Pijn aan rand van de hiel of hak; de mogelijke oorzaken

pijn rand hak pijn rand hak

Heb jij last van pijn aan de hak of hiel? Misschien is het hielspoor of een ontsteking. Pijn aan de (rand) van je hak of hiel kan verschillende mogelijke oorzaken hebben. Vaak ontstaan klachten na veel lopen of sporten, maar ook ouderdom of overbelasting kan een oorzaak zijn van klachten in en rondom de  randen van hielen of hakken. Door overmatige druk kan zelfs een pijnlijke rode rand ontstaan rondom de hak of hiel die kan gaan ontsteken. Voorkom pijnlijke randen aan de voet en verzorg je voeten goed!

Wat is het verschil tussen een hak en hiel?

Vaak wordt gesproken over een hak, maar dit is eigenlijk niet juist. Een hak is geen lichaamsdeel een hiel wel. Een hak zit aan een schoen. Met een hiel bedoelen we de achterkant van de voet, dat deel dat overgaat in de kuit. Op de hiel komt vaak veel druk te staan door bijvoorbeeld een te hoog  lichaamsgewicht, maar ook tijdens het sporten worden de hielen flink belast.

De oorzaak kan divers zijn

Wat kan pijn aan de rand van je hiel veroorzaken?

Droge hielen, hielkloven , diabetes of te kleine slippers. Pijn aan de rand van hiel kan verschillende oorzaken hebben:

Droge hielen: De droge huid is niet meer zo elastisch als het was en de huid om de hiel kan hierdoor gaan springen. De gesprongen huis ontstaat doordat de stugge huid niet meer goed kan meebewegen met de bewegingen van de voet. De huid aan de rand en rond de hielen wordt hard, droog en kan verkleuren.  De oorzaak kan liggen bij:

Overgewicht: Door de druk van het lichaamsgewicht ontstaat een rand onder de voeten die kan gaan irriteren en barsten. De rand ontstaat vaak op die plek waar de druk het grootst is en kan ook ontstaan door bijvoorbeeld een slechte houding, een afwijkende voetstand of schoenen die niet goed passen. Probeer altijd op een gezond gewicht te blijven, overgewicht heeft vele nadelige gevolgen voor het lichaam.

Diabetes: Veel mensen met diabetes krijgen last van een zogenaamde ''diabetische voet''.  Door de diabetes kunnen zenuwen en bloedvaten beschadigd raken, delen van de voeten kunnen hierdoor een verminderde aanvoer van prikkels en voedingsstoffen krijgen. Iemand met diabetes kan beter onder controle staan bij een in de diabetische voet gespecialiseerde en gediplomeerde  pedicure. Regelmatige controles en behandelingen kunnen ernstige problemen voorkomen.

Ouderdom: Word je wat ouder, dan kan de conditie van het lichaam achteruit gaan. Probeer je lichaam in een zo goed mogelijk conditie te houden om problemen te voorkomen.

Onvoldoende drinken: Ons lichaam heeft ongeveer 1.5 tot 2 liter water per dag nodig om goed te kunnen functioneren. Eigenlijk niet veel als je bedenkt dat zowel mannen als vrouwen voor meer dan de helft aan lichaamsgewicht uit water bestaan. Drink voldoende en voorkom uitdroging.

Vaak open schoenen dragen: vooral vrouwen kunnen in de zomer nogal eens last krijgen van een zere rand aan de hiel door het dragen van open schoenen. Doordat de schoenen open zijn verdamp vocht sneller en kunne de hielen sneller uitdrogen. Je kunt dit voorkomen door de hielen goed in te smeren met een voedende en/of een vocht inbrengende crème. Heb je al kloven dan kan een klovencrème uitkomst bieden.

Te kleine slippers of hakken: Ook te kleine slippers kunnen leiden tot een pijnlijke rand aan hiel. De hiel drukt op de rand van de slipper. Bij een lange wandeling kan dit geïrriteerd raken. Koop nooit te kleine slippers en zorg dat de slippers onder de gehele voet steun bieden.

Blijf niet lopen met slechte pijnlijke randen aan de hielen

Onderneem altijd actie bij slechte hielen of voeten in het algemeen. Misschien denk je er niet dagelijks bij na, maar je voeten zijn van essentieel belang om je goed te kunnen voortbewegen. Verzorg je voeten goed en bezoek bij (diepe) hielkloven een goede pedicure. Let er wel dat de pedicure beschikt over de nodige diploma’s.

Reageer op: "Pijn aan rand van de hiel of hak; de mogelijke oorzaken"

1 Reactie

  • Reactielink marc groosman donderdag, 21 maart 2019 08:26 Geplaatst door marc groosman

    soms tijdens de dag maar meestal 's nachts jeuk aan rechter hiel, word er soms wakker van de hevige jeuk

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk