Blonde mannen: de prins met blond haar

Mooi blond haar Mooi blond haar

Blonde haren zijn zeldzaam. De meeste mensen op de wereld hebben donker haar. Zwart haar is de meest voorkomende haarkleur ter wereld. In Nederland en België ligt dat anders. Blonde haren komen in Europa wel veel voor, met name in Scandinavië. Bij mannen en bij vrouwen komen van nature blonde haren ongeveer even vaak voor. Zijn blonde haren bij mannen aantrekkelijk? Hoe zit het met intelligentie en geld? Wat valt er allemaal te zeggen over blond haar en waar wonen de meeste blondjes? In welk land vind je de meeste blonde prinsen?

Blonde haren bij mannen

De kleur van het haar wordt door allerlei genen veroorzaakt. Deze genen die men van zowel de vader als de moeder krijgt kan het haar uiteindelijk blond maken. Eigenlijk zorgen de genen ervoor dat er geen pigment in het haar wordt aangemaakt. De haren blijven dus blond. Bij mensen die genen hebben voor de aanmaak van veel pigment worden de haren juist donker. Blond haar komt bij mannen en vrouwen ongeveer even vaak voor.

Blond haar is zeldzaam!

Haarkleur is heel divers

Naast huidskleur en oogkleur is haarkleur een van de weinige kenmerken van de mens die van persoon tot persoon veel kan verschillen. De meest voorkomende haarkleur bij mensen is de donkere haarkleur. Er moet dan gedacht worden aan zwart haar. De donkere haarkleur komt het meest voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. Na de zwarte haarkleur komt de bruine haarkleur het meest voor. De bruine haarkleur is veelvoorkomend in het zuiden van Europa, Noord-Amerika en Oceanië. De blonde haarkleur is een zeldzame haarkleur en komt met name voor in het noord-westen, het noord-oosten en het noorden van Europa. Ook in het noorden van Noord-Amerika en Oceanië komt blond haar voor. De rode haarkleur is het meest voorkomend in het noord-westen van Europa. 

  • Zwart haar: De standaard haarkleur bij mensen. Naar schatting heeft 80-90% van alle mensen deze haarkleur.
  • Bruin haar: Veelvoorkomende haarkleur. Naar schatting heeft 15% van alle mensen deze haarkleur.
  • Blond haar: Zeldzame haarkleur. Naar schatting heeft 2-5% van alle mensen deze haarkleur.
  • Rood haar: Zeer zeldzame haarkleur. Naar schatting heeft minder dan 1% van alle mensen deze haarkleur.

Blond haar en NederlandDe percentages haarkleur in Groningen

De blonde haren zijn dus zeldzaam, echter veel minder zeldzaam in Nederland en België. In het noord-westen van Europa komt de blonde haarkleur veel voor. Blond kan verschillende nuances aannemen. Je hebt bijvoorbeeld donkerblond (bijna bruin) en zeer lichtblond (bijna wit). In Nederland is blond haar bij autochtone Nederlanders de meest voorkomende haarkleur bij mannen en vrouwen. In België komt de blonde haarkleur iets minder vaak voor. Blond haar komt het meest voor in het noorden van Nederland (provincies Friesland en Groningen). In Groningen wonen de meeste blonde mensen. Dit verschil van haarkleur kan liggen aan een bepaald type gen. Dit gen komt met name voor bij Friezen, Groningers, Noord-Duitsers en Denen. Ook blauwe ogen komen veel voor in dit gebied aan de noordzee.

Blond haar bij mannen aantrekkelijk?

Vinden mensen blond haar aantrekkelijk? Uit onderzoek blijkt dat vrouwen en mannen blond haar aantrekkelijk vinden. Het is echter wel zo dat met name mannen, vrouwen met blond haar extra aantrekkelijk vinden. Vrouwen zijn daarentegen iets meer gecharmeerd van donkere haren bij mannen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de seksuele dysmorfie die gelinkt wordt aan haarkleur.

Haar wordt blonder in de zon

Haren worden doorgaans blonder door de effecten van de zon. Dit heeft alles te maken met UV-straling. De stralen van de zon dringen door het haar en lichten het haar stapsgewijs op. Niet alleen haar waar pigment in zit wordt blonder door zonlicht. Ook andere materialen waar pigment in zit verwerkt wordt lichter (gebleekt). Een uitzondering is de huid. Mensen die van nature blond haar hebben zullen sneller merken dat het haar blonder wordt in de zomer. Dit heeft te maken met het type haar. Blonde mensen hebben namelijk fijner haar dan mensen met donker haar. Het zonlicht dringt sneller en dieper door bij de blonde haren. Mensen met blond haar hebben dunner haar, echter hebben ze wel meer haar dan mensen met van nature donker haar.

 

Blonde mensen zijn hoger opgeleid

Garrett Hedlund: Hollywood acteur met typisch Nederlands voorkomenEen vooroordeel over mensen met blond haar is dat ze dom zijn. Iedereen kent wel het fenomeen dom blondje. De waarheid ligt echter een stuk anders. Blondjes zijn juist helemaal niet dom, maar juist hoger opgeleid. Ongeveer 11% van de blondjes zijn hoger opgeleid en hebben een universitaire studie afgerond. Daar tegenover staat dat 7% van de mensen met donker haar hoger opgeleid zijn.

Blonde mensen zijn rijker

Hoe zit het eigenlijk met de financiën bij de blondjes? Zijn ze gemiddeld gezien rijker, armer of maakt het niet uit? Uit onderzoek blijkt dat blonde mensen gemiddeld 7% meer verdienen dan mensen met donkere haarkleuren. Vooral vrouwen lijken te profiteren van de blonde haren. Blond haar bij vrouwen is niet alleen voordelig voor de eigen portemonnee. Blondharige vrouwen hebben gemiddeld genomen vaker een partner die meer dan gemiddeld verdient. 

De blonde prins

Blond haar, alhoewel een zelzame verschijning, komt met name veel voor in tekenfilms, animatiefilms, japanse anime en disney films. Vaak zijn de hoofdpersonen in kinderfilms blond. Dit heeft met name te maken doordat blond geassocieerd wordt met jeugdigheid, zeldzaamheid, leiderschap en begeerlijkheid. Ook in boybands zijn de blonde leden vaak de meest populaire. Denk bijvoorbeeld aan de boyband One Direction. Ook de meest populaire Hollywood sterren zijn vaak blond. Denk aan Brad Pitt, Alexander Skarsgård, Ryan Gosling en Chris Hemsworth.

Laatst aangepast op dinsdag, 30 augustus 2016 08:30

Reageer op: "Blonde mannen: de prins met blond haar"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk