Vliegende mieren bestrijden bij een mierenplaag

Vliegende mieren Vliegende mieren

Een mierenplaag is erg vervelend. Met name de vliegende mieren zijn erg hardnekkig te verwijderen uit je huis en je omgeving. Mieren zijn kleine insecten die bij warme temperaturen een plaag kunnen worden. Ze zitten in kleine hoekjes op straat, in huis of in de tuin. Wanneer de mieren gaan vliegen gaan ze paren. De mannetjes krijgen vleugels, leven kort en hebben als doel om zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Mieren komen in grote aantallen en hebben een nest waar de koningin is te vinden. Mieren kun je op verschillende manieren effectief bestrijden. Lees hier over een vliegende mierenplaag en de mogelijkheden om deze te verwijderen.

Vliegende mieren: een plaag

Een van de meest succesvolle insecten zijn de mieren. Ze komen bijna overal op de wereld voor en zijn zeer kleine insecten. In Nederland vind je vooral de zwarte mieren. Deze kleine mieren leven in kolonies en komen in principe overal wel in Nederland voor. In de bossen leven vaak andere mieren. Deze rode bosmieren leven ook in kolonies. Mieren in Nederland zijn relatief klein. In andere delen van de wereld leven veel grotere mieren die ook veel meer schade aan kunnen richten. Als een kolonie erg groot is geworden en de temperaturen juist zijn kan een kolonie een probleem worden. Je hebt dan een mierenplaag.

De mieren gaan vliegen

Als de kolonie groot geworden en het mierennest zich flink heeft uitgebreid komen de mannetjes mieren tevoorschijn. Deze mannetjes herken je aan de omvang van de mier. Een mannetjesmier is wat groter dan de gewone zwarte mier die je veelal ziet. De mannetjes hebben ook vleugels. Wanneer er allerlei gevleugelde mieren tevoorschijn zijn gekomen maken de mieren zich klaar om te paren. Het bevruchten gebeurt in de lucht. Niet alleen de mannetjes mieren krijgen namelijk vleugels. Ook de toekomstige nieuwe koninginnen krijgen vleugels. Als de mannetjes de lucht in gaan volgen de vrouwtjes.

Mieren houden van zoetigheid

Mierenplaag bestrijden

Voordat de mieren gaan vliegen is er een flink nest ontstaan. De mieren gaan dan overal zitten. In allerlei kieren en naden heb je mieren die aan het zoeken zijn naar voedsel om de kolonie te voeden. Mieren komen met name op voedsel af waar veel suiker (nectar) in zit verwerkt. Dit vinden mieren namelijk heerlijk en het is zeer voedzaam. Als er een aantal mieren een voedingsbron hebben ontdekt komen er al snel meer mieren om het voedsel naar de kolonie/nest te brengen.

Mieren zitten overal: bestrijden is moeilijk

Het is voor mieren niet zo heel moeilijk om een nest te maken. Ze kunnen makkelijk graven en kunnen door de kleinste kiertjes kruipen. Mieren heb je dus ook overal. Op het terras en in je huis zijn fijne plekken voor mieren. Normaal gesproken vormen mieren geen plaag. Ze zijn zo klein en onschuldig dat je ze niet hoeft te bestrijden. Het kan ook voorkomen dat een mierennest te groot wordt. Opeens heb je overal mieren lopen. Hoe bestrijd je dan de mieren? En wat moet je doen als de mieren gaan vliegen?

 • Zorg dat je zoete voeding afsluit.
 • Zorg dat je voeding niet open en bloot laat staan.
 • Zorg dat je kieren en naden dicht.
 • Zorg voor een nette uitstraling van de keuken.
 • Gebruik goede schoonmaakmiddelen.
 • Neem alles in de keuken even af. Houd het aanrecht schoon.

Wat moet je doen bij een mierenplaag?

Als je echt een gigantische mierenplaag hebt kun je natuurlijk ook meer agressieve methoden gebruiken. Het eerste dat je moet doen is het opsporen van de bron. Waar is de ingang van het nest? Waar kruipen de mieren in en uit? Zoek de mieren op en kijk naar kleine spleetjes en naden. Als je eenmaal een gat hebt gevonden waar de mieren in en uitkruipen heb je waarschijnlijk de ingang gevonden van het nest. De volgende methoden kun je toepassen om van de mieren af te komen.

