Ingegroeide teennagel: ingegroeid en pijnlijk

Pijnlijke nagels? Pijnlijke nagels?

Een teennagel die is ingegroeid is pijnlijk en vervelend. De nagel van je teen kan tijdens het groeien de huid raken. Wanneer de nagel een bepaalde vorm heeft kan deze zelfs in de huid groeien. Wanneer een nagel in de huid is gegroeid wordt dat een ingegroeide nagel genoemd. Een ingegroeide nagel kan de huid irriteren. Er kunnen bloedingen ontstaan en de huid rondom de nagel kan gaan ontsteken. Wanneer de huis gaat ontsteken is dat zeer pijnlijk. De nagel moet dan zo snel mogelijk verwijderd worden zodat de huid weer kan genezen. Het is natuurlijk altijd beter om een ingegroeide nagel te voorkomen. Ga bij het begin van een ingegroeide nagel daarom ook altijd naar een gespecialiseerde pedicure die je nagel kan verwijderen, druk kan verlagen of andere technieken kan toepassen zodat de nagel niet in de huis groeit.

Wanneer naar de pedicure?

Een pedicure kan je helpen met het oplossen van de pijn die een ingegroeide teennagel je geeft. Het is niet duidelijk waarom de één wel een ingegroeide teennagel krijgt en de ander niet. Een ingegroeide nagel hangt ook niet samen met een ongezonde leefstijl. Het is dus gewoon een kwestie van pech hebben. Gelukkig valt er wel genoeg aan te doen. Er zijn wel een aantal factoren die de kans verhogen op een ingegroeide teennagel:

 • Platvoeten
 • Knikvoeten
 • Slecht schoeisel (te krap)
 • Scheve teen
 • Verwonding aan de teen
 • Nagels te kort geknipt
 • Smalle tenen

Nagels kunnen dus ingroeien als er sprake is van bepaalde factoren. Een ingegroeide teenagel groeit altijd aan de zijkant van de teen in. De zijkanten van de nagel kan dus tijdens het groeien in het vlees gaan snijden. Een normale nagel groeie als het ware op de huid. Een ingegroeide teennagel ligt diep in de huid en kan daarom ook makkelijk het vlees doorboren. 

Ontstoken teennagel

Als de teennagel is ontstoken doordat er aan de nagel is gepeuterd of wanneer er bacteriën op een andere manier bij de nagel terecht is gekomen is het verstandig om een soda badje te nemen. Kook water en laat het even afkoelen. Stop soda bij het water en ga met je teennagel (je voeten) even een paar minuten in het badje baden.

Behandeling bij ingegroeide nagel

Wanneer de nagel eenmaal is ingegroeid moet er actie ondernomen worden. De nagel gaat niet vanzelf weer goed groeien. De nagel zal ook niet opeens weer plotseling uit je huid groeien. Als je een ingegroeide teennagel hebt zal de huid aangetast raken en je hebt grote kans dat de huid gaat ontsteken. Je teennagels werken als een soort messen die in de huid snijden. Je moet dus de nagel (deels) laten verwijderen. De pedicure kan je helpen met het oplossen van een ingegroeide teennagel.

Ingrepen bij teennagels

Teennagels worden door de pedicure aangepakt op een verantwoorde manier. De pedicure heeft gestudeerd en weet wat hij/zij moet doen om de kwelling op te lossen. Er kan gekozen wordne op de nagel aan de zijkanten te verwijderen zodat de nagel uit de huid vrijkomt. De volgende methoden kunnen ook toegepast worden:

 • De pedicure kan een nagelbeugel toepassen. Een nagelbeugel is een soort beugel die de nagel begeleidt. De nagel groeit dan een bepaalde kant op en zal dan niet meer in de huid kunnen groeien. Het is erg belangrijk om de nagel in de gaten te houden. Voordat je het weet zit de nagel weer in de huid te snijden.
 • De pedicure kan ook de nagel aan de zijkanten versmallen. Het versmallen van de zijkanten laat de nagel hersteleln en vooral de wond (het vlees) herstellen. De versmalling groeit uiteindelijk uit en de normale brede nagel zal zich na een paar maanden weer laten zien. 
 • Het is ook mogelijk om alleen de rand te verwijderen (smalle strook) en de zijkanten op te hogen met watten. De verhoging zorgt ervoor dat de nagel niet meer in het vlees kan groeien. 
 • Bij extreme gevallen is het verstandig om de hele nagel te verwijderen. Ga in dat geval naar de huisarts.

Kun je ingegroeide nagels stoppen?

Het is natuurlijk heel verstandig om de teennagels goed in de gaten te houden. Als je eenmaal ingegroeide nagels hebt (gehad) is de kans groot dat het in de toekomst weer fout gaat. De zijkanten van de nagels kunnen opgezwollen en pijnlijk zijn. Wanneer de zijkanten zijn hersteld moet je de teennagels goed onderhouden. Vaak gaat dit gepaard met het dragen van anders schoeisel. Het is belangrijk om ruime schoenen te dragen. Te strakke schoenen kunnen de tenen dicht tegen elkaar drukken. De tenen moeten vrij kunnen bewegen. Een aantal tips om ingegroeide teennagels te voorkomen is: 

 • Draag ruime schoenen
 • Draag zoveel mogelijk open schoenen
 • Knip de teennagels recht af 
 • Laat de nagels langer dan het topje van je tenen
 • Niet peuteren aan de teennagels

Wat als het niet overgaat?

Wat moet je doen als je ingegroeide teennagels niet helen? In dat geval moet je naar de huisarts gaan. De huisarts kan kijken naar je teen en deze beoordelen. Hij/zij kan je eventueel doorsturen naar een (medische) pedicure en/of het ziekenhuis.

Reageer op: "Ingegroeide teennagel: ingegroeid en pijnlijk"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk