Wat is staar: oogaandoening
Staar wordt ook wel cataract genoemd. Bij mensen met de oogaandoening staar is de lens troebel geworden. De lens is onderdeel van het oog. Je hebt onder andere het regenboogvlies (het gekleurde gedeelte van je oog), het oogwit en natuurlijk de lens. Als de lens in je oog niet meer helder en doorzichtig is heeft dat invloed op het zicht. Bij mensen met seniele cataract is de lens troebel geworden door eiwitten. Deze eiwitten zijn samengeklonterd waardoor het licht niet meer goed door de lens kan. Het licht wordt als het ware verstrooid. Het gevolg is dat er een wazig beeld op het netvlies terecht komt. Het netvlies projecteert (stuurt) dat beeld vervolgens weer naar het achterste gedeelte van je hersenen.
Verschillende soorten staar
De eiwit afzetting kan op verschillende plekken in de lens plaatsvinden. Je ooglens bestaat namelijk weer uit verschillende delen. Je hebt het binnenste gedeelte van de lens (het nucleus), de lenskapsel en de schors. Wanneer er troebeling heeft plaatsgevonden van het kapsel wordt dat capsulaire cataract genoemd. Ook de kern kan troebel worden. Dit wordt dan nucleaire cataract genoemd. Het oog lijkt dan vaak een beetje groen-bruin op te schijnen.
Wie krijgt staar?
In principe kan iedereen staar krijgen. Staar is met name een ouderdomsziekte. Dit betekent dat vooral ouderen de ziekte (aandoening) oplopen. Dit is in principe een normaal ouderdomskwaal. Natuurlijk is het wel een bijzonder vervelende kwaal aangezien het zicht enorm wordt beperkt naarmate de aandoening verslechterd. Het menselijk is zicht is goed voor ongeveer een derde van ons waarnemen. Met onze tast en gehoor nemen wij ook waar, maar het zicht is het belangrijkste. Niet alleen ouderen krijgen staar. Mensen met suikerziekte lopen ook een groot risicio om vervroegd staar te krijgen. Staar komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Tevens is het zo dat er vaker staar voorkomt bij mensen met een ongezond lifestyle. Dit houdt in dat er vaker staar voorkomt bij mensen die veel alcohol nuttigen en veel roken.
Behandelen van staar
Mensen die veel hinder ondervinden aan een verslechterd zicht kunnen geopereerd worden aan de ogen. Wanneer het zicht dermate slecht is geworden dat veel dagelijkse handelingen niet meer goed uitgevoerd kunnen worden is het zelfs noodzakelijk dat de lens wordt vervangen door een kunstlens. Staar wordt nooit zomaar ineens weer beter. De lens die is aangetast blijft dus aangetast. De aangetaste lens kan alleen nog maar verslechteren. Bij een cataractoperatie (staaroperatie) wordt de aangedane lens vervangen door een kunstlens. De aangetaste lens wordt bij een operatie verpulverd en opgezogen. Dit gebeurt natuurlijk allemaal door een oogarts die gespecialiseerd is in dit soort ingrepen. Als de natuurlijke en aangetaste lens eenmaal is verwijderd wordt de kunstlens geplaatst. De kuntslens is een speciale lens die ook speciaal voor de patiënt gemaakt is. Als de kunstlens eenmaal in het oog is geplaatst kan de patiënt weer goed zien. Mensen kunnen kiezen uit een aantal soorten kunstlenzen:
- Monofocale kunstlens (deze is standaard)
- Monofocale torische kunstlens (bij cilindervormige afwijkingen)
- Multifocale kunstlens (voor dichtbij en het zien in de verte)