Spierknopen laten behandelen of zelf behandelen masseren

Spierknopen behandelen Spierknopen behandelen

Spierknopen wat zijn dat eigenlijk? Spierknopen zijn lokale verkrampingen van een spier of meerdere spieren. Een andere benaming voor spierknopen is triggerpoints. Spierknopen of triggerpoints bevinden zich meestal in het begin van de spier en ontstaan in veel gevallen door overbelasting. Deze overbelasting kan ontstaan door sporten (vooral het plotseling intens sporten) en/of een verkeerde werkhouding. Vaak wordt voor de behandeling van spierknopen of triggerpoints een fysiotherapeut, of masseur bezocht. Door massage, rekken en strekken kunnen de klachten en de pijnsteken worden verholpen. Spierknopen kunnen ook een uitstralende pijn teweeg brengen. De pijn kan uitstralen naar vrijwel alle delen van het lichaam. Mensen met spierknopen blijven hier meestal langere tijd mee rondlopen, dit is niet verstandig. Kun je spierknopen of triggerpoints ook zelf behandelen?

Spierknopen en triggerpoints: wat zijn dat?

Spierknopen zijn lokale verkrampingen van een spier of meerdere spieren. Spierknopen worden meestal veroorzaakt door plotseling intensief sporten of een verkeerde werkhouding. Spierknopen zijn zeer vervelend en kunnen een sterke uitstralende pijn hebben naar de rest van het lichaam.Toch blijven veel mensen te lang met spierknopen rondlopen. Een reden kan zijn te denken dat de knopen zichzelf wel weer oplossen, maar soms heeft men ook niet door waar ze eigenlijk last van hebben. Om spierknopen op te lossen of te behandelen kan een fysiotherapeut uitkomst bieden. De behandeling bestaat meestal uit massage en rek en strek oefeningen. Ook kan soms medical taping worden toegepast. Een fysiotherapeut kan behoorlijk prijzig zijn, maar iedereen is gebaat bij een goed herstel. Gelukkig worden de kosten voor een fysiotherapeut vaak vergoed vanuit je verzekering. Het is wel verstandig om te je polis te controleren alvorens een afspraak te maken met de therapeut, zo kom je niet voor verassingen te staan...

Wie kan spierknopen krijgen?

Iedereen van zeer jong tot oud kan te maken krijgen met spierknopen. Spierknopen hebben meestal het formaat van een speldenknop tot een erwt, maar een knoop kan ook het formaat aannemen van een grote knikker. 

Spierknopen en uitstralende pijn

De pijn die een spierknoop of triggerpoint kan veroorzaken kan zeer intens zijn. Het samentrekken van de spier zorgt voor irritatie en afvastoffen kunnen zich ophopen in de knoop. De pijn van een spierknoop beperkt zich (helaas) in veel gevallen niet tot de knoop zelf. De pijn kan uitstralen naar de omliggende weefsels en structuren denk aan een gewricht. Soms is de uitsralende pijn nog heftiger dan de pijn in de knoop zelf. In dit geval wordt vaak op de verkeerde plek gezocht. Uitsralende pijn en pijn in een spierknoop kan resulteren in een verkeerde houding of aangepaste (slechte) werkhouding. Hierdoor kan de pijn nog erger worden en slijtage veroorzaken aan gewrichten di in eerste instantie niets met de knoop van doen hebben. Veel voorkomende uitstralende pijn bij spierknopen zijn:

 • Rupijn
 • Kaakpijn
 • Keelpijn
 • Hoofdpijn
 • Oorpijn
 • Pijn in de nek
 • Tintelingen door afknellen zenuwen
 • Doof gevoel door afknellen zenuwen

*Een uitstralende of afgeleide pijn zit meestal aan dezelfde kant van het lichaam waar ook de spierknoop zit.

Kan ik spierknopen of triggerpoints ook zelf behandelen?

Een spierknoop of triggerpoint is zeer vervelend. Het niet behandelen is vaak geen optie, maar een bezoek aan de huisarts of therapeut wordt vaak uitgesteld. Redenen kunnen zijn:

 • Mijn verzekering dekt de kosten niet.
 • Ik ga ervan uit dat de pijn vanzelf verdwijnt.
 • Ik vind de pijn niet erg genoeg.
 • Als ik anders beweeg valt het wel mee.

Geen van deze redenen is een goede reden om spierknopen of triggerpoints niet te laten behandelen. Zoals eerder beschreven kunnen knopen zorgen voor een uitstralende pijn en zorgen voor een verkeerde houding waardoor klachten ontstaan op andere plaatsen. Lange tijd een houding aanpassen om een triggerpoint of spierknoop te ontlasten kan zelfs slijtage teweeg brengen in bijvoorbeeld de gewrichten of ruggenwervels. Dit moet je natuurlijk ten alle tijde voorkomen.

Voorkomen van spierknopen is beter dan genezen

Het voorkomen van spierknopen is vanzelfsprekend beter dan genezen. Je kunt spierknopen voorkomen door:

 • Langdurige zware belasting te voorkomen.
 • Langdurige lichte belasting te voorkomen.
 • Langdurig herhaalde belasting te voorkomen. 
 • Lichamelijk zwaar werk voorkomen.
 • Juiste tiltechnieken te gebruiken.
 • Een goede werkhoudeing aan te nemen.
 • Stress te vookomen.
 • Een warming up toe te passen, alvorens te sporten.

Hoe wordt een spierknoop of triggerpoint behandeld? 

Behandeling vindt meestal plaats door massage, rekoefeningen en strekoefeningen. Een fysiotherapeut kan goed helpen met de behandeling. in sommige gevallen is er resultaat na slechts een behandeling. Helaas zijn in de meeste gevallen meerdere behandelingen nodig om de knoop volledig te doen verdwijnen. Je moet hiervoor meerdere keren terug naar de therapeut voor behandeling. Bij minimale knopen kan de therapeut en thuisoefeningen geven. Met de juiste instructie kun je deze oefeningen goed thuis zelf uitvoeren. Door je goed te houden aan het advies vergroot de kans op herstel op korte termijn. Massage en oefeningen. De positieve effecten van massage, rekoefeningen en strekoefeningen op de spierknoop of triggerpoint zijn: een verbeterde doorbloeding, een verbeterde afvoer van afvalstoffen uit de knoop en herstel van de oorspronkelijke vorm van de spier.

Laatst aangepast op dinsdag, 28 november 2017 19:35

Reageer op: "Spierknopen laten behandelen of zelf behandelen masseren"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk