Ik heb een vieze smaak in mijn mond: hoe komt dat?

Ik heb een vieze smaak in mijn mond: hoe komt dat?

Wie een rare smaak in de mond heeft kan zich afvragen wat er nou precies aan de hand is. Is het een slechte verzorging, ligt het aan de voeding die je krijgt of is er meer aan de hand? Kan het zijn dat je aandoening of een ziekte hebt opgelopen dat verder reikt dan het oog? Kan het misschien zijn dat er een kies is ontstoken of is er weefsel achter in je keel ontstoken wat een vieze lucht uit je mond veroorzaakt. Wat kun je tegen nare en vieze geuren uit de mond doen? Lees het hier.

Vieze smaak in de mond

De mond wordt voor veel zaken gebruikt. Via de mond nemen we niet alleen voeding tot ons. De mond wordt natuurlijk ook gebruikt om te kunnen communiceren. Een vieze smaak in je mond is meestal het resultaat van verkeerde voeding. Het is bekend dat van sommige voeding je adem erg slecht kan ruiken. Met de tong kun je voeding herkennen en proeven. Als voeding vies or raar smaakt ben je meestal meteen op je hoede. In sommige gevallen zul je het eten uitspugen als het bijvoorbeeld giftig is.

Wat veroorzaakt een vieze smaak?

Een vieze smaak in de mond kan natuurlijk worden veroorzaakt door verkeerde voeding. Sommige voedingssoorten geven een zeer sterke lucht af die ook lang blijft hangen in de mond. Vaak komt de geur niet uit de mond maar uit je maag en slokdarm. De dampen gaan naar boven en ontsnappen dan uit je mond en neus(holte). Voeding die je smaak kunnen beïnvloeden zijn onder andere:

  • Pijnboompitten
  • Knoflook
  • Uien
  • Pepers (scherpe)

Pijnboompitten: bittere smaak

Pijnboompitten worden vaak in salades gebruikt. De pijnboompitten zijn lekker maar kunnen de smaak bijzonder negatief beïnvloeden. Het pijnboom pitten syndroom is de benaming voor een smaakverandering dat pijnboompitten teweeg brengt. De smaak van een persoon die pijnboompitten heeft gegeten kan behoorlijk bitter worden. Deze bittere smaak kan dagen, tot weken aanhouden. De bittere (soms metallische) smaak dringt bij alles door wat je eet en zal dus alles (drank & voeding) overheersen. De klachten lijken vooral gerelateerd aan het eten van Chinese pijnboompitten. De pijnboompitten uit Europa hebben geen negatieve effect op de smaak.

Alcoholische dranken en roken

De alcohol in dranken kunnen ook invloed hebben op de smaak. Ook het roken van sigaretten kan de smaaksensatie veranderen. Veelal wordt de smaaksensatie minder heftig en vlakker.

Infecties en ontstekingen

Een geïnfecteerde mondholte zal de smaak negatief beïnvloeden. Ook wanneer iemand tandvleesontsteking, of keelontsteking heeft opgelopen wordt de smaak minder. Geïnfecteerde mondholtes en voorhoofdsontsteking zijn ook negatief voor de smaakbeleving.

Smaakstoornissen

Niet alleen voeding of een infectie kunnen de smaak beïnvloeden. Er zijn ook mensen die een smaakstoornis hebben. Een smaakstoornis kan een aparte, veelal vieze, smaak veroorzaken.

Hypogeusia / ageusia

Mensen met hypogeusia hebben een verminderde smaakbeleving. De smaak is vlak en vaak niet aanwezig. Wie helemaal geen smaak meer heeft kan ageusia hebben. De meeste mensen met een verstoorde smaakbeleving hebben een vorm dat tussen hypogeusia en ageusia in ligt. De smaak van voeding kan dan erg vreemd worden aangezien bepaalde tonen (smaak prikkels) de overhand krijgen.

Parageusia

Wie parageusia heeft hoeft geen zout meer te gebruiken. Bijna alle voeding smaakt zout of metaalachtig. Sommige voedingssoorten kunnen ook een sterk metaal of ijzersmaak afgeven.

Hypergeusia

Het tegenovergestelde van hypogeusia is hypergeusia. De smaak is dan niet vlak of niet aanwezig maar juist extreem sterk aanwezig. Voeding wordt een ware smaakexplosie en zeer sterk geproefd. De smaak van voeding is nog wel aanwezig maar zeer intens.

Dysgeusia

Bij dysgeusia proef je iets terwijl dat helemaal niet kan want je smaakpapillen in de tong werken niet.

Xerostomia

Bij xerostomia wordt er niet genoeg speeksel aangemaakt in je mond. Dit kan resulteren in een droge mond zonder smaak gevoeligheid.

Je neus en mond: smaak en reuk

Je neus en mond zijn nauw met elkaar verbonden. Zo ook reuk en smaak. Een reukstoornis kan ook van invloed zijn op je smaakbeleving. Wie slecht ruikt (bijvoorbeeld bij een neusverkoudheid) heeft bijna geen smaak. Mensen met een stoornis aan het reukorgaan (anosmie) hebben vaak ook een slechte smaak beleving.

De hygiëne in je mond

Nare geuren en vreemde smaak belevingen komen met name tot stand wanneer iemand een slecht en vies gebit heeft. Vaak is sprake van ontstekingen tussen kiezen en tandhalzen. Deze ontstekingen zijn grote bacteriebronnen en geven nare geurtjes af. De geuren vervliegen snel naar buiten tijdens het ademen en praten. Een uitstekende mond hygiëne is daarom zeer belangrijk bij de juiste beleving van smaak. Ook de tong speelt mee. Op de tong groeien veel bacteriën bij veel verkeerde voeding. Wie nare geurtjes wil voorkomen en een vieze smaak wil voorkomen moet regelmatig het gebit laten controleren op gaatjes, tandplak verhardingen (tandsteen) en ontstekingen.

Reageer op: "Ik heb een vieze smaak in mijn mond: hoe komt dat?"

1 Reactie

  • Reactielink tini deschan donderdag, 24 september 2020 06:59 Geplaatst door tini deschan

    Ik heb al lange tijd een vieze smaak in mijn mond en met name als ik ga liggen. Als ik s morgens wakker word is het vreselijk. Ik heb ook altijd een beslagen tong en heeft een wat paarse kleur.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk