Haaruitval bij mannen stoppen: kaalheid omdraaien
Veel mannen krijgen vroeg of laat te maken met kaalheid of haaruitval. Het haar wordt eerst dunner en verliest aan kracht. De inhammen kunnen zichtbaar worden. Ook op de kruin wordt het haar steeds dunner. Op den duur wordt de hoofdhuid zichtbaar en lijkt de kaalheid onomkeerbaar. De kruin begint op te vallen, de inhammen zijn prominent zichtbaar en het haar is zwak en futloos. Is het mogelijk om kaalheid te stoppen? Welke shampoos en medicijnen helpen tegen haaruitval? Kan haar weer terug groeien? Hoe stop je kaalheid!
Kaalheid stoppen
Veel mannen in Nederland en België krijgen op den duur te maken met het fenomeen kaalheid. Het haar wordt eerst dunner en naarmate de tijd verstrijkt groeit het niet meer volledig en valt het uit. Wanneer kaalheid begint op te vallen is ongeveer 50% van alle haren uitgevallen. Het is dan mogelijk om de hoofdhuid te zien. Kaalheid valt extra op als het haar nat is of als iemand gebruik maakt van een gelachtige substantie om het haar te stylen. Is het mogelijk om haaruitval te stoppen?
Op welke plek haaruitval?
Niet alle mannen verliezen het haar vroegtijdig. De meest klassieke vorm van haaruitval wordt alopecia androgenetica genoemd. Dit is een vorm van haaruitval die zich kenmerkt door het gradueel verliezen van de haren op de klassieke plekken: de inhammen en kruin. Sommige mensen verliezen eerst veel haar bij de inhammen en niet op de kruin. Er zijn ook mannen die juist veel haren verliezen bij de kruin en nauwelijks bij de inhammen.
Waarom haaruitval bij mannen?
Mannen kunnen last krijgen van haaruitval dankzij een aantal factoren. Er is bijvoorbeeld bekend dat hormonen een belangrijke rol spelen. Het bijhormoon van testosteron is een voorbeeld van een hormoon dat haaruitval kan veroorzaken. Dit hormoon wordt dihydro testosteron genoemd (DHT). Een hoge waarde van dit hormoon kan leiden tot een hoge kans op het vroegtijdig kaal worden.
Hoe speur je kaalheid op?
De meeste jongens en mannen die kaal worden hebben dat snel door. Het haar verliest kracht en de haargrens trekt zich terug. De inhammen worden duidelijk en het haar verliest massa. Vaak zijn het mensen in je omgeving die de kaalheid snel opmerken. Kale plekken vallen extra op als iemand nat haar heeft. Kijk na het douchen eens in de spiegel als je hoofdhaar handdoek droog is. Je zult eventueel kalende plekken snel opmerken.
Stress kan ook kaalheid veroorzaken
Het zijn niet alleen hormonen die een kale kruin tot gevolg kunnen hebben. Ook stress kan een boosdoener zijn. Langdurig stress kan je hormoonspiegel in de war brengen. Wat voor effecten langdurige stress nog meer heeft op het lichaam is vaak niet helemaal duidelijk. Wel is duidelijk dat het vaak niet een zeer positieve werking heeft. Ook medicijnen kunnen kaalheid in gang brengen. Denk aan bepaalde medicijnen tegen depressiviteit (zogenaamde bètablokkers).
Voeding en haaruitval
Mensen die slecht eten en weinig vitaminen en mineralen tot zich nemen kunnen ook kaalheid ervaren. Dit is echter wel een andere vorm van kaalheid. Het haarverlies bij ondervoeding is vaak van tijdelijke aard. De haren groeien gewoon terug als voeding verbeterd. De klassieke kaalheid is tot nu toe zo goed als onomkeerbaar. Wie kaal is, blijft kaal. Of is er toch nog hoop?
Producten om haaruitval te bestrijden
Je vraagt je misschien af waarom er nog altijd geen wondermiddel is om kaalheid te bestrijden. Is er geen pil of spray tegen haaruitval? Het ultieme wondermiddel bestaat (nog) niet, echter zijn er wel medicijnen die enige resultaten kunnen bieden.
De haren zijn niet echt weg
Als je kaal bent, zijn de haren dan ook weg?
Nee. Mensen die kaal zijn geworden denken vaak dat de haren compleet zijn verdwenen en dat de haren ook nooit meer terug kunnen groeien. De haren leven als het ware nog wel: ze kunnen dus terug groeien. Er is echter nog wel een middel nodig om het haar weer compleet terug te laten groeien. Dit wondermiddel is nog niet uitgevonden.
Middelen tegen kaalheid
Er zijn een aantal middelen met werkzame bestanddelen die het haar enigszins weer laten groeien. Deze zogenaamde haargroeimiddelen zijn echter in eerste instantie helemaal niet gemaakt om het haar terug te laten groeien. De werking van deze medicijnen op het haar is vaak bij toeval ontdekt. Vaak spreekt men van een bijwerking van een medicijn. Een aantal van deze middelen hebben de naam:
- Minoxidil
- Finasteride
- Dutasteride
- Ketoconazol
- Propecia
- Priorin
Shampoo tegen kaalheid: werkt dat?
Er zijn op de markt veel producten die kaalheid tegen kunnen gaan, althans, dat wordt zo beweerd. Uiteraard is de werking vrij dubieus van deze producten. Het haar oogt vaak wel wat voller en de haren lijken iets sterker te zijn. Een shampoo zal je haar niet terug laten groeien. Ook shampoo waar ketoconazol in zit verwerkt heeft weinig effect op je haardos. Een shampoo kan je haar wel voller laten ogen. Sommige middelen in shampoos kunnen het haar ook dikker laten lijken. Denk aan de volgende shampoos:
- Revita
- Alpecin Cafeïne
- Arginine Resist
- Fructis Men: anti haaruitval
- Plantur 39
Naar de dokter bij haaruitval?
Wanneer moet je naar de dokter als je constateert dat je last hebt van haaruitval? Bij ondervoeding is het sowieso verstandig om naar de dokter te gaan. Ondervoeding kan haaruitval veroorzaken. Het is echter zo dat de meeste mensen haaruitval krijgen zonder dat er sprake is van een duidelijke oorzaak. Haaruitval gaat vaak gepaard met een hogere leeftijd. Het kan ook zijn dat iemand rond zijn dertigste al last krijgt van haaruitval. Moet je met deze klachten dan naar de dokter? Bij ernstige haaruitval kan het raadzaam zijn om de dokter (huisarts) te bezoeken. Een huisdokter kan informatie geven over kaalheid en eventueel een middel voorschrijven. Er zijn middelen verkrijgbaar (op recept) die haaruitval enigszins kunnen verminderen en zelfs omdraaien.