Licht gevoel in het hoofd; de oorzaken van een zweverig gevoel

Licht in het hoofd Licht in het hoofd

Een licht gevoel in het hoofd wordt vaak omschreven als het gevoel van flauwvallen te hebben. Mensen met een licht gevoel in het hoofd voelen zich zweverig en hebben vaak het idee dat het zicht wazig wordt. Een licht gevoel in het hoofd is een vorm van duizeligheid en de oorzaken kunnen divers zijn. Voeding, emoties, spanningen (stress, vermoeidheid) en roken kunnen bijvoorbeeld een licht gevoel in het hoofd veroorzaken, maar ook andere, meer ernstige oorzaken, kunnen een licht gevoel en/of zweverigheid veroorzaken. Het is altijd belangrijk de oorzaak van een licht gevoel in het hoofd of zweverig gevoel te achterhalen en te bespreken met een huisarts.

Oorzaken zweverig, wazig en licht in het hoofd

Het is van belang de oorzaak van een klacht te achterhalen, op deze manier kan naar een mogelijke behandeling worden gezocht en kan de klacht worden verholpen. Een licht gevoel in het hoofd kan, helaas zeer veel, verschillende oorzaken hebben en de oorzaak is dan ook vaak niet gemakkelijk te achterhalen.

Voorkomende oorzaken van een licht gevoel zijn onder anderen:

 • Emoties, spanningen en vermoeidheid. Een intense schrikreactie kan een zweverig, licht gevoel veroorzaken. Soms vallen mensen hierdoor zelfs flauw!
 • Angstig gevoel. Door angst kun je misselijk worden, last krijgen van hartkloppingen en oppervlakkig gaan ademhalen. Door het hyperventileren kan een licht gevoel en/of een zweverig gevoel ontstaan. Soms wordt dit gevoel zo erg, dat je neiging hebt tot flauwvallen of zelfs flauwvalt.
 • Depressie, somberheid en/of een neerslachtig gevoel.
 • Snel opstaan (orthostatische duizeligheid) Dit is een vrij plotseling gevoel van een licht gevoel in het hoofd. De oorzaak is de snelle verandering van de positie van het lichaam, waardoor er even een tekort aan bloed in de hersenen ontstaat. Vaak trekt deze vorm van zweverigheid snel weer weg, rustig opstaan kan de klacht verhelpen.
 • Medicijngebruik Medicijnen kunnen veel bijwerkingen geven. Veelal de bloeddrukverlagende medicijnen kunnen een licht gevoel en/of zweverigheid veroorzaken. Denk aan: plaspillen of medicijnen die je gebruikt om de bloeddruk verlagen. Ook antidepressiva, pijnstillers en/of antibiotica kunnen een licht gevoel veroorzaken. Lees altijd de bijsluiter van een medicijn, hierin staan de mogelijke bijwerkingen.
 • Nekklachten (verkrampte en/of gespannen nekspieren) of een whiplash. Sommige mensen zeggen een licht gevoel in het hoofd te krijgen door nekklachten of een whiplash.

Een licht gevoel in het hoofd voorkomen

Er kunnen concentratieproblemen ontstaan

Als je last hebt van een licht gevoel in het hoofd wil je graag van de klachten af. Het gevoel kan je dagelijks leven flink beinvloeden. Denk aan concentratieproblemen en afwezigheid. Plotselinge zweverigheid kan natuurlijk ook gevaarlijk zijn in het verkeer of op je werk. De volgende tips kunnen helpen een licht en/of zweverig gevoel te voorkomen:

 • Eet gezond en stop met het drinken van overmatig veel alcohol, stop tevens met roken.
 • Ga sporten of zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks een stuk lopen, joggen of fietsen.
 • Controleer de bijsluiters van de medicijnen die je gebruikt. Overleg met je huisarts wat je het beste kan doen.
 • Er bestaan medicijnfabrikanten die claimen een licht gevoel in het hoofd te kunnen voorkomen met een medicijn. Een voorbeeld hiervan is Cinnarizine. Dit medicijn moet werkzaam zijn bij duizeligheid en misselijkheid. Bij ernstige spanningen, stress of arts worden soms benzodiazepines voorgeschreven.

Naar de huisarts met voorbereiding

Je kunt de huisarts bezoeken met enige voorbereiding. Op deze manier kan de huisarts de oorzaak van je klachten in veel gevallen beter en sneller achterhalen. Je kunt bijhouden:

 • Op welke momenten de klachten ontstaan en wat op dat moment je bezigheid is.
 • Zijn er naast het lichte en/of zweverige gevoel meer klachten?
 • Hoelang is het lichte en/of zweverige gevoel aanwezig?
 • Wat doe je om de klachten te verminderen?

Is een licht gevoel in het hoofd gevaarlijk?

Of een zweverig gevoel of licht gevoel in het hoofd gevaarlijk is, is moeilijk te zeggen. De ernst is afhankelijk van oorzaak van het gevoel en de momenten waarop het gevoel ontstaat. Neem de klachten altijd serieus en bespreek de klachten met je huisarts. Gelukkig gaan de klachten in de meeste gevallen vanzelf weer over en is de oorzaak zelden zeer ernstig.

Laatst aangepast op dinsdag, 09 augustus 2016 13:20

Reageer op: "Licht gevoel in het hoofd; de oorzaken van een zweverig gevoel"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk