Betekenis kleuren snot: wit, geel, groen, rood en zwart

Loopneus? Loopneus?

Snot kan allerlei kleuren krijgen. Soms is het groen en de volgende dag is het weer kleurloos. Snot krijgt niet vanzelf een vreemde kleur. De kleur van snot wordt vaak veroorzaakt door een bacterie of schimmel en zegt hiermee ook iets over de algemene gezondheid van ons lichaam. Snot kan helder van kleur zijn, dit is normaal. De kleur kan echter ook groen, wit, geel, bruin, zwart of rood zijn. Deze kleuren hebben een achterliggende oorzaak.

De betekenis van helder snot en/of slijm

Helder snot of kleurloos snot komt veel voor. De snot of het slijm is helder/doorzichtig en kleurloos. In dit geval is vaak geen sprake van een infectie. Loopt het helder snot uit je neus: ''loopneus'', dan kan er sprake zijn van een lichte verkoudheid of een allergie.

De betekenis van wit snot en/of slijm

Wit snot is vaak het gevolg van overmatig gebruik aan zuivelproducten. Wit snot is geen reden om direct alarm te slaan. Een verandering in hormoonhuishouding, zoals bij zwangere vrouwen, kan ook wit snot en/slijm veroorzaken.

De betekenis van geel snot en/of slijm

Geel snot is niet normaal, er is mogelijk sprake van een virale of bacteriële infectie. De gele keur wordt veroorzaakt door de bacterie Staphyllococcus aureus. Het is bij geel snot niet nodig een arts in te schakelen, meestal verdwijnen de klachten na enkele dagen vanzelf. Houden de klachten langer dan een week aan en/of worden de klachten erger in combinatie met koorts dan is het wel raadzaam een arts te raadplegen. 

De betekenis van groen snot en/of slijm

Groen snot is een gevolg van een bacteriële of schimmelinfectie. De groen kleur wordt veroorzaakt door dode witte bloedcellen. Deze cellen helpen mee in de afweer tegen de infectie, gaan ze dood in het afweerproces dan laten ze een groen pigment los. Groen snot/slijm is niet normaal, maar ook niet direct gevaarlijk. De klachten verdwijnen meestal na enkele dagen vanzelf. Houden de klachten langer dan een week aan en/of gaat het gepaard met koorts dan is het raadzaam een arts te raadplegen. De infectie kan in veel gevallen worden behandeld met een antibiotica. 

De betekenis van rood snot en/of slijm

Rood snot duidt vaak op de aanwezigheid van bloed. Bloed kan in snot terecht komen door een beschadiging aan een haarvat. Droge lucht kan de neusholte uitdrogen waardoor barstjes kunnen ontstaan. Een neusspray kan helpen de neusholte vochtig te houden. Bij een beetje bloed in snot hoef je niet direct alarm te slaan. Een bloedneus of gesprongen haarvat zal vaak snel herstellen. Houden de klachten langer dan een week aan dan is het raadzaam een arts te raadplegen. Raadpleeg altijd een arts als er sprake is van bloed ophoesten.

De betekenis van bruin snot en/of slijm

Bruin snot is vaak het gevolg van roken. De snot kleurt door de rook bruin. Ook kan oud bloed een bruine kleur aan snot geven of het inademen van vieze stoffige lucht. Is de bruine kleur een gevolg van roken dan kan de huisarts u helpen te stoppen met roken.

De betekenis van zwart snot en/of slijm

Zwart snot is vaakhet gevolg van een schimmelinfectie, maar ook het inademen van veel stof (as, rook, zand, smog) en vuil kan zwart snot veroorzaken. Raadpleeg altijd de huisarts als er sprake is van zwart snot zonder bekende oorzaak. In dit geval is er in veel gevallen sprake van een schimmelinfectie waarvoor behandeling noodzakelijk is.

Laatst aangepast op maandag, 12 juni 2017 09:21

Reageer op: "Betekenis kleuren snot: wit, geel, groen, rood en zwart"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk