Kapotte, ingescheurde nagelriemen: pijnlijke nagels
Kapotte en ingescheurde nagelriemen zijn pijnlijk en zeer vervelend. Nagelriemen horen normaal gesproken mooi en stevig te zijn. Wanneer een nagelriem ingescheurd is kan dat duiden op een slechte verzorging van de nagel en/of verkeerde voeding. Verzorging van de nagels is belangrijk om ze mooi en gezond te houden. Ingescheurde nagels en nagelriemen helen langzaam. Ga voor pijnlijke nagelproblemen naar de pedicure. Wanneer er ontstekingen hebben plaatsgevonden is het verstandig om de huisarts te bezoeken. Hoe houd je de nagelriemen stevig en gezond en hoe ga je inscheuren van je nagelriemen tegen?
Nagelriemen en nagels
De nagels zijn belangrijker dan je denkt. Wanneer je er iets mee hebt (bijvoorbeeld een scheur) merk je pas hoe belangrijk je nagels zijn. Je voelt dan constant dat je nagel niet meer goed, je begint je te irriteren aan je kapotte nagels. Een normale en gezonde nagels is vlak en ziet er gezond uit. De kleur is meestal roze en de nagelriemen hebben geen losse velletjes. Ook zijn de nagels mooi egaal van kleur en bevatten geen vlekjes of putjes. Ook zijn de nagels even en groeien ze niet in de huid. Wanneer je nagels een trauma hebben opgelopen (vaak is dat gebeurd door ergens tegen aanstoten) kan je nagel een traumanagel worden. Je nagels is dan pijnlijk en groeit niet goed meer. Je nagelriemen kunnen dan ook beschadigd zijn.
Ingescheurde nagel
Een ingescheurde nagel is vaak pijnlijk en vervelend. De ingescheurde nagel kan namelijk zover zijn ingescheurd dat het nagelbed zichtbaar (open) ligt. Het nagelbed is het roze gedeelte onder je nagel. Je nagel ligt dus op het nagelbed. Wanneer de nagel is ingescheurd kunnen bacteriën bij het nagelbed komen. De nagel kan dan makkelijk gaan ontsteken. Ook is het mogelijk dat je snel bloedingen krijgt. Het ingescheurde deel kan makkelijk verder inscheuren waardoor de nagels verder verslechteren. Wanneer de nagel gaat ontsteken wordt de nagel en het nagelbed dik en gevoelig. Vaak verneem je dan een kloppend gevoel.
Droge nagels en nagelriemen
Wanneer je vaak last hebt van droge handen en vingers kun je deze extra gaan verzorgen met een rijke créme. Zeker in de winter is het verstandig om je handen extra te verzorgen. In de winter kom je vaak in ruimten waar grote temperatuurverschillen zijn. Denk aan een warme huiskamer en koude buitentemperatuur. Je handen kunnen snel uitdrogen waardoor je nagelriemen en vingers extra belast raken.
Opbouw van nagels
Je nagels worden gemaakt door het nagelmatrix. Dit is in principe niet zichtbaar en het bevindt zich helemaal aan de basis van de nagel. Een gezonde nagel heeft voldoende bloed en zuurstof nodig. Ook gezonde voeding is natuurlijk erg belangrijk. Zonder de juiste bouwstoffen kan er geen gezonde nagel worden gemaakt. De nagel zal dan bros en brokkelig worden. Ook wordt de nagel dan dun en kunnen er afwijken plaatsvinden. De nagel (het nageldek) groeit op een gezonde manier wanneer alles perfect is in je nagelmatrix.
Schimmels kunnen erg hardnekkig zijn
Help: een schimmel in mijn nagel
Nagels zijn erg gevoelig voor trauma's en beschadigingen. Ook bepaalde ziekten en afwijkingen zorgen ervoor dat de nagels een afwijkende vorm krijgen. Denk bijvoorbeeld aan de huidziekte psoriasis. De huidziekte (schimmel) kan de nagel een vreemd structuur geven. Vaak zijn er dan strepen zichtbaar op de nagel en is de nagel bros en onregelmatig. Ook een schimmel kan de nagels aantasten. Het gaat hier dan om een besmettelijke schimmel die vaak bij de teennagels voorkomt. De besmettelijk schimmel veroorzaakt een kwaal dat schimmelnagels of kalknagels wordt genoemd. Kalknagels is een ander woord voor schimmelnagels. Mensen met schimmelnagels moeten zich direct laten behandelen of de behandeling zelf uitvoeren. Een schimmelnagel is bijzonder besmettelijk.
Je nagels goed verzorgen
Nagelriemen en nagels hebben goede zorg nodig. Masseer de nagelriemen regelmatig en gebruik een rijke créme. Je kunt ook naar een manicure gaan om de nagels een verwenbeurt te geven. Mooie en gezonde nagels vallen meestal niet direct op. Lelijke en onverzorgde nagels daarentegen wel. Wanneer je witte vlekjes op of in je nagels constateert betekent dat niet dat je onvoldoende calcium binnenkrijgt. Je denkt misschien dat het een calciumgebrek is, maar dat is dus niet zo. Witte vlekjes zijn meestal een teken van een schimmel. Ook kunnen witte vlekjes op de nagels ontstaan wanneer er lucht in het nageldek terecht is gekomen. De luchtbelletjes zijn zichtbaar als witte vlekjes en ontstaan wanneer je bijvoorbeeld je nagel tegen een voorwerp stoot. De witte vlekjes moeten dan uit je nagel groeien.