Tintelingen en pijnlijk gevoel in pols, hand en vingers

Pijn in pols Pijn in pols

Tintelingen en een pijnlijk gevoel in de pols, de handen en in de vingers is vervelend en kan voor veel problemen zorgen. Vaak wordt er gedacht aan het carpaal tunnel syndroom, ook wel carpale tunnelsyndroom genoemd. Bij deze aandoening is een zenuw bekneld waardoor er een pijnlijk gevoel kan ontstaan. Dit gevoel wordt vaak omschreven als tintelingen en een doof gevoel. De klachten bestaan verder uit het uitvallen van de hand en krachtverlies. Bij het tunnelsyndroom gaat het met name om de nervus medianus oftewel de middelste armzenuw. Wat moet je doen tegen het carpale tunnelsyndroom? Welke behandelingen zijn er en hoe kom je weer van het tunnelsyndroom af?

Het Carpaal Tunnel Syndroom

Veel mensen in Nederland en België hebben last van het carpaal tunnelsyndroom. Dit houdt in dat er een beschadiging is aan een zenuw in de hand. Deze zenuw wordt nervus medianus genoemd en loopt door de pols. Als de zenuw beschadigd is kan de hand, vingers en arm pijnlijk aanvoelen en kunnen er tintelingen ontstaan. De tintelingen kunnen ontstaan in een doof en slap gevoel. Er kan tevens krachtverlies optreden.

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom

De behandeling van het Carpaal Tunnel Syndroom hangt heel erg af van de aard van de aandoening. Er zijn mensen die niet veel last hebben, andere mensen hebben juist heel erg veel problemen en ondervinden veel pijn. De behandeling kan plaatsvinden met cortisol. Dit is een hormoon die de pijn en zwelling kan minderen. In de meeste gevallen moet een specifiek behandelplan uitgestippeld worden die helemaal is afgestemd op de patiënt. De medische specialist kan samen met de patiënt kijken wat er mogelijk is en of een behandeling wenselijk is. Soms is snijden (ingreep) juist minder gunstig.

Een operatie?

Is een operatie wenselijk bij het tunnelsyndroom? Veel mensen denken dat snijden altijd het beste is. De pijn kan zo ondraaglijk zijn dat snijden (een operatie) noodzakelijk lijkt. Het is echter zo dat snijden niet altijd wenselijk is. Vaak kan het de klachten alleen maar verergeren. Er kunnen complicaties ontstaan. Er moet dan gedacht worden aan zwellingen en infecties.

Tintelingen gevoel in schouder

Een doof en tintelend gevoel kan ook ontstaan en overspringen naar de schouder. Dit heeft alles te maken met de beschadiging en verdrukking van de nervus medianus. Door één zenuw kan het dus zijn dat meerdere plekken beschadigd en gevoelig worden. Een tintelend gevoel en met name een doof gevoel wordt vaak genoemd. 

Wie krijgt het Carpaal Tunnel Syndroom?

Waarom krijgt de één wel en de ander het tunnelsyndroom niet? Dit heeft alles te maken met aanleg en/of bepaalde werkomstandigheden waarin iemand lange tijd in heeft gezeten. Denk bijvoorbeeld aan zwaar arbeid (handarbeid). Denk ook aan bepaalde aandoeningen die te maken hebben met de weke delen van het lichaam. Denk bijvoorbeeld aan mensen met reuma of fybromyalgie (weke delen reuma). Er zijn ook mensen die het carpaal tunnel syndroom krijgen zonder enige reden.

Reageer op: "Tintelingen en pijnlijk gevoel in pols, hand en vingers"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk