Pijnlijke nagels pijn onder de nagel en gevoelige nagels

Pijn onder de nagel Pijn onder de nagel

Nagels kunnen erg gevoelig zijn en zijn vatbaar voor verschillende aandoeningen, ziekten en kwalen. Pijnlijke nagels en pijn onder de nagels kunnen hierbij een symtoom zijn. Om gezonde nagels te houden moeten de nagels goed worden verzorgd, maar zelfs een optimale verzorging kan in sommige gevallen niet vooromen dat er nagelproblemen ontstaan. Niet alleen de nagels dienen goed te worden onderhouden, ook de nagelomgeving moet goed worden verzorgd. Veel voorkomende nagelproblemen zijn schimmelnagels (mycosenagels) en nagewalontstekingen (Paronychia). Ook kan een bloeduitstoring onder de nagel (subunguaal hematoom) vervelende pijnklachten veroorzaken. Wat is de oorzaak van jouw pijn onder de nagels of nagelaandoening? Hoe voorkom je pijnlijke nagels en wat kun je er tegen doen?     

Uit welke onderdelen bestaat een nagel?

We vinden nagels aan onze handen en aan onze tenen. Nagels zijn gemaakt van keratine een eiwit. De gehele nagel het zogenaamde ''nagelapparaat'' bestaat uit een viertal onderdelen:

 • Nagelmatrix
 • Nagelbed
 • Nagelwallen
 • Nagelplaat

In deze verschillende onderdelen van de nagel en de nagelomgeving kunnen problemen ontstaan met bijvoorbeeld pijn onder de nagel tot gevolg. Pijnlijke nagels kunnen ook ontstaan door een ontsteking in de nagewallen veroorzaakt door bijvoorbeeld een ingroeiende of ingegroeide nagel. Wat zijn de mogelijke oorzaken van pijnlijke, gevoelige nagels of pijn onder de nagel?

Vele oorzaken voor pijnlijke nagels

Mogelijke oorzaken van pijnlijke, gevoelige nagels en nagelomgeving

Pijn onder de nagels kan verschillende oorzaken hebben, vaak wordt er in het begin weinig aandacht aan geschonken (dit geldt vaak voor tal van voetproblemen). De klachten worden vaak pas serieus genomen als ze zeer pijnlijk worden of het lopen gaan beïnvloeden waardoor zelfs knie en/of heupklachten kunnen ontstaan. Voor een goede loophouding is een optimale conditie van de voeten zeer belangrijk, neem voetklachten dus altijd serieus en voorkom complicaties. Vooral bij diabetes is de verzorging van de voeten extra belangrijk. Dit omdat bij diabetes patiënten sneller voetwonden (ulcera) kunnen ontstaan met soms zelfs amputatie tot gevolg! Voor een goede verzorging van voeten kun je terecht bij een medisch pedicure en/of podotherapeut.

Goed schoeisel  is erg belangrijk

Pijn onder de nagel door trauma

Een trauma wil zeggen een beschadiging aan het lichaam door bijvoorbeeld stoten of vallen. Nagels zijn vrij sterk, maar kunnen niet alles aan. Een beschadiging aan de nagel kan gemakkelijk ontstaan als je, je teen stoot tegen een harde tafelpoot of als een steen op je voet valt (draag altijd schoenen met een stalen neus in de bouw). Soms blijft de nagel intact en zie je in eerste instantie niets, maar voel je wel enorme pijn. Na een tijdje kan een blauwe plek onder de nagel ontstaan. Deze blauwe plek onder de nagel (subunguaal hematoom) is eigenlijk een bloeduitstorting in het nagelbed.

Een trauma kan ook ontstaan door herhaalde druk. Denk aan te krappe (of te stijve) schoenen, door de herhaalde druk van de neus van de schoen op of tegen de nagelplaat ontstaat een trauma. De nagel kan pijn gaan doen en er kunnen eveneens blauwe plekken onststaan. Ook door te lange nagels of vervormde nagels kunnen drukproblemen ontstaan en kunnen de nagels blauw kleuren. De oplossing voor dit probleem spreekt voor zich: goed passend schoeisel en verzorgde nagels.

Pijn onder de nagel door ingegroeide nagel (unguis incarnatus)

Zeer veel mensen hebben last van ingegroeide of steeds weer opnieuw ingroeiende nagel. Een ingegroeide nagels is zeer pijnlijk en veroorzaakt in veel gevallen in ontsteking van de nagelwal. Een ingegroeide of ingroeiende nagels kan verstrekkende gevolgen hebben en grote probleem met lopen veroorzaken. Behandeling van een ingroeiende nagels kan ik veel gevallen door een medisch pedicure worden uitgevoerd. In veel gevallen vindt ingroeien van de nagel plaats door een verkeerde scheve of kromme groei van de nagel. Het verwijderen van de nagel of nagels uit het weefsel biedt in veel gevallen direct verlichting van de pijn. Helaas is de kans groot dat de nagel opnieuw in het omliggende weefsel zal groeien, waardoor de pijnklachten opnieuw optreden. Om te voorkomen dat de nagel scheef of krom groeit kan een nagelbeugel worden geplaatst. Een nagelbeugel is een specialistische techniek (orthonyxie) die u bij een medisch pedicure kunt laten uitvoeren. De beugel wordt op en/of om de nagel geplaatst waardoor de groeirichting wordt gecorrigeerd. Nagelbeugels bieden uitkomst voor veel mensen met pijnklachten als gevolg van een ingegroeide nagel.

In zeer ernstige gevallen is een wigexcisie nodig. Bij een wigexcise wordt onder lokale verdoving een deel van de nagel verwijderd en het nagelbed smaller gemaakt.

Goede verzorging kan paronychia voorkomen

Nagelwalontsteking pijn en etter rondom de nagel

Nagelwalontsteking (paronychia) of omloop is een ontsteking van de nagelwal. De nagelwallen zijn gezwollen, dik, rood en vaak zit er pus in de nagelwal. Een nagelwal ontsteking kan zeer pijnlijk zijn. Een kleine aanraking kan al hevige pijn veroorzaken. Nagelwalontsteking of omloop wordt in veel gevallen veroorzaakt door een beschadiging van de de nagelriem of nagelwal. Door de beschadiging kan een bacteriële infectie ontstaan en raken de nagelwallen gezwollen. Verzorg de nagelwallen en de nagelriemen goed om de kans op wondjes en beschadiging te voorkomen.

Pijn door botgroei onder de nagel (subungale exostose)

Door botwoekering aan het eindkootje kan een constante irritatie of pijn onder de nagel worden ervaren. De woekering kan zo erg worden dat het de nagelplaat omhoog drukt. Deze woekering van bot is meestal goedaardig van vorm en vindt in ongeveer 80% van de gevallen plaats in de grote teen. De oorzaak van de woekering is niet bekend, maar het lijkt erop dat een trauma, constante irritatie de botwoekering kunnen stimuleren. Om de pijnklachten te verminderen kan drukontlasting worden toegepast door de medische pedicure, het meest effectief is echter een chirurgische ingreep waarbij het bot wordt verwijderd.

Een kalknagel is gewoon een schimmelnagel

Pijnlijke gevoelige nagels door schimmelinfectie mycosenagels

Schimmelnagels komen zeer veel voor en staan ook wel bekend als kalknagels. Een kalknagel is gewoon een schimmelnagel, maar in volksmond spreekt men soms ook van een kalknagel. Een met schimmel besmette nagel is soms erg lastig te behandelen en zeer besmettelijk. In eerste instantie zal een schimmelnagel weinig klachten geven, maar als als de nagels beginnen te brokkelen, vergroeien en geïrriteerd raken kunnen de nagels gevoelig en pijnlijk aanvoelen. De nagel kan op den duur helemaal verdwijnen/loslaten (onycholyse). Behandeling van schimmelnagels is belangrijk. De schimmel is besmettelijk en andere gezinsleden of onbekende mensen in een zwembad kunnen worden besmet met jouw schimmel. Voor de behandeling van schimmelnagels kun je bij de medisch pedicure terecht. Speciale schimmelwerende lotions, crèmes, voetbaden en/of druppels doden de schimmel. Voor een optimale werking zal de pedicure in veel gevallen de nagels voorbehandelen. In sommige gevallen zal een middel niet werken, dit ligt niet aan het middel maar aan de werzame stof. Werkt het middel niet, stap dan over naar een ander middel, met een andere werkzame stof. De medisch pedicure kan u adviseren.

Pijnlijke teen door dwangnagel een extra nageltje naast de normale nagel

Een dwangnagel is een extra stukje nagel dat een zijkant van den normale nagel meegroeit. Een dwangnagel hoeft geen pijn te veroorzaken maar dit kan wel. Dwangnagels kan in het omliggende weefsel groeien en ontstekingen veroorzaken. Ook kan een dwangnagel drukpunten creëren waardoor pijn ontstaat. Een dwangnagel kan verschillende oorzaken hebben:

 • Aangeboren zonder verdere oorzaaak;
 • Beschadiging van de nagelwortel (nagelmatrix) door bijvoorbeeld stoten of vallend voorwerp (trauma);
 • Verkeerd schoeisel, te krap of te smal.

Een dwangnagel kan chirurgisch worden verwijderd. Probeer in geen geval de dwangnagel zelf te verwijderen, dit kan de de nagelwortel verder beschadigen. Een medisch pedicure kan technieken toepassen om complicaties die die de dwangnagel kan veroorzaken te voorkomen. Ook bestaat er een methode om de dwangnagel gecontroleerd te laten uitgroeien waardoor weer een nagel ontstaat. Helaas lukt het niet altijd en blijft de dwangnagel een los onderdeel.

Pijn onder de nagel door een glomus tumor: kanker

Een tumor onder de nagel komt niet veel voor, maar kan wel pijnklachten onder de nagel veroorzaken. Een glomus tumor is meestal blauw-rood van kleur en zit ingekapseld onder de nagel. Omdat de nagel transparant is kun je de tumor door de nagel zien ziettenals een blauw-rode vlek. Zit de tumor in de matrix helemaal aan het begin van de nagel dan kan een lichte zwelling zichtbaar zijn. Een glomustumor veroorzaakt een stekende brandende pijn onder de nagel. In veel gevallen wordt de pjin bij koude erger.

Behandeling zal bestaan uit het chirurgisch verwijderen van de tumor. De tumor wordt in zijn geheel in een keer verwijderd. De resultaten zijn bijna altijd goed en de kans op terugkeer van de tumor zeer klein.

Kwaadaardige moedervlek onder de nagel: subunguaal melanoom

Een melanoom is een vorm van huidkanker die zich ook kan ontwikkelen onder de nagel. Meestal zichtbaar als een bruine of zwarte verkleuring onder de nagel in lange banen/strepen. Een melanoom kan gemakkelijk worden verward met andere aandoeningen die dezelfde verschijnselen symptomen zoals een subunguaal hematoom (bloeduitstorting onder de nagel). Groot verschil tussen een hematoom en een melanoom is: een hematoom schuift op een melanoom niet. Het melanoom hoeft niet gekleurd te zijn maar kan ook huidkleurig zijn, men spreekt dan van een amelanotisch melanoom. Bij verdenking op een melanoom wordt een biopt uit de nagel genomen. Behandeling bestaat uit verwijdering van het melanoom, in veel gevallen verliest de patiënt hierbij ook het eerste vingerkootje. 

Belangrijke verschillen hematoom en melanoom:

subungiaal hematoom:

 • Komt vaak voor
 • Soms pijnlijk
 • Vaak meerdere nagels aangedaan
 • Er is een trauma geweest (stoten, sporten, krappe schoenen)
 • Groeit mee uit de nagel
 • Komt op alle leeftijden voor

Subunguaal melanoom

 • Komt niet vaak voor
 • Bijna nooit pijnlijk
 • Vaak enkele nagel aangedaan
 • Er is geen trauma geweest (stoten, sporten, krappe schoenen)
 • Groeit niet mee uit de nagel
 • Meestal op middelbare en oudere leeftijd
Laatst aangepast op dinsdag, 21 februari 2017 18:28

Reageer op: "Pijnlijke nagels pijn onder de nagel en gevoelige nagels"

1 Reactie

 • Reactielink ikkuh donderdag, 24 augustus 2017 17:09 Geplaatst door ikkuh

  ik heb vanmiddag mijn teen temwee keer tegen een steen gestoten en nu doet hij pijn en ik had al een kapotte nagel (net alsof er meerdere lagen nagel overelkaar heen zijn) en nu zit ie ook los aat kan ik er aan doen?

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk