Rode, warme knokkels: heb ik jicht?
Jicht is een ziekte die bij veel mensen voorkomt. De ziekte kenmerkt zich door pijnlijke, opgezwollen, rode en warme plekken. Deze plekken zijn vaak van binnen ontstoken en komen met name in handen, schouders en voeten voor. Met name de dikke teen is vaak aangetast. Deze aangetaste teen voelt dan dik, rood en zeer warm aan. Een jicht knobbel (ook wel tofi genoemd) of knokkel is zeer pijnlijk en is tevens extreem gevoelig. Mensen die een jichtaanval ondervinden krijgen plotseling een ontsteking aan een gewricht. Wie dat in de voet heeft zitten kan bijvoorbeeld geen schoenen meer aantrekken vanwege de extreme pijn. Wat is jicht precies en hoe zorg je dat je er weer vanaf komt?
Wat is jicht?
Jicht komt al heel erg lang voor. In de oudheid bestond jicht ook als als een ziekte dat mensen bijvoorbeeld in de voeten trof. Men wist toen natuurlijk niet precies wat die pijn veroorzaakte. Nu weet men dat de pijn wordt veroorzaakt door een te hoog aan urinezuur kristallen. Deze kristallen worden gevormd door het lichaam zelf. Het is een soort afvalstof van het eten en wordt normaal gesproken via de urine (de nieren) uitgescheiden. Wanneer dat niet goed meer mogelijk is blijven urinezuur kristallen in het lichaam en hopen zich op. Deze kristallen hopen zich met name op in pezen en gewrichten van de extremiteiten. Extremiteiten zijn bijvoorbeeld de handen en de voeten.
Jicht geeft hevige pijn!
Jicht: plotselinge pijn
De pijn die plotseling optreedt kan dus jicht zijn. Mannen worden vaker getroffen dan vrouwen en met name de grote teen van de voet wordt getroffen. Ook kan jicht in uw oorschelp neerslaan. De urinezuren vormen dan clusters waardoor kleine bobbels zichtbaar zijn. Ook de vingers kunnen getroffen worden, evenals elleboog, heup en schouders. De volgende symptomen zijn vaak te zien bij mensen met jicht:
- plotselinge pijn
- grote dikke, rode en opgezwollen dikke teen
- lichte koorts
- hevige pijn
Wie krijgt jicht?
Jicht komt meer bij mannen voor dan bij vrouwen. Jicht komt voor bij mensen die een te hoog niveau aan urinezuur kristallen hebben. Een veelvoorkomende oorzaak is verkeerde voeding. Voeding is heel belangrijk voor ons. Alles wat je eet bepaalt voor een groot deel wat er met je lichaam gebeurt. Bepaalde voedingssoorten kunnen een jichtaanval triggeren. Deze voedingssoorten bevatten veel purine. Andere oorzaken kunnen zijn:
- veel alcohol drinken
- overgewicht
- veel vis eten
- erfelijke factoren
Ik heb jicht: wat nu?
Wie eenmaal jicht heeft komt daar niet zo snel van af. Jicht kan chronisch worden. Dit betekent dat jicht niet meer verdwijnt maar wel enigszins onder controle gehouden kan worden. Het onder controle houden van een jicht aanval betekent vaak aangepaste voeding: een purine arm dieet. Purine zit in veel voeding. Een persoon zonder jicht kan ongeveer maximaal 400 mg purine per dag eten (dit wordt aanbevolen). Purine zit in veel producten dus je zit al snel op dit maximum. Bij een normaal voedingspatroon zit je daarom ook op ongeveer 400 mg purine per dag. Wie een purine-arm dieet volgt mag maximaal 200 mg purine per dag binnen krijgen.
Welke voeding hoort niet bij een purine-arm dieet?
Wie weinig purine gaat eten moet letten op een aantal voedingsproducten. Bepaalde etenswaren hebben namelijk veel purine en kunnen voor veel problemen zorgen. De volgende producten kunnen jicht of een jichaanval veroorzaken. Door deze producten niet te eten kun je jicht voorkomen:
- Ansjovis
- Makreel
- Mosselen
- Haring
- Sardines
- Spiering
- Kip met het velletje
- Orgaanvlees (nier, zwezerik)
- Marmite
- Geen alcohol (ook geen alcoholvrije drank!)