 • Blokkeer de ingang van het nest
 • Maak de ingang schoon en verwijder de ingang
 • Kook water en laat kokend water het nest instromen. De mieren zullen sterven
 • Mieren hebben een hekel aan brandnetel, rozemarijn en lavendel
 • Gebruik een lokmiddel om de mieren te doden. Deze lokdoosjes tegen mieren kun je kopen bij een dierenspeciaalzaak.

Vliegende mieren effectief bestrijden

Als de mieren gaan vliegen heb je ze niet alleen op de grond maar ook in de lucht. Bij warm en vochtig weer kunnen de mieren dan extreem vervelend zijn. Je hoeft in principe niet veel te doen om de mieren te verwijderen. De mieren zullen na een aantal dagen zelf sterven. De gevleugelde mannetjes mieren leven namelijk maar een paar dagen en hebben maar één doel: zoveel mogelijk vrouwetjes mieren bevruchten. De plaag lost dus vanzelf op.

Mieren in huis: wat nu?

Als de mieren in je huis zitten is het bestrijden moeilijker en noodzakelijker. Met name vliegende mieren in je huis kunnen voor problemen zorgen. Zorg dat je het huis grondig schoonmaakt en gebruik kokend water als je veel mieren ziet. Maak planken, vloeren en oppervlakken grondig schoon en laat vooral nergens etensresten liggen. Mieren zoeken constant naar voedsel. Als er geen voeding is zullen de mieren vanzelf verhuizen naar een andere plek. Heb je meer tips om snel van mieren af te komen? Deel je tips door een reactie achter te laten onder dit artikel.

Laatst aangepast op maandag, 30 januari 2017 12:17

Reageer op: "Vliegende mieren bestrijden bij een mierenplaag"

4 reacties

 • Reactielink Goofert van Dranen dinsdag, 23 juli 2019 10:34 Geplaatst door Goofert van Dranen

  Wat een ophef allemaal, mieren zijn onschuldige diertjes, doen niemand kwaad. Het is alleen vervelend dat ze het zand onder de stenen van mijn tuinpad uitgraven, waardoor ze scheefzakken. Of dat ze soms het huis inkomen, dat eenvoudig is op te lossen door kieren te dichten. Een keer per jaar is er een bruidsvlucht, de mannetjes en vrouwtjes (koninginnen), vliegen massaal uit om te paren. De mieren van verschillende volken vliegen zowat allemaal gelijktijdig uit. Het is een raadsel, hoe ze dat van elkaar weten. De bedoeling is dat er onderling gepaard gaat worden met mieren van andere nesten, om DNA uit te wisselen. Dit gebeurd in de lucht honderden meters hoog. Meeuwen en gierzwaluwen hebben al snel door dat er een bruidsvlucht aan de gang is, en eten ze voor een groot deel op. Er zijn überhaubt maar weinig mieren die dit avontuur overleven. Dat vliegende mieren uit vrije wil massaal huiskamers binnen komen vliegen is onzin, dat zal met wind of tocht te maken hebben, maar ik heb dit zelf nog nooit meegemaakt. Laat de natuur zijn gang gaan, ongedierte bestaat niet. Of je zou de mens zo kunnen noemen, met zijn vernietigende invloed op de natuur.

 • Reactielink Schoemaker maandag, 16 juli 2018 21:04 Geplaatst door Schoemaker

  Vliegende mieren duurt maar even???ik zit al twee weken met iedere dag een kamer vol vliegende mieren .....ben er echt helemaal klaar mee!! Is het een optie om de ramen open te zetten en ze naar buiten te laten vliegen?? Of komen ze met dezelfde vaart weer naar binnen??

 • Reactielink Shirley maandag, 22 mei 2017 21:38 Geplaatst door Shirley

  Heb 2 jaar geleden vliegende mieren gehad keuken was zwart van de mieren dus verdelgingsbedrijf gebeld maar kunnen niks doen dat was een huwelijksvlucht
  Later zag ik in de hal rode mieren uit een kiertje komen en uit andere kiertjes gewone mieren alles dichtgekit
  Maar 2weken geleden is het weer raak nu uit andere kiertjes ook onder mijn vloerbedekking in de hal en huiskamer
  Kan geen bestrijdingsmiddelen gebruiken omdat ik een hond heb
  Weet iemand misschien wat te doen word er echt kriegelig van
  Shirley

 • Reactielink Martin de Vroeg zaterdag, 11 februari 2017 13:56 Geplaatst door Martin de Vroeg

  vliegende mieren zijn er alleen als het heel warm is buiten, dus in de zomer en bij lange hitte. Het duurt maar even en ze zijn weer weg. Geen paniek dus.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk