Kippen houden: de kippenhok inrichten

Gezellige kippen Gezellige kippen

Veel mensen dromen van kippen in de tuin. Een mooie kippenhok waar de kippen vrolijk en gezond rond kunnen scharrelen. In de ochtend kun je lekker een vers eitje halen uit je eigen kippenhok. Hoe romantisch en makkelijk het mag klinken: een kippenhok met kippen vergt wel degelijk omkijken en werk. Kippen zijn gevoelige dieren die veel verzorging nodig hebben. Als je een kip niet goed verzorgd kan het problemen krijgen aan de poten en is de kans heel groot dat het bloedluis krijgt. Ook wanneer de kippenhok geen veilige omgeving is (lees: de hok moet dicht kunnen) kunnen kippen aangevallen worden door vossen, marters en andere roofdieren. Ook in de stad kunnen kippen aangevallen worden door roofdieren.

Een kippenhok aanschaffen

De eerste stap is natuurlijk een kippenhok aanschaffen. Kijk eerst of je wel genoeg ruimte hebt in de tuin. Een kippenhok is leuk, maar bij de kippenhok hoort ook een ren. De ren laat de kippen buiten scharrelen. Beslis dus altijd eerst hoe groot de hok ongeveer moet worden en zoek naar dat formaat. De meeste kippenhokken geven een indicatie van hoeveel kippen er in kunnen. Koop nooit een te kleine kippenhok of stop nooit teveel kippen in een te kleine kippenhok. Als er drie kippen in een kippenhok passen stop je er dus nooit zes kippen in.

Kippen kopen

Wanneer de kippenhok is geplaatst kun je kippen kopen. Uiteraard is het beter om eerst kippenvoer aan te schaffen. Een goede voersoort is van essentieel belang. De kippen kunnen natuurlijk wel scharrelen in het rennetje maar dat is vaak niet genoeg voor de kip. De kip dient dus bijgevoederd te worden. Er zijn veel kippensoorten te koop. Niet alle soorten zijn even geschikt als hobby kip. Er zijn namelijk soorten die veel extra verzorging nodig hebben. De makkelijke soorten zijn sterk en kunnen in een kleine omgeving eieren leggen. Onthoud ook dat kippen op zaagsel moeten liggen. Er moet dus zaagsel worden gestrooid in het verblijf van de kip.

Kippen eten alles op

Als de kippenhok geplaatst is en de kippen in het hokje rondlopen kunnen ze naar buiten. De kippen zullen gelijk gaan scharrelen en gaan alles oppikken. Een groen grasveldje is binnen no time helemaal kaal gepikt. Hoe leuk het in het begin lijkt, hoe somber en doods het op den duur zal gaan lijken. Kippen hebben dus om de zoveel tijd een ander scharrelplekje nodig. Er valt niet zoveel te scharrelen op een kaal gepikt stuk veldje. Houd hier rekening mee bij het houden van kippen.

Wel of geen kuikens?

Het kan erg leuk zijn om kleine kuikentjes te nemen. Deze kuikens worden vanzelf natuurlijk ook weer groter waardoor je de kippenfamilie zal uitbreiden. Let wel op dat kuikens extra aandacht nodig hebben. Allereerst moeten de omstandigheden goed zijn om de eieren uit te broeden. De hen zal alleen maar gaan broeden als er een rustige plek in de kippenhok aanwezig is. Het is daarom belangrijk om zogenaamde broederhokjes te maken in de kippenhok. Let wel: hennen gaan ook broeden als jij als eigenaar geen kuikens wilt. Houd dus in de gaten hoe lang hennen op eieren broeden en haal ze eventueel van de leg af door de eieren te verwijderen.

Een haan is nodig voor kuikens

Het spreekt natuurlijk een beetje voor zich: schaf ook een haan aan als je kuikens wilt. Alleen uit bevruchte eieren kunnen kuikens ontstaan. De niet bevruchte eieren zijn geschikt voor consumptie. Een hen legt meestal tussen de één en zes eieren. Er kunnen dus meer kuikens ontstaan dan je in eerste instantie voor ogen had. Houd hier rekening mee met de grootte van de kippenhok. Kuikens kun je eventueel ook verkopen of weggeven aan andere liefhebbers van kippen. Zeker raskippen zijn voor een leuk bedrag te verkopen!

Ziekte en mijten

Het is extreem belangrijk om de kippen goed in de gaten te houden op ziekten en parasieten! Bloedmijten zullen zeer snel voorkomen. Deze mijten tasten de kippen aan. De kippen zullen ziek en zwak worden. Tevens zullen de kippen er slecht uitzien als er sprake is van mijten. Deze mijten zullen ook op de eigenaar gaan springen/kruipen als je bijvoorbeeld de kippenhok gaat schoonmaken. Een veelvoorkomende mijt is de bloedmijt. Zogenaamde kalkpoten kopen ook veel voor bij kippen. De poten zullen dan scheef gaan staan. De kip is in pijn en moet geholpen worden. Kalkpoten ontstaan door parasieten. De dierenarts heeft speciale middeltjes tegen kalkpoten. Behandel de kippen altijd direct!

Reageer op: "Kippen houden: de kippenhok inrichten"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk