Ontstoken vinger of teen: pijnlijk, dik en rood

Ontstoken vinger: auw! Ontstoken vinger: auw!

Een ontstoken vinger of teen is pijnlijk en zeer vervelend. Zeker wanneer iemand een pijnlijke, ontstoken teen heeft is het lastig om de dag normaal door te komen. Sokken en schoenen dragen gaat moeilijk want druk op de teen geeft enorme pijn. Wie een ontstoken teen heeft kan dat vernemen doordat de teen klopt, warm aanvoelt, rood van kleur is en verdikt is. Tevens kan er uit een ontstoken teen ook pus/etter komen. Wat moet je doen bij een ontstoken teen, teennagel en vingers?

Ontstoken teennagels: wat nu?

Wanneer je teennagel is ontstoken moet je je altijd afvragen hoe dat is gebeurd. Waarom is je teennagel opeens ontstoken? Heb je zelf zitten knippen of trekken aan de nagel of ben je ergens tegen aangestoten? Het kan ook zijn dat langdurig verkeerde gelopen hebt waardoor je schoen/slipper of ander schoeisel constante druk op je teen heeft uitgeoefend. Een ontstoken teennagel bloed vaak en is dik. Het kan ook zijn dat de teennagel in je huid is gegroeid. In dat geval spreken we van een ingegroeide teennagel. Een ingegroeide teennagel is zeer pijnlijk en voelt zeer onaangenaam aan. Wie een ingegroeide teennagel niet behandeld kan een ontstoken teen krijgen.

Een ontsteking kan zeer ernstig zijn

Behandeling van een ontstoken teennagel

Wanneer de teennagel (teen) is ontstoken moet er actie ondernomen worden. Allereerst omdat het pijn doet maar ook omdat een ontsteking niet zonder gevaar is. Wie een bacterie in de bloedbaan krijgt is verder van huis. Bacteriën krijg je snel in je lichaam via je teen omdat je teen dicht bij de grond staat. Wie over viezigheid loopt met een open wond aan de teen/teennagel riskeert dus een erge ontsteking op te lopen. Ga dus snel te werk. Allereerst kun je zelf iets aan je wond doen. Verzorg en ontsmet je wond zo goed mogelijk.

Naar de pedicure of huisarts?

Een ingegroeide teennagel valt zelf niet heel makkelijk te behandelen. Veelal komt de ingegroeide teennagel terug en groeit alsnog weer in de huid. De problemen beginnen dan weer van voor af aan. Wat je beter kunt doen is regelmatig een pedicure opzoeken. De pedicure kan jouw teennagel beter verzorgen en tevens de problemen verhelpen door speciale teennagel technieken toe te passen. Wie een wond aan de tenen heeft kan een huisarts bezoeken en de wond laten verzorgen. Een huisarts kan de patiënt doorsturen naar een pedicure ter behandeling. 

Ontstoken vingernagel

Vingernagels kunnen ook ontsteken. Om deze ontsteking te minderen is het ook mogelijk om een sodabadje te maken. Een badje van soda maak je snel door water te koken en daar natuurzuivere soa aan toe te voegen. Natuurzuivere soda kun je kopen bij een drogist. Je voegt ongeveer 1 eetlepel soda toe op 1 liter water. Soda doodt bacteriën en zuivert je wond. Natuurlijk moet er bij grotere wonden meer actie ondernomen worden. Ga bij een grote wond dat vol met etter en pus zit naar de huisarts. De huisarts kan de wond verlichten door etter en pus te verwijderen. De druk zal dan wat minder worden en de kloppingen zullen dan ook minderen (verdwijnen). 

Diabetes en ontstoken tenen

Diabetici moeten altijd extra alert zijn op wonden. Ook wanneer er wondjes op de voeten zijn ontstaan moet daar extra aandacht aan worden geschonken. Wie een pedicure bezoekt moet altijd vragen of die pedicure bevoegd (geschikt) is voor het behandelen van de diabetes voet. De huisarts verwijst patiënten vaak door naar een pedicure die deze behandelingen kan uitvoeren. Een pedicure met de aantekening DV (voetverzorging bij diabetici) mogen diabetes voeten verzorgen.

Laatst aangepast op dinsdag, 26 januari 2021 13:01

Reageer op: "Ontstoken vinger of teen: pijnlijk, dik en rood"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk