Slechthorendheid: hoe verbeter je het gehoor?

Slecht gehoor? Slecht gehoor?

Veel mensen hebben problemen met het gehoor. Het gehoor is erg belangrijk en mag daarom ook niet ontbreken. Een goed gehoor kenmerkt zich door het horen van zowel erg lage als zeer hoge tonen. Het gehoor bij ouderen is vaak verslechterd. Vooral het horen van hoge tonen wordt minder naarmate men ouder wordt. Wanneer een gesprek niet goed meer goed gevolgd kan worden kunnnen mensen onzeker raken. Hoe verbeter je het gehoor en wat kun je allemaal doen tegen slechthorendheid? Moet je naar de huisarts of kun je direct naar de audiciën gaan? Kun je een gehoorapparaat krijgen en zijn er ook kleine gehoorapparaten die je bijna niet ziet? Lees hier over slechthorendheid.

Ik hoor slecht: wat nu?

Wie niet goed meer hoort kan stappen ondernemen om het gehoor weer op peil te krijgen. De meeste mensen vernemen zelf niet dat het gehoor slechter wordt. Vaak hoort men vanuit de omgeving dat het gehoor niet helemaal meer is wat het was. Wanneer iemand iets verteld en de ander krijgt het niet mee en/of pikt het niet op kan dat betekenen dat het gehoor verslechterd is. Een verslechterd gehoor komt met name bij ouderen voor. Dit is echter een natuurlijk proces. 

Moet ik naar de huisarts?

Als het gehoor slecht is kun je eerst naar de huisarts gaan. De huisarts kan uw gehoor kort onderzoeken en u eventueel doorverwijzen naar een KNO arts. Een keel neus en oorarts bekijken of het oor is aangetast. Wanneer u bijvoorbeeld last heeft van oorsuizen kan er meer aan de hand zijn. Er kunnen bijvoorbeeld afwijkingen zijn of er kan in specifieke situaties zelfs sprake zijn van een tumor. Ee KNO arts kijkt naar dit soort zaken. 

Wat doet de audiciën?

De audiciën bekijkt wat er allemaal gedaan kan worden om het gehoor weer beter te maken. Onthoud natuurlijk wel dat het gehoor niet helemaal weer terug kan komen. Een verslechterd gehoor betekent dat er alleen maar een verbetering kan plaatsvinden. Horen zoals u vroeger hoorde zit er helaas voor niemand meer bij. Een hoorapparaat kunt u bij de audiciën aanschaffen. In de meeste gevallen wordt een hoorapparaat gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar. Wat een audiciën verder doet is:

  • advies geven over uw hoorapparaat
  • service verlenen
  • advies geven over het beste hoorapparaat

Ik hoor een constante piep in het oor

Mensen die een irritante piep in het oor horen doen er ook verstandig aan om naar de huisarts te gaan. Ook bij jonge mensen kan er een piep ontstaan. De piep kan een teken zijn van gehoorbeschadiging. Deze beschadiging treedt vooral op wanneer er lange tijd naar intensief en harde muziek is geluisterd. Denk bijvoorbeeld aan muziek dat uit je MP3 speler / iPod komt. Dit muziek dat rechtstreeks het gehoor in wordt geblazen beschadigt het gehoor al snel. Een constante piep in het oor dat niet meer weggaat wordt tinnitus genoemd.

Reageer op: "Slechthorendheid: hoe verbeter je het gehoor?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk