Hoe moet je een matras reinigen, schoonmaken of desinfecteren?

matras reinigen matras reinigen

Het reinigen van een matras lijkt een ingewikkelde zaak. Een matras stop je niet in een wasmachine en wil je het reinigen met een sopje dan heb je kans op schimmel. Wat is de beste manier om een matras te reinigen? Kun je dit zelf doen? Of is het beter een professioneel bedrijf het werk te laten doen? Welke manier je ook kiset om een matras te reiningen: een matras is na verloop van tijd een bron van viezigheid en bacteriën en een flinke schoonmaakbeurt is altijd aan te raden voor een fris gevoel in je bed. Lees hier hoe je een matras het best schoon kunt maken en hoe je het matras moet onderhouden.

Het matras

Elke dag liggen we er weer op; ons matras. Maar hoe moeten we het matras reinigen en/of desinfecteren? Huidschilfers en ander viezigheid hoopt zich in de loop der jaren op in ons matras, dit is onvermijdelijk. Deze huidschilfers vormen een goede voedingsbron voor ongedierte bijvoorbeeld huismijten. Om te voorkomen dat deze beestjes kunnen overleven is het reinigen van het matras om een bepaalde periode noodzakelijk. Ongedierte kan allergische reacties opwekken en zorgt voor snelle slijtage van het matras. Voorkom dat schimmels, bacteriën en ongedierte de overhand krijgen in je matras en onderhoud het matras goed.

Onderhoud van een matras; hoe vaak moet ik mijn matras omdraaien?

Draai je matras eens in de tijd om (maandelijks is voldoende) dit heeft een aantal voordelen het matras blijft langer in model het matras slijt minder snel het matras wordt gelucht

Hoe ga je te werk bij het omdraaien van een matras?

Het is van belang het matras goed te draaien. Dit doe je door te zorgen dan de voorkant de achterkant wordt

en de bovenkant de onderkant. Wil je niet vergeten welke kant voor het laatst het hoofdeinde was dan kun je het matras labelen 1 t/m 4 op deze manier gaat het altijd goed. Probeer bij het draaien van je matras wel rekening te  houden met je rug, een matras kan erg zwaar zijn. Draai bij een zwaar matras het matras met meerdere mensen, zo  voorkom je schade aan je rug.

Dek je matras af en voorkom stofophoping

Ik ga op vakantie; wat moet ik met mijn matras doen?

Ga je op vakantie of blijf je lange tijd van huis? Dan is het verstandig het matras af te dekken; een matras kan snel een opeenhoping van stof worden. Het afdekken met bijvoorbeeld een laken voorkomt dit al voor een groot deel.

Hoe moet ik mijn matras stofzuigen?

Het stofzuigen van een matras is zeker aan te raden; doe dit dan ook geregeld. Groten opeenhopingen van stof aan de buitenkant van het matras kun je met een stofzuiger makkelijk verwijderen. Een goede stofzuiger met een grote zuigkracht zuigt ook stof, beestjes en ander viezigheid dieper uit het matras. Natuulijk kan een stofzuiger niet door het gehele matras zuigen, hiervoor is een matras te dik en compact. Maar wat je kunt verwijderen met een stofzuiger is altijd mooi meegenomen, beter viezigheid in je stofzuiger dan een opeenhoping in je matras!

Kun je een matras ook zelf reinigen?

Ja dat kan; er zijn verschillende reinigingsmiddelen te koop die kunnen bijdragen in het reinigen van je matras. Kleine vlekjes kun je gemakkelijk verwijderen met een oplossing van warm water en wasmiddel. Gebruik gewoon de wasmiddel die je ook gebruikt om je kleding mee te wassen, dit ruikt ook nog eens lekker fris. Bij het schoonmaken is het wel belangrijk niet teveel water te gebruiken. Bij het gebruik van teveel water wordt ook de binnenkant van het matras nat en dit kan slecht drogen, waardoor weer makkelijk schimmel kan ontstaan. Een andere misschien wel beter methode om het matras mee te reinigen/desinfecteren is het gebruik van een stoomreiniger. Een stoomreiniger werkt met zeer heet stoom en dit heeft  als voordeel dat het vrijwel alle mijten, allergenen en micro-organismen kan doden. Een bijkomend voordeel dat de stoom goed door kan dringen in de vezels van  je matras. Stoom niet te lang op een punt van het matras, dit kan het matras beschadigen. Om te zorgen dat het matras goed kan dogen (drogen is erg belangrijk, in een  vochtig matras ontstaat makkelijk schimmel) kun je het matras het beste reinigen buiten, bij mooi weer.

Een professioneel bedrijf het werk laten doen?

Heb je zelf geen tijd of zin of de middelen om je matras te reinigen dan kun je ook een professioneel bedrijf het werk laten doen. Er zijn verschillende bedrijven die  zijn gespecialiseerd in het reinigen van matrassen. Een eenpersoonsmatras kost ongeveer 40 euro, een tweepersoons ongeveer 60 euro. De prijzen kunnen soms iets variëren, maar zoals bij elk bedrijf geldt zijn er verschillen in service, kwaliteit en garantie. Probeer voor jezelf, het beste bedrijf te selecteren.

Reageer op: "Hoe moet je een matras reinigen, schoonmaken of desinfecteren?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk