Schimmelnagel: effectieve behandeling

Schimmelnagels: een hardnekkige aandoening! Schimmelnagels: een hardnekkige aandoening!

Schimmelnagels zijn, zoals de naam al zegt, nagels die geïnfecteerd zijn met een schimmel. De schimmels zijn meestal van de groep dermatohpyten. Deze schimmels zijn hardnekkig en gedijen goed in een warme, vochtige omgeving. De schimmels zijn daarom ook vaak te vinden in sauna's, zwembaden, badkamers en omgevingen waar het warm en vochtig is. De schimmels kunnen makkelijk de teennagel binnendringen en daar groeien. De schimmels in de teennagel zijn niet makkelijk te verwijderen. Je moet dus actie ondernemen om de schimmels effectie te verwijderen.

Wat kun je doen tegen schimmelnagels?

Schimmelnagels zijn vervelend en hardnekkig. Je kunt zelf niet veel doen als je eenmaal de schimmel te pakken hebt. Je kunt natuurlijk wel voorkomen dat je schimmel krijgt. Hoe je dit doet is heel eenvoudig. Probeer zoveel mogelijk vochtige en warme omgevingen te vermijden. Gebruik in sauna's, zwembaden en kleedhokjes altijd slippers. Ga dus niet met blote voeten over de grond lopen. Een schimmel heb je snel te pakken. Als je eenmaal een teenschimmel te pakken hebt moet je naar een pedicure gaan. De pedicure kan je helpen om de schimmel te verwijderen. Als je de schimmel laat groeien wordt de teennagel geel, dik en hard. De teennagel kan ook de andere nagels infecteren en de nagels kunnen gaan scheuren en splijten. Het uiteindelijk plaatje is zeer onsmakelijk. Schimmelnagels kun je zelf voorkomen door bepaalde maatregelen te nemen. De volgende maatregelen kun je treffen:

 • Koop goed schoeisel
 • Koop het liefst schoenen van echt leer
 • Droog je voeten goed af na het douchen
 • Loop op slippers of sandelen
 • Loop niet in schoenen van iemand die schimmelnagels heeft
 • Wissel regelmatig van schoenen
 • Trek elke dag schonen en frisse sokken aan
 • Was uw voeten zonder zeep

Wie krijgen eerder schimmelnagels?

Er zijn in Nederland veel mensen met een schimmelnagel. Ongeveer 25% van alle mensen krijgt wel eens te maken met een schimmelnagel. Er zijn echter wel een aantal factoren die de kans vergroten op het krijgen van een schimmelnagels. Sommige mensen raken dus eerder geïnfecteerd dan andere mensen. De volgende mensen maken meer risico:

 • Mensen met suikerziekte
 • Oudere mensen: ouderen
 • Mensen met een beschadigde teennagel
 • Mensen met ingegroeide teennagels
 • Mensen met een slechte voethygiëne
 • Mensen met een chronisch verlaagde weerstand

Behandeling van schimmelnagels

Er zijn verschillende behandelingen tegen schimmelnagels. Er zijn natuurlijk allerhande middeltjes verkrijgbaar die je op de teennagel moet aanbrengen. Deze middeltjes werken vaak niet voldoende. Bij een beginnende schimmelaanval kan het nog wel eens helpen maar vaak is het te laat en is de schimmel veel te hardnekkig en te diep geworteld in de teennagel. Het is belangrijk om te beseffen dat een schimmelnagel nooit vanzelf overgaat.

Wanneer je een schimmelnagel hebt kun je naar de huisarts gaan. De huisarts schrijft dan vaak een medicijn (antischimmelpil) voor die de schimmel moet stoppen. Vaak worden de medicijnen voorgeschreven aan mensen met een zeer ernstige schimmelinfectie. De nagels zijn dik en geel. Om de genezing te versnellen is het raadzaam om de pedicure te bezoeken. De pedicure kan de nagel dunner maken. Een dunne nagel geneest sneller dan een dikke nagel waar veel schimmelcellen inzitten.

Het is ook belangrijk om alle schoenen te desinfecteren met een schimmeldodende spray. In de schoenen kunnen de schimmels zich namelijk ook prima nestelen. Wie de schoenen niet behandelt loopt het risico om opnieuw besmet te raken. Een eventuele herbesmetting kan al binnen een paar uur plaatsvinden. De schimmel zal zich een aantal dagen laten zien als een bruin/geel vlekje. Wie eenmaal weer een schimmel in de nagels heeft moet de behandeling weer van vooraf aan beginnen.

Nagels laseren: schimmels weg

Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Het maakt in principe niet zoveel uit hoe de nagels genoemd worden, feit blijft dat er schimmels in de nagels groeien wanneer iemand deze aandoening heeft. Schimmelnagels moeten daarom altijd behandeld worden. Het is niet voldoende om de schimmelnagel te maskeren met een nagellak. De schimmel zit en blijft gewoon in de nagel. Er moet dus actie ondernomen worden om de schimmel uit de nagel te verwijderen. De huisarts kan een antischimmelpil voorschrijven. Deze pillen zijn werkzaam, echter niet bij iedereen. Ongeveer 25% van alle mensen die deze pillen gebruiken zien geen werkzaam resultaat. Ook hebben de pillen bijwerkingen voor mensen die andere medicijnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan antidepressivia en de werking van de pil. 

Een laserapparaat kan de schimmel in de nagel doden. Schimmels zitten diep in de nagels. Deze schimmels moeten dus effectief worden bestreden. Er zijn behandelingen waarmee de nagel effectief wordt bestreden met een laserstraal. Verschillende soorten lasers zijn effectief tegen deze schimmels. De werking van de lasers verschilt.

Laatst aangepast op dinsdag, 26 januari 2021 13:00

Reageer op: "Schimmelnagel: effectieve behandeling"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk