Wat te doen bij winterhanden en wintervoeten?
Als de winter weer aanbreekt komen behoorlijk wat mensen in Nederland weer in aanraking met het fenomeen winterhanden. Winterhanden (perniones) zijn pijnlijke, kriebelende en rode handen en vingers. Niet alleen de handen kunnen vervelend aanvoelen tijdens de winter. Ook de voeten en tenen zijn soms niet bestand tegen de vreemde temperaturen van de winter. Als de tenen en voeten zijn aangetast noemt men dat wintertenen. Wat moet je doen om winterhanden/wintertenen te verminderen. Kun je winterhanden tegenhouden en wat als je het al hebt? Hoe krijg je weer mooie en gezonde handen?
Winterhanden: vocht is de boosdoener
We kunnen eigenlijk beter spreken van vochthanden of vochttenen. Winterhanden komen namelijk tot stand doordat er grote vocht schommelingen plaatsvinden in de koude lucht. Vroeger kwamen winterhanden en wintertenen dikwijls voor maar vandaag de dag heeft slechts 10% van alle Nederlanders er wel eens last van. Als er veel vocht in de kou hangt is de kans groot dat mensen winterhanden ontwikkelen.
Winterhanden kunnen erg pijnlijk zijn
Vervelende winterhanden
Bij winterhanden hoopt het bloed in de handen zich op. Dit heeft te maken met de schommelingen van de binnen- en buitentemperatuur. Als je in een warme omgeving bent verwijderen de kleine bloedvaten zich. Vooral in de extremiteiten gebeurt dit snel. De extremiteiten zijn bijvoorbeeld je handen en je voeten. Je lichaam doet dit zodat het snel kan afkoelen. Als je van een warme omgeving ineens in een koele, koude en vochtige omgeving terecht komt kunnen de bloedvaten in je handen en voeten niet snel genoeg reageren op de omschakeling. Het resultaat is dat het extra aangevoerde bloed in je handen, vingers, voeten en tenen niet goed kan wegstromen en zich ophoopt. De bloedvatwanden en het omliggende weefsel kunnen hierdoor beschadigd raken.
Hoe herken je winterhanden?
Als de bloedvatwanden en het weefsel daar omheen is beschadigd doet dat pijn. Tevens zie je deze beschadigingen ook aan de buitenkant als paarse vlekken. Soms komen ook rode of oranje plekken voor. Ook stijve handen komen vaak voor en de handen jeuken veel.
Wie krijgen winterhanden?
Winterhanden krijg je als je veel in de koude buitenlucht werkt. Ook krijg je winterhanden snel als je last hebt van over- of ondergewicht, veel alcohol drinkt, medicijnen tegen hoge bloeddruk neemt (bètablokkers) of als de kwaal in de familie voorkomt (erfelijk). Mensen die veel op hun handen en/of voeten zweten kunnen ook snel last krijgen van wintervoeten/winterhanden.
De verschijnselen van winterhanden?
Winterhanden en/of wintervoeten herken je aan de volgende symptomen. Niet alle mensen krijgen dezelfde symptomen en niet iedereen ervaart de kwaal als even ernstig. Toch is het vervelend en soms zelfs pijnlijk. Let op de volgende symptomen:
- Rode/oranje tot paars/blauwe plekken op de handen/voeten
- Zwellingen
- Jeuk
- Gloeien en tintelen van je handen/voeten
- Een branderig gevoel
Wat kun je doen tegen winterhanden?
De middeltjes tegen winterhanden bestaan meestal uit crème. Ga dus veel smeren. De beste smeersels zijn de vette crèmes die je huid lekker soepel houden. De vette crème beschermt je huid ook tegen de grote temperatuurwisselingen. Het is ook verstandig om lekker warme handschoenen te dragen. Met warme handschoenen hou je de handen op een constante temperatuur. Ook goede schoenen met dikke sokken kunnen helpen. Het beste is natuurlijk om bij vochtige kou zo weinig mogelijk buiten de deur te komen. De volgende tips zijn aan te raden:
- Gebruik een crème (vette)
- Gebruik goede handschoenen
- Trek bij kou goede winterschoenen aan (en geen luchtige sneakers)
- Tweemaaldaags insmeren met tijgerbalsem