Welke factor zonnebrand moet je gebruiken?
Als de zon schijnt is het verstandig om een zonnebrandcrème te gebruiken. Zon is namelijk schadelijk voor de huid. De huid heeft van nature wel een bescherming maar helaas is die bescherming niet voldoende. Met name bleke/blanke mensen hebben een extra bescherming nodig. Als je een zeer lichte huid hebt moet je een hogere zonnebrand gebruiken. Ook als de zon zeer sterk is moet je een hogere zonnebrandfactor gebruiken. Mensen met een donkere huidskleur moeten ook een anti zonnebrand gebruiken. Welke crème moet je gebruiken om niet te verbranden door de zon? Welke huidtype heb jij?
Is beschermen tegen de zon wel echt nodig?
Het is belangrijk om je te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van de zon. De zon lijkt onschuldig maar niets is minder waar. Als je veel zonnestralen op je huid krijgt (veel blootstelling) kan de huid beschadigen. Zonnestralen dringen diep door in de huid. Als dat gebeurt vinden er allerlei chemische processen plaats. De huid reageert op zonlicht door meer pigmentcellen aan te maken die de huid bruin maken. Een bruinere huid beschermt de huidcellen beter. Als er teveel zonnestralen op de huid komen heeft je lichaam niet voldoende tijd om je huid donker te maken. Je huid kan dan verbranden. Verbranding is extreem schadelijk voor je huid. Het kan op langere duur onomkeerbare schade veroorzkaen. Beschermen tegen de zon is dus echt nodig.
Wat doet UV straling met je huid?
Ultraviolette straling (UV straling) is schadelijk voor je huid. De straling kan namelijk makkelijk de huid doordringen. Als dat gebeurt kunnen cellen beschadigen. Als er heel veel UV straling is gaat de beschadiging ook veel sneller. Het is dan juist extra belangrijk om je te beschermen tegen de zon. Veel beter is het om de zon gewoon te vermijden. Ga in de schaduw zitten of bedek je huid met kleding. Soms is de zon zo sterk dat je zelfs in de schaduw verbrandt. Ook biedt kleding soms ook niet voldoende bescherming. UV straling verbrand de huid. De huid is bij verbranding rood gekleurd en jeukt een beetje.
Mijn huid is rimpelig door de zon
Mensen die veel in de zon hebben gezeten krijgen vaak een lelijke en rimpelige huid. De huid is namelijk erg vaak beschadigd door zonnestralen. Met name de huid bij blanke mensen is extra gevoelig voor zonnestralen. De blanke huid is niet bestand tegen extreme UV straling. Een factor van minstens 30 is dan aan te bevelen. Als je geen zonnebrandcrème gebruikt kan de huid verbranden en vervellen. Op lange termijn zal de huid snel rimpelen en oud worden. De huid kan tevens vlekken en afwijken vertonen. Vergeet ook de verhoogde kans op huidkanker niet.
Welke factor moet ik gebruiken?
Als de zon schijnt en de zomer is aangebroken wil je toch even lekker in de zon zitten. Hier is ook niets mis mee. Zonlicht is niet alleen maar slecht: het geeft je energie en je wordt blij van zonlicht. Als je wilt gaan zonnen is het verstandig om de middagzon te vermijden. De middagzon is extra sterk want deze staat dan het dichter bij de aarde. De dosis schadelijke zonnestralen is dan extra hoog. Mensen die willen zonnen kunnen dat beter in de namiddag gaan doen. Welke factor moet je dan gebruiken?
- Huidtype 1: Mensen met een extreem lichte huid moeten minstens factor 30 gebruiken
- Huidtype 2: Mensen met een lichte huid moeten minstens factor 20 gebruiken
- Huidtype 3: Lichte huid / olijfkleurige huid moeten minstens factor 15 gebruiken
- Huidtype 4: Gebruinde huid / getinte huid moeten minstens factor 10 gebruiken
Huidtype 1: extreem lichte huid
Wie huidtype 1 heeft moet extra uitkijken voor de zon. Een huidtype 1 betekent een zeer lichte huid. De huid is spierwit en verbrand snel. De huid wordt nauwelijks bruin in de zomer. Alleen na een zeer lange tijd voorzichting zonnen wordt de huid een beetje bruin. Mensen met een extreem lichte huid wonen vooral in het noorden en noord-westen van Europa. Ook in Rusland, Canada en de Verenigde Staten komt huidtype 1 veel voor. Mensen met huidtype 1 hebben vaak lichtblauwe/grijze ogen. In veel gevallen zijn de ogen lichtgroen van kleur. Het haar is witblond, blond of rood van kleur.
Huidtype 2: lichte huid
Het huidtype 2 komt in Nederland en de rest van noord / noord-west Europa het meest voor. De huid verbrandt snel. De huid moet goed beschermd worden, zeker in de felle middagzon. Het beste is om de krachtige zomerzon helemaal te vermijden. De lichte huid wordt langzaam bruin en verbrandt snel. Mensen met huidtype 2 hebben vaak blond/lichtbruin haar. De ogen zijn meestal (donker) blauw/grijs en/of hazel van kleur.
Huidtype 3: olijfkleurige huid
Wie een olijfkleurige huid heeft moet niet denken aan een groene of zwarte olijf. Je moet dan denken aan olijfolie. De huid is een beetje brons van kleur en is beter bestand tegen de zon. De meeste mensen uit het zuiden van Europa hebben een olijfkleurige huid. De huid is dus beter bestand tegen de schadelijke gevolgen van de zon. Dit neemt niet weg dat de huid niet snel kan verbranden. Ook voor mensen met huidtype 3 is zonnebrand noodzakelijk. Mensen met een olfijkleurige huid hebben meestal lichtbruine/hazelkleurige ogen en donker haar (bruin/zwart).
Huidtype 4: getinte huid
De getinte huid is het best bestand tegen de schadelijke gevolgen van de zon. De huid kan de UV straling het best verdragen. Dit betekent niet dat mensen met een getinte huid geen zonnebrand hoeven gebruiken. De donkere huid kan ook verbranden. Mensen met een getinte huid worden in de zomer nog donkerder. Wie huidtype 4 heeft kan kiezen voor een lagere factor. Mensen met een getinte huid komen met name uit Afrika en Zuidoost-Azië. Mensen met huidtype 4 hebben bijna altijd donkerbruine ogen en hebben in de meeste gevallen ook zwart haar.