Hoe bleek je tanden naar een witte kleur?

Prachtig wit Prachtig wit

Wie wil er nou geen mooite witte tanden. Tanden zijn voor veel mensen erg belangrijk. Niet alleen maar om voedsel normaal te kunnen kauwen, ook vanwege het feit dat een mooi gebit in de smaak valt bij andere mensen. Het gebit is constant in beeld. Wanneer iemand lacht of wanneer iemand in een gesprek is zijn de tanden veelal zichtbaar. Een mooi, schoon en wit gebit is een teken van een goede gezondheid. Een wit gebit laat zien dat een persoon veel aandacht besteedt aan hygiëne en persoonlijke verzorging. Tanden bleken was vroeger een dure ingreep maar tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden om je tanden op een verantwoorde manier witter te maken.

Tanden bleken of polijsten?

Naarmate men ouder wordt is de kans groter dat de tanden verkleuren. Aanslag op het gebit komt tot stand door verschillende voedingswaren. Je moet dan denken aan koffie, koekjes (zoetigheden), thee, wijn en natuurlijk sigarettenaanslag. De tanden zijn sterk en vaak bestand tegen schadelijke invloeden maar ook het gebit kent een bepaalde grens. Wanneer de tanden een andere kleur hebben gekregen (vaak is dit een gele kleur) is het mogelijk om deze te polijsten. Het polijsten houdt eigenlijk in dat de oppervlakte van de tanden weer glad wordt gemaakt. Een glad oppervlakte blijft langer mooi wit. Een ruw oppervlakte laat de tanden dof, grauw en gelig ogen.

Hoe moet je tanden polijsten?

Tanden kun je zelf polijsten. Je moet natuurlijk niet met een stuk schuurpapier aan het werk gaan (lijkt mij logisch). Het gebit is een zeer kwetsbaar dus ga er ook voorzichtig mee om. Er zijn speciale tandenborstel (elektrische) die het mogelijk maakt om je gebit te polijsten. Dit gaat natuurlijk wel heel gradueel en voorzichtig. De speciale borsteltjes zijn onder andere verkrijgbaar voor de elektrische tandenborstel van Braun. Het is ook mogelijk om je tanden te polijsten bij de tandarts of speciale kliniek. De kosten kunnen variëren.

Hoe moet je tanden bleken?

Tanden bleken is ook een mogelijkheid om je tanden er witter uit te laten zien. Dit bleken is een agressieve manier maar biedt voor veel mensen vaak wel het gewenste resultaat. Een manier is het bleken met peroxide. De stof laat organische moleculen (deeltjes) kleiner worden. Het licht dat op het gebit valt wordt dan meer verstrooid waardoor de tanden witter lijken. De tanden lichten dan meer op.

Tanden kunnen geel worden door roken

Mijn tanden zijn geel

Mensen met gele tanden hebben dit vaak doordat de mondhygiëne laag is. Gele tanden ontstaan daarom veelal door exentrieke aanslag. Dit betekent aanslag op het gebit (de tanden) door voeding en bijvoorbeeld het roken van sigaretten, sigaren of pijp. De tanden verkleuren en worden geel. Ook het tandbeen is belangrijk als het gaat om verkleuringen. Het tandbeen is niet direct zichtbaar met het blote oog. Het tandbeen zit namelijk in je tand en kan ook van invloed zijn op de kleur van de tanden. Lichtgele tot donkerbruine verkleuringen kunnen namelijk veroorzaakt worden door het tandbeen. Deze verkleuringen komen tot uiting als het structuur van het tandbeen enigszins anders is. Je kunt meestal niet zoveel doen aan deze verkleuringen. In de meeste gevallen is het namelijk een erferlijke kwaal.

Laatst aangepast op woensdag, 31 augustus 2016 09:56

Reageer op: "Hoe bleek je tanden naar een witte kleur?"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk