Je huidskleur oplichten: huid lichter maken

Mooie lichte huid Mooie lichte huid

De huidskleur is de kleur van de huid. De kleur van de huid wordt bepaald aan de hand van de hoeveelheid en type pigment in de huid. Mensen die dichter bij de evenaar wonen hebben doorgaans een donkere huidskleur. Mensen die verder van de zon zijn verwijderd hebben juist een lichte huid. De huid kan dan zelfs een beetje roze opschijnen. De meeste mensen hebben een donker, geelachtige huidskleur. Door het mengen van verschillende huidtypen en huidskleuren zijn er veel verschillende huidskleuren ontstaan. De twee typen pigment zijn feomelanine en eumelanine. Mensen met een zeer donkere huid hebben heel veel eumelanine. Is het mogelijk om je huid op te lichten? Kun je van een donkere huid een lichte huid maken?

Pigment in de huid: huidskleur

De kleur van de huid wordt bepaald door een speciaal type pigment. Pigment (of kleurstof) zorgt ervoor wat voor een kleur de huid uiteindelijk krijgt. Mensen met een donkere huid hebben een ander soort pigment dan mensen met een lichte huid. Er zijn ook mensen met een geelachtige huid en roodachtige huid. Verruit de meeste mensen op onze planeet hebben een donkere huidskleur. Op Aarde wonen ongeveer 7.2 miljard mensen. Ongeveer 60% van al deze mensen woont in Azië en 15% woont in Afrika. Ongeveer 75-80% van alle mensen heeft een donkere huidskleur. De lichte huidskleur is, wanneer we alle mensen op de planeet meerekenen, een bijzondere kleur. 

Welk pigment zorgt voor een lichte kleur?

Mensen met een zeer donkere huidskleur hebben veel van een bepaald type pigment. Dit pigment wordt eumelanine genoemd. Mensen met heel veel eumelanine hebben dus een zeer donkere, tot bijna zwarte huidskleur. Mensen met zeer weinig eumelanine hebben een zeer lichte, tot roze huid. De roze huid wordt veroorzaakt doordat de bloedvaten in de huid zichtbaar worden. Naast eumelanine bestaat er nog een tweede soort pigment: feomelanine. Feomelanine is verantwoorlijk voor een roodachtige/gele gloed in de huid. Wanneer eumelanine en feomelanine met elkaar mengt krijg je allerlei variaties in huidskleur. Mensen met een extreem lichte huid hebben bijna geen eumelanine en feomelanine in de huid. 

Donker of lichte huidskleur?

Een donkere huidskleur beschermt de huidcellen beter tegen UV licht. Schadelijke ultraviolette (UV) straling komt van de zon en kan de huid beschadigen. Mensen met een donkere huidskleur zijn doorgaans beter beschermd tegen deze schadelijke straling. Mensen met een lichte huid moeten extra beschermd worden wanneer ze in sterk zonlicht terecht komen. De lichte huid kan snel beschadigen. Een voordeel van een lichte huid is dat het meer zonlicht op kan vangen. Zonlicht is belangrijk voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D wordt met name in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Vitamine D zorgt in het lichaam er voor dat calcium goed opgenomen en goed gebruikt kan worden. Mensen met een lichte huid kunnen vitamine D beter en efficiënter opvangen en aanmaken dan mensen met een donkere huid. Deze aanpassing is ook nodig voor mensen met een lichte huid omdat in de streken waar mensen wonen met een lichte huidkleur ook weinig zonlicht is (Europa/Noord-Amerika).

Met een donkere huid ben je beter beschermd

Huidskleur en oogkleur

Mensen met een donkere huidskleur hebben veelal ook een donkere oogkleur. Bij mensen met een lichte huid is het andersom. Mensen met een lichte huidskleur hebben juist vaker lichte ogen. De kleur van huid, haar en ogen heeft alles te maken met het type pigment en de hoeveelhed van het type pigment. De standaard pigmenttype is eumelanine. De meeste mensen hebben veel eumelanine in huid, haar en ogen. Dit resulteert in een donkere huidskleur, zwart haar en bruine ogen. In Noord-Europa hebben de meeste mensen juist erg weinig eumelanine. Dit resulteert in blond haar, blauwe ogen en een lichte huidskleur. Rood haar en groene ogen zijn extreem zeldzaam. Dit komt doordat deze kenmerken tot stand komen wanneer iemand erg weinig eumelanine heeft en daarnaast een bepaalde hoeveelheid feomelanine (lipochroom) aanmaakt. Er zijn weinig mensen die feomelanine aan kunnen maken. Deze mensen wonen met name in Noord-Europa en in het noorden van Amerika/Canada. 

  • 4.2 % van alle mensen heeft de blauwe oogkleur (ongeveer 300 miljoen mensen)
  • 0.6% van alle mensen heeft rood haar
  • 2% van alle mensen heeft blond haar
  • 1% van alle mensen heeft de groene oogkleur
  • 80-90% van alle mensen heeft de bruine oogkleur
  • 60% van alle mensen woont in Azië
  • 15% van alle mensen woont in Afrika
  • 10% van alle mensen woont in Europa
  • 8% van alle mensen woont in Noord-Amerika
  • 6% van alle mensen woont in Zuid-Amerika
  • 1% van alle mensen woont in Oceanië

Waarom je huid lichter maken?

Sommige mensen vinden een donkere huidskleur niet zo mooi. Waarom een donkere huidskleur niet mooi gevonden wordt kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen vinden de donkere kleur niet mooi omdat ze graag uniek willen zijn. Een lichte huidskleur komt namelijk minder vaak voor. Een lichte huidskleur kan daarom meer opvallen. Er zijn ook mensen die graag een lichtere huidskleur willen omdat ze minder willen opvallen in een omgeving waar juist veel mensen wonen met een lichte huidskleur. Op die manier denken mensen beter te kunnen mengen met de omgeving. Uit onderzoek bleek dat mensen met een lichtere huidskleur veelal positiever, intelligenter en als meer vermogend (rijker) worden gewaardeerd. Het onderzoek laat zien dat stereotypen nog altijd erg aanwezig zijn bij de perceptie van huidskleur en sociale status. Mensen die de huidskleur lichter maken proberen zichzelf daarmee een hogere sociale status toe te kennen. 

Hoe maak je de huid lichter?

Kun je huidskleur überhaupt lichter maken? Wie de huidskleur lichter wil maken moet iets met het pigment doen dat in de huid zit. Het pigment zorgt namelijk voor de kleur van de huid. De beste methode om je huid lichter te maken is het vermijden van zonlicht (UV-stralen). Zonlicht stimuleert de pigmentcellen om donkderder te worden. Mensen met een donkere huidskleur kunnen daarom het best een hoge zonfactor aanbrengen of de zon helemaal vermijden. Let wel op dat je vitamine D tabletten moet slikken als je helemaal niet meer in de zon komt. Vitamine D wordt namelijk vooral aangemaakt onder invloed van zonlicht. 

  • Vermijd de zon: UV stralen maakt de huid donker
  • Gebruik een blekende crème
  • Gebruik citroensap (let op: gezondheidsrisico's)
  • Scrub je huid

Gebruik uitsluitend natuurlijke producten

Mensen die graag een lichtere huid willen hebben kunnen natuurlijk gebruik maken van zogenaamde lightening sprays (whitening producten). Deze producten zijn erg populair in Azië en in het midden-oosten. In die streken vind je bijna geen producten om je huid donkerder te maken. In Nederland en Scandinavië is het juist andersom. In Noord-Europa wil men juist graag een kleurtje hebben omdat het meer opvalt. Het is aan te raden om altijd natuurlijke producten te gebruiken om je huid een beetje lichter te maken. Gebruik geen chemicaliën of producten die je huid aan tasten. Let wel op dat natuurlijke producten ook je huid aan kunnen tasten. Natuurlijk betekent niet dat het opeens helemaal niet meer schadelijk is. 

Laatst aangepast op zondag, 07 augustus 2016 13:24

Reageer op: "Je huidskleur oplichten: huid lichter maken"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk