Haaruitval: help ik word kaal!

Schaamte Schaamte

Veel mannen komen vroeg of laat in aanraking met het fenomeen kaalheid. Wanneer de eerste dunne haren zich manifesteren kan er sprake zijn van lichtelijk paniek, zeker wanneer dat ook gepaard gaat met kale plekken. Bij de meeste mannen zijn de eerste tekenen te zien bij de inhammen. De inhammen trekken zich terug en worden dieper. Daarnaast kan er op de kruin van het hoofd ook een kale plek ontstaan. De kale plekken gaan gepaard met dunner wordend haar. In veel gevallen kunnen er ook grijze haren ontstaan.

Dun haar: word ik kaal?

Een dik- en volle bos haar: wie wil dat nou niet? De meeste mannen hadden vroeger, voor hun twintigste levensjaar een volle bos haar. Het haar was sterk en dik. Ook zat er veel kleur in het haar en was het haar overal even dik. Wanneer men ouder wordt verandert vaak ook het haar. Bij de meeste mannen wordt het hoofdhaar beetje bij beetje dunner en futlozer. Er zijn echter ook mannen die een achteruitgang ervaren in hun twintiger jaren. Het kan zelfs voorkomen dat er complete kaalheid plaatsvindt voor de dertisgste levensjaar.

Tegenhouden van kaalheid

Hoe stop je kaalheid? Is het überhaupt mogelijk om haaruitval te stoppen? Zoals we allemaal weten is het natuurlijk niet mogelijk om haaruitval te stoppen. Je wordt kaal, of je wordt dat niet. Kaalheid heeft alles met genen te maken. Genen zijn namelijk verantwoordelijk voor het eventueel verliezen van de haren. Sommige mannen verliezen hun haren al wanneer ze net de 20 zijn gepasseerd. De meeste mannen verliezen per dag ongeveer 100 haren. Dit is een normaal aantal en komt bij de meeste mannen voor. Wanneer er meer dan 100 haren uit je hoofdhuid vallen, gedurende meerdere weken, kun je spreken van een groter verlies. Dit groter verlies zal zich uiteindelijk resulteren in kalende plekken. Ook een terugschuivende haargrens is dan snel waarneembaar.

Verschillende soorten kaalheid

Er zijn grofweg twee soorten kaalheid. De ene heet effluvium. Dit is een kaalheid te zien bij veel mensen. Er vallen meer dan 100 haren per dag uit gedurende een korte periode. De haren vallen gelijkmatig en zorgen niet voor kalende plekken. Meestal is dit een tijdelijk probleem. Het probleem komt vaak doordat een persoon verkeerde voeding eet of helemaal niet meer eet (eetstoornis). Een tweede soort kaalheid is de kaalheid die hardnekkig is. De kaalheid wordt alopecia genoemd. Er zijn dan snel lichte plekken te ontdekken op de typische plekken waar kaalheid zich manifesteert.

Testosteron is verantwoordelijk voor kaling

Wist je dat een hormoon verantwoordelijk is voor de kaling bij mannen? Het hormoon DHT is de boosdoener. DHT is een afkorting voor dihydrotestosteron. Wanneer een persoon veel van DHT in de hoofdhuid heeft zitten vallen haren snel uit. De hoofdharen krijgen niet de kans om volledig te groeien. Het gevolg is dat de haren uitvallen en korte plekken op de hoofdhuid laten zien. Elk mens heeft in principe wel DHT in de hoofdhuid zitten maar niet iedereen is even gevoelig voor DHT. Wanneer je gevoelig bent voor DHT word je kaal of krijg je kale plekken. De gevoeligheid wordt bepaald via de genen. Deze genen erf je van je ouders.

De nekharen zijn niet gevoelig

De hoofdharen kunnen dus gevoelig zijn voor het hormoon DHT. Het is echter zo dat de nekharen niet gevoelig zijn voor het hormoon. Dit betekent dat nekharen die getransplanteerd worden naar de hoofdhuid niet uitvallen. De haren zijn immers niet gevoelig en groeien gewoon door. Mannen die kaal worden behouden vaak wel hun nekharen omdat deze dus niet gevoelig zijn. Bij een haartransplantatie worden nekharen getransplanteerd naar de hoofdhuid. Het resultaat is meer hoofdhaar dat niet uitvalt. 

Is kaalheid lelijk?

Is het lelijk wanneer een man zijn haren verliest? Hoe zit het bij jongemannen die al kaal worden? Zijn deze mannen minder aantrekkelijk? Mannen die de haren al op een vroege leeftijd verliezen ervaren vaak psychische klachten. Het verliezen van de haren wordt ervaren als zeer kwalijk. Mannen kunnen minder zelfverzekerd raken wanneer de inhammen dieper worden of wanneer er een kale plek ontstaat op de kruin. Wat vind jij van kaalheid bij mannen? Is het onaantrekkelijk of juist erg aantrekkelijk?

Laatst aangepast op donderdag, 02 november 2017 15:20

Reageer op: "Haaruitval: help ik word kaal!"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk