Pijn in handen en voeten: heb ik reuma?

Pijn kan reuma zijn Pijn kan reuma zijn

Pijn in de handen en voeten is erg vervelend, mogelijk is er sprake van reuma (reumatoïde artritis). Reuma is een veelvoorkomende ziekte die gepaard gaat met pijnlijke ontstekingen in de gewrichten. Pijn in de handen voeten kan een reden zijn je te laten onderzoeken op reuma. Door de ontstekingen ontstaat pijn in de gewrichten. Ook zwelling en stijfheid zijn kenmerken van reuma. De ontstoken gewrichten in de voeten, handen, polsen of enkels doen pijn zonder te bewegen en de stijfheid is vooral in de ochtend het meest merkbaar. Daarnaast geeft reuma vaak vermoeidheidsklachten. Reumatoïde artritis kan al op jonge leeftijd ontstaan, maar wanneer iemand het krijgt is helaas (nog) niet bekend.

Wat is reuma (reumatoïde artritis)?

Reuma is een auto-immuunziekte. Een auto-immuunziekte houdt in dat uw lichaam antistoffen aanmaakt tegen uw eigen lichaam. Reuma kenmerkt zich door pijn en stijfheid in gewrichten en/of spieren. Zonder behandeling worden de klachten vaak erger en mensen met reuma kunnen snel moe en lusteloos raken van de ziekte. Genezen van reuma is helaas (nog) niet mogelijk, wel kan een behandeling de klachten doen verminderen. De oorzaak van reuma is ook (nog) niet gevonden, maar roken en overgewicht spelen waarschijnlijk een rol bij het ontstaan van reuma. Het lijkt er ook op dat reuma erfelijk is.

Pijn in gewrichten kan duiden op reuma

Handen en voeten doen pijn door de reuma

In de handen en voeten bevinden zich veel gewrichten. Reuma kenmerkt zich door pijn en stijfheid in de gewrichten en/of spieren. Pijn in de handen voeten kan een indicatie zijn voor reuma. De volgende klachten kunnen wijzen op een vorm van reuma:

 • Een of meerdere gewrichten van de handen/voeten vertonen zwelling en zijn dik
 • Er is al langere tijd (enkele weken) sprake van pijn in de gewrichten
 • Het bewegