Slijm achter in de keel oplossen en oorzaak

Slijm in keel behandelen Slijm in keel behandelen

Slijm achter in de keel kan verschillende oorzaken hebben en kan een zeer vervelend benauwd gevoel veroorzaken. De oplossing voor slijm achter in de keel kan ook divers zijn, maar er zijn gelukkig verschillende oplossingen voor deze vervelende kwaal. Soms is een aandoening of ziekte de achterliggend oorzaak. Dit kan een onschuldige verkoudheid zijn, maar ook een ziekte als cystic fibrosis (taaislijmziekte) kan slijm in de keel veroorzaken. Vaak is een verkoudheid of infectie van de keelholte de oorzaak van slijm in de keel. Ook roken kan voor overtollig slijm zorgen, soms met een bruine groene kleur. Rokers hoesten dit vaak op in ochtend (ochtendslijm).

Slijm achter in de keel; hoe kan dit?

Slijm achter in de keel kan verschillende oorzaken hebben, maar meestal weten we zelf wel waardoor het komt. Door het slijm ophoesten wil het lichaam zichzelf reinigen. Bij rokers is dit vaak in de ochtend en veel rokers hebben dan ook last van het ochtend hoesten of een rokershoest, waarbij krachtig wordt gehoest om het soms taaie, bruine of groene slijm uit het lichaam te krijgen. Roken hoeft niet altijd de oorzaak te zijn van slijm achter in de keel. Misschien rook je helemaal niet en heb je toch last van overmatig slijmproductie en/of slijmproppen achter in de keel. De oorzaak kan in dit geval liggen bij een verkoudheid, infectie of geïrriteerde luchtwegen.

Gestopt met roken, maar nog steeds slijm achter in de keel?

Veel rokers denken dat het ophoesten per direct stopt als je stopt met roken dit is niet het geval. Wel neemt het hoesten en de slijmproductie binnen 6 maanden aanzienlijk af. Rook je heel weinig dan zal er sneller resultaat te merken zijn. Het heeft dus zin, ook al ben je al 80, nog te stoppen met roken. Het geeft meer energie en je kunt beter ademhalen.

Waarom ontstaat er slijm bij een verkoudheid?

Slijm kan taai en stug zijn

Bij een verkoudheid is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies in de neusholten en/of de keel. Soms zijn ook de bijholten aangedaan. Normaal gesproken produceert het slijmvlies precies voldoende slijm om de holtes vochtig te houden. Het slijm heeft een beschermende functie tegen bijvoorbeeld stof, bacteriën en virussen. Bij een ontsteking kan het slijmvlies verdikt raken en overmatig slijm gaan produceren. Dit slijm kan afzakken naar de keelholte en daar het vervelende slijm achter in de keel veroorzaken. Is de keelholte ook aangedaan, dan kan door ook overtollig slijm worden aangemaakt.

Wat kun je doen tegen slijm bij verkoudheid?

Slijm bij verkoudheid is erg vervelend, maar gelukkig kun je er wel iets tegen doen. Omdat slijm in de keel bij een verkoudheid wordt veroorzaakt door besmetting met het verkoudheidsvirus kun je, jezelf hier tegen beschermen. Zorg dat je gezond leeft en je lichaam in goede conditie is waardoor je minder vatbaar wordt voor het virus. Een verkoudheidsvirus kan zich in vochtdruppeltjes verspreiden, in bijvoorbeeld uitgeademde lucht van een besmet persoon, die weer door jou worden ingeademd. Ook kan een besmet persoon het verkoudheidsvirus overdragen via de handen. Heb je veel contact met (zieke) mensen, was dan vaak je handen.

Slijm achter in de keel oplossen

Je bent al besmet en hebt continue overmatig veel slijm achter in de keel wat kun je doen om dit slijm te verwijderen? Een normale verkoudheid gaat vanzelf weer over, maar soms duurt een verkoudheid wat langer en wil je de klachten wat verminderen.

 • Het gebruik van neusdruppels kan verlichting geven en ervoor zorgen dat de slijmvliezen minder geïrriteerd raken waardoor slijmproductie afneemt.
 • Stomen met heet water en een menthol houdend product, dit kan verlichting geven doordat het slijm of verhard slijm losweekt.
 • Drink citroenthee met honing, dit verzacht de keel waardoor irritatie afneemt. Honing heeft een, door nog onbekende oorzaak, geneeskrachtige werking. Citroensap zorgt ervoor dat het slijm wordt afgebroken.
 • Scherp of pittig eten. Wasabi is zo pittig dat je er spontaan een loopneus van krijgt. Dit kan het slijm losweken.
 • Geroosterd brood of crackers eten. De licht grove structuur neemt deeltjes van het slijm mee vanuit je keel naar de maag.

Antibiotica gebruiken tegen een verkoudheid?

Veel mensen denken dat het zin heeft een antibiotica te gebruiken tegen een verkoudheid, maar dit heeft totaal geen zin. Een antibiotica is gericht tegen een bacteriële infectie. Heb je last van benauwdheid en/of langdurig koorts neem dan is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Laatst aangepast op donderdag, 03 november 2016 13:20

Reageer op: "Slijm achter in de keel oplossen en oorzaak"

2 reacties

 • Reactielink Mier dinsdag, 26 juni 2018 18:02 Geplaatst door Mier

  Ik ben net bij de doktet geweest. Ik mag 3x p/d gaan airosollen. (Met bisolvon vernevel oplossing en naaprep en dan alleen door de neus ademen)
  Daar zou het slijm mee weg gaan. We wachten af.

 • Reactielink Greteke donderdag, 05 oktober 2017 06:16 Geplaatst door Greteke

  Al vijf jaar Ben ik hier last van.... ben geen roker. Geen doctor weet opposing. Man did begin van slokdarmkanker zijn?

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk