Word je dik van brood?
Hoe zit het nou eigenlijk met brood? Word je hier dik van of valt het allemaal wel mee? In brood zit doorgaans vrij veel koolhydraten, en dus ook calorieën. Koolhydraten zijn suikers. Wie veel brood eet, en weinig beweegt kan op den duur dik worden. Doorgaans is brood gezond en wordt het aanbevolen om te eten. Met name meergranenbrood en volkorenbrood is gezond. Witbrood is minder gezond dan je denkt.
Is brood een dikmaker?
Veel mensen vragen zich af of brood een dikmaker is. Word je dik van brood? In brood zitten veel goede stoffen. Toch is niet elk soort brood even goed. Witbrood is bijvoorbeeld minder goed dan brood waar veel vezels in zitten verwerkt. Ook bruinbrood is niet altijd even goed. Vaak is de bruine kleur niet ontstaan doordat er veel goede stoffen in zitten verwerkt. De kleur kan ook kunstmatig tot stand zijn gekomen. Het brood lijkt dan gezond, maar is het niet. Beter is volkorenbrood. Hier zitten meer vezels in verwerkt. Je krijgt hierdoor sneller een vol gevoel.
1 sneetje bevat zo'n 80 kcal
Kramp door brood
Brood is niet voor iedereen even goed. Sommige mensen krijgen veel kramp na het eten van brood. De darmen kunnen in dat geval maar slecht tegen de stoffen in brood. Het gaat niet altijd over gluten. Soms kan men ook gevoelig zijn voor de hoeveelheid vezels in brood. Je moet dan denken aan het prikkelbaar darmsyndroom (PDS). De darmen kunnen zich samenknijpen en maken daardoor veel geluid. Het gevoel in je buik is zeer vervelend en soms pijnlijk.
Calorieën in brood
Hoeveel calorieën zit er eigenlijk in brood? De meeste calorieën komen voort uit de hoeveelheid koolhydraten in brood. Een koolhydraat is een soort suiker. Koolhydraten kunnen je lichaam energie geven, maar wanneer er veel koolhydraten worden gegeten, dan kan het lichaam de koolhydraten omzetten in vetcellen. Dit betekent dat je dikker wordt.
- Sneetje witbrood: 77 kcal
- Sneetje bruinbrood: 83 kcal
- Sneetje volkorenbroord: 82 kcal
- Sneetje meergranenbrood: 93 kcal
Hoe meer pitten, zaden en noten zijn verwerkt, hoe meer calorieën er in het brood zit. Witbrood bevat doorgaans dus het minst aantal calorieën, echter is witbrood minder gezond doordat je er minder snel vol van raakt. Daarnaast bevat meergranenbrood ook meer eiwitten dan bijvoorbeeld witbrood. Het is dus altijd beter om brood te eten met meer granen, pitten en zaden.
Niet overal wordt brood gegeten
Nederland is een echte brood land. Brood wordt met name tijdens het ontbijt gegeten. Ook in Duitsland en Scandinavië eet men veel verschillende soorten broden. In andere landen is brood minder populair. Vaak wordt er ontbeten met fruit, vlees of bijvoorbeeld met bonen.
Tot slot
Dik word je niet van brood, tenzij er heel veel van gegeten wordt. Daarnaast is het natuurlijk ook van belang wat je op je brood smeert. Vette kaas op witbrood kan op den duur een dikmaker zijn. Hagelslag op een witbroodje (hoe lekker dat ook is) kan op den duur ook voor een grotere buikomvang zorgen. Hoe meer suiker je binnenkrijgt, hoe groter de kans is dat je dik wordt. Vergeet niet dat een koolhydraat ook een soort suiker is. Hoe meer je hier van binnen krijgt, hoe groter de kans is dat je dik wordt. Uiteraard moet je ook je lichaamsbeweging in acht nemen. Mensen die veel bewegen kunnen meer koolhydraten eten, ze verbranden immers veel meer.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Word je dik van brood?"
1 Reactie
- Reactielink donderdag, 07 december 2017 16:28 Geplaatst door Mariah
Er wordt altijd gedaan alsof er in brood hoofdzakelijk koolhydraten zitten, maar elke boterham bevat wel 3 1/2 gram eiwit! Per 100 gram (3 boterhammen) krijg je zomaar 10 gram eiwit binnen! Dat is meer dan in een schaaltje yoghurt met fruit. 2 Boterhammen bevatten 2 X zoveel eiwit als dat schaaltje yoghurt.