Psoriasisnagels: verkleurde kalknagel probleem

Verkleurde nagel Verkleurde nagel

De term psoriasis is bij veel mensen wel bekend maar wat is dan precies een psoriasisnagel? Hoort dat bij de aandoening psoriasis of is het heel wat anders? Psoriasisnagels worden vaak verward met kalknagels. In principe lijken de twee nagelaandoeningen ook wel veel op elkaar alleen zijn er bij psoriasisnagels kleine ronde vlekjes te zien die mensen met kalknagels in de meeste gevallen niet hebben. Mensen met kalknagels kunnen nagels ontwikkelen die geel en hard worden. De nagels kunnen gaan opzetten en laten zich los van het nagelbed. Bij mensen met psoriasisnagels kan dat ook gebeuren. Wie er zeker van wil zijn of er sprake is van psoriasisnagels moet een kweekje laten nemen van de nagel. Dit kan bij de huisarts of bij een gespecialiseerde pedicure (medische pedicure).

Is psoriasis besmettelijk?

De aandoening psoriasis is niet besmettelijk. Mensen die dus psoriasis hebben kunnen andere mensen niet infecteren/besmetten met de huidaandoening. Psoriasis is een vervelende aandoening waarbij mensen vreemde plekken krijgen op het lichaam. De plekken (psoriasis) kunnen ook de nagels aantasten. Deze nagels zien er dan lelijk en onverzorgd uit. Mensen met psoriasisnagels schamen zich vaak diep voor het uiterlijk van de nagels (psoriasis unguium).

Een schimmelnagel is niet hetzelfde

Kalknagels of psoriasisnagels?

Het is vaak niet heel duidelijk te zien of het nou om kalknagels of psoriasisnagels gaat. Kalknagels is hetzelfde als een schimmelnagel. De nagels die besmet zijn geraakt met een schimmel worden beetje bij beetje meer aangetast. Uiteindelijk kan de nagel erg aangetast raken. De nagel wordt dik en geel/bruin. De nagel kan uiteindelijk zelfs van het nagelbed loskomen. Kalknagels (schimmelnagels) zijn extreem besmettelijk. De schimmels gedijen goed in een warme en vochtige omgeving. Bij psoriasisnagels heeft er een verstoring opgetreden van het keratinisatie proces. In een nagel zit keratine. Wanneer dit proces niet juist verloopt krijg je een vreemde, lelijke nagel.

Hoe herken je psoriasisnagels?

Psoriasisnagels herken je niet heel snel. Toch zijn er wel een aantal kenmerken waar je op kunt letten. De volgende punten zijn van belang bij psoriasis en nagels:

  • Afbrokkelen van de nagelplaat
  • De nagel laat los van het nagelbed
  • De nagel schijnen wit op
  • De nagels zijn bruin/geel
  • Er lijkt een olievlek zichtbaar te zijn op de nagels (olievlekfenomeen)
  • Er zitten kleine putjes in de nagels
  • Horizontale lijnen in de nagels (Beau-lijnen)

Behandeling van psoriasisnagels

Kun je de aangetaste nagels goed behandelen? Mensen met psoriasisnagels hebben vaak lange tijd lelijke nagels omdat de kwaal niet vanzelf overgaat. Toch is het wel zo dat nieuwe nagel niet perse aangetast hoeft te zijn. Wanneer de aangetaste psoriasisnagel is ''weggegroeid'' kan deze weer plaatsmaken voor een mooie en gezonde nagel. De behandelingen die er nu zijn voor de aangetaste nagel zijn vaak niet permanent en werken niet volledig. 

Werkt Naloc tegen psoriasisnagels?

Er zijn verschillende zalfjes op de markt die je op de nagels kunt aanbrengen. De zalf zou de nagel een mooier en beter uiterlijk geven. Er zijn ook zalfjes speciaal voor psoriasisnagels. Een bekende zalf is die van het merk Naloc. De zalf bevat Propyleenglycol, Ureum en Melkzuur. Volgens de fabrikant is er na 2 weken al zichtbaar resultaat. Na 2 weken zouden de nagels dus al verbeterd zijn.

Zeer ernstige psoriasisnagels

Wanneer de nagels zeer ernstig zijn aangetast is het altijd raadzaam om de huisarts in te schakelen. De huisarts kan helpen met een juiste behandelingsplan en kan eventueel beslissen wat er allemaal mogelijk is om de kwaal zo snel mogelijk weg te nemen. Er zijn bij ernstige gevallen behandelingen mogelijk waarbij bijvoorbeeld coricosteroïden in de nagelmatrix wordt gespoten. Corticosteroïden zijn hormonen (bijnierschors) dat via een spuit in de nagelmatrix kan worden gespoten.

Laatst aangepast op woensdag, 28 maart 2018 15:07

Reageer op: "Psoriasisnagels: verkleurde kalknagel probleem"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk