ies in zit.

Naar de dokter of niet?

Ga altijd naar de dokter als het oog ontstoken is. Een oog is zeer kwetsbaar. Zit er iets vast in je oog ook dat gevaarlijk kan zijn, dan kan de oogarts dit verwijderen en zijn de mogelijke complicaties tot het minimum beperkt.

Laatst aangepast op maandag, 08 augustus 2016 12:44

Reageer op: "Gevoel dat er iets in oog zit; de mogelijk oorzaken"

4 reacties

 • Reactielink bertus van breukelen zaterdag, 19 juni 2021 17:18 Geplaatst door bertus van breukelen

  ik denk dat ik wat in mijn oog gewaait is en bij dokter gewees kan niets zien dat wat er in heel veel pijn is na 7 uur nog hetzelfde

 • Reactielink Jannie vrijdag, 21 mei 2021 19:28 Geplaatst door Jannie

  Vandaag in bomengebied gelopen met harde regen en denk dat er iets in mijn oog gewaait is.
  Opeens kreeg ik erge pijn in mijn oog en het is na 6 uur nog hetzelfde.

 • Reactielink Jannie vrijdag, 21 mei 2021 19:28 Geplaatst door Jannie

  Vandaag in bomengebied gelopen met harde regen en denk dat er iets in mijn oog gewaait is.
  Opeens kreeg ik erge pijn in mijn oog en het is na 6 uur nog hetzelfde.

 • Reactielink Sebas woensdag, 11 januari 2017 12:54 Geplaatst door Sebas

  Soms kunnen oogdouches inderdaad uitkomst bieden. Veelal betreft het dan om het wegwassen van bijtende, giftige chemische stoffen die in de ogen terecht kunnen komen. In menig scheikunde lokaal treft men zulke oogdouches.

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk