Mijn kat heeft diarree; wat moet ik doen?
Soms is je kat niet helemaal lekker en kan de kat last krijgen van diarree. Net als bij mensen kan dit verschillende oorzaken hebben. Heeft je kat last van diarree, dan kun je dit vaak zelf goed oplossen, maar soms is ook de hulp van een dierenarts nodig. Wanneer moet je met je kat naar de dierenarts als hij/zij last heeft van diarree? Is het ernstig en is je kat in gevaar? Wat zijn de symptomen bij diarree en wat zijn precies de oorzaken? Wat kun je zelf doen als je kat last heeft van diarree?
Wat is diarree?
Normaal gesproken is ontlasting bruin en compact gevormd. Wanneer de ontlasting dun en brijachtig is kan worden gesproken van diarree, vaak stinkt diarree erg en kan er slijm of bloed bij zitten. Heeft je kat last van een afwijkende ontlasting houd dit dan goed in de gaten, diarree kan verschillende oorzaken. Die oorzaak kan bij de voeding liggen, maar je kat kan ook ziek zijn. Het is daarom altijd goed het voedingspatroon van je kat in gaten te houden, weet wat je kat eet.
Waardoor kan diarree bij de kat worden veroorzaakt?
Diarree bij de kat kan globaal de volgende verschillende oorzaken hebben:
- Een bacteriële infectie
- Verkeerde voeding
- Een virale infectie
- Een parasiet
- Problemen met lever, nieren of schildklier
Bloed bij de ontlasting van de kat?
Globaal kan er onderscheid worden gemaakt in rood helder bloed en donkerrood gestold bloed. Het is altijd belangrijk alert te zijn wanneer je kat bloed bij de ontlasting heeft. Donkerrood bloed kan wijzen op dieper in het lichaam gelegen problemen, het bloed verlaat immers als gestold het lichaam. Helderrood bloed komt vaak voort vanuit het persen, hierdoor kunnen de slijmvliezen geïrriteerd/ontstoken raken en een beetje beginnen te bloeden. Bloed in de ontlasting is nooit een goed teken, maar donkerrood gestold bloed vereist wel meer alertheid van het baasje.
Diarree bij de kat door wormen?
Ja, je kat kan last krijgen van diarree door wormen. Wormen zijn een veel voorkomende infectie bij katten veroorzaakt door een parasiet. Er zijn verschillende soorten wormen die diarree kunnen veroorzaken bij de kat. Veel voorkomende soorten zijn: spoelwormen, rondwormen en nematoden. Pas op veel wormsoorten zijn ook besmettelijk voor mensen. Een dierenarts kan je bij het doorgeven de symptomen vaak al vertellen je kat last heeft van wormen. De behandeling bestaat uit het geven van pillen die de wormen moeten bestrijden. Soms is opname van de kat nodig, maar dit is enkel in ernstige gevallen noodzakelijk. Een ernstig geval kan een besmetting met een haakworm of zweepworm zijn, de diarree is dan vaak bloederig . Gelukkig komt deze wormsoort in Nederland niet veel voor, maar een tijdige behandeling is bij besmetting zeker noodzakelijk.
Diarree met als oorzaak de parasiet Giardia?
Deze parasiet wordt vaak gevonden bij honden, maar kan ook bij katten worden gevonden, met name bij jonge katten. Katten die in een asiel, cattery of pension verblijven kunnen gemakkelijk worden besmet met deze parasiet. Ook boerderij katten kunnen makkelijk worden besmet. Overdracht vindt plaats doordat dieren ontlasting van andere besmette dieren oraal binnen krijgen. Giardia diarree is een dunne brijachtige stinkende diarree. De dierenarts kan onderzoeken of je kat is besmet met de parasiet Giardia en een behandelplan opzetten.
Wees altijd alert!
Het is belangrijk de gezondheid van je kat goed in gaten te houden. Bij vreemd gedrag is het altijd raadzaam een dierenarts te bezoeken. Vooral gebrek een eetlust, plotseling dunner worden (vermagering), weinig drinken, overgeven, opgeblazen buik en winderigheid wijzen op problemen met de stoelgang van je kat.