Strak gevoel in benen; mogelijke oorzaken

Strak gevoel Strak gevoel

De benen zijn voor ons van essentieel belang om ons goed te kunnen voortbewegen. Of we nu lopen, rennen, fietsen of zwemmen onze benen zijn onmisbaar. Klachten als een strak gevoel in de benen komen veel voor. De klachten worden vaak ook omschreven als gespannen benen, een te strakke huid of een opgezwollen zwaar gevoel in de benen. Wat kan hier de oorzaak van zijn? Kan het een trombosebeen zijn? En is het te behandelen?

Strak gevoel in benen; een trombosebeen?

Een trombose duidt op een bloedstolsel in een bloedvat en dit kan gevaarlijk zijn. Wordt het bloedstolsel te groot dan kan het, het bloedvat blokkeren. Een geblokkeerd bloedvat  laat bloed niet meer goed doorstromen  waardoor transport van het bloed niet meer goed kan verlopen. Bij een trombosebeen ontstaat de trombose in de dieper gelegen aderen; de venen. Deze venen hebben als doel het bloed terug naar het hart te transporteren. Bij een blokkade door bijvoorbeeld een trombose verloopt dit transport niet meer goed. De ader is geblokkeerd en het bloed kan niet meer goed terug naar het hart stromen.

Wat zijn de verschijnselen van een trombosebeen?

Een trombosebeen kan de volgende klachten veroorzaken:

 • een plotseling en snel optreden zwelling
 • een zwaar gevoel in het been
 • een strak gevoel in het been
 • een strakke glanzende rode huid
 • een verkleuring van het been; blauw of rood
 • een verhoging in temperatuur

Een trombosebeen kan ook geen klachten geven

Is een trombose been gevaarlijk?

Een trombose been kan gevaarlijk zijn omdat er een bloedstolsel of een stukje ervan kan losschieten. Dit stukje gaat dan met het de bloedstroom mee richting het hart waar het wordt doorgepompt via de longslagader naar de longen. In de longen kan het propje opnieuw een bloedvat afsluiten, dit heet een longembolie. Het deel van de longen dat nu wordt afgesloten zal afsterven omdat het niet meer wordt voorzien van bloed, de ernst van een longembolie hangt onder anderen af van de grootte van de blokkade. Bijpassende klachten bij een longembolie zijn onder anderen: kortademigheid (snel en oppervlakkig), pijn bij uitademen/zuchten,  benauwdheid, hoesten, pijn op de borst.

Hoe wordt een trombose behandeld?

De behandeling van een trombosebeen bestaat uit het geven van antistollingsmiddelen als: cumarines,  NOAC’s of Heparines.  Het doel hierbij is te voorkomen dat stolsels zich verder uitbreiden of dat er zich nieuwe stolsels vormen. Bij mensen die onder behandeling zijn voor een trombosebeen wordt het bloed regelmatig gecontroleerd om de stolbaarheid van het bloed te controleren en de medicatie hierop aan te passen.

Wat kunnen andere oorzaken zijn van een strak gevoel in de benen?

Een trombosebeen komt vrij veel voor, maar wat kan nog meer een strak gevoel in de benen veroorzaken?

 • een zwelling met een infectie als oorzaak
 • het compartimentsyndroom
 • vochtophopingen (lymfoedeem)
 • hart- en vaatziekten
 • multiple sclerose (MS)

Reageer op: "Strak gevoel in benen; mogelijke oorzaken"

4 reacties

 • Reactielink Ellen dinsdag, 16 oktober 2018 14:40 Geplaatst door Ellen

  Pijnlijke benen kan haast niet lopen van de pijn ook een strak gevoel

 • Reactielink Johan zaterdag, 28 april 2018 08:42 Geplaatst door Johan

  Opzich voelt het goed maar als ik op de heurken ga of op de knieën dan voet de huis van de benen zo strak aan.

 • Reactielink alwin klaver donderdag, 03 augustus 2017 08:03 Geplaatst door alwin klaver

  Ik heb bloedverdunner Pradaxa. Strak gevoel in onderbenen en grote teen alsof er een strak elastiekje omheen zit. Vermoeide pijn in rechter kuit aan de zijkant.

 • Reactielink cctermaat zaterdag, 18 maart 2017 11:11 Geplaatst door cctermaat

  erg pijnelijken benen dikken knie ook pijnlijk bij mijn rechter heup ook pijnljk strak slaaperreg gevoel in mijn benen als ik ze niet beweeg
  wat kan ik doen

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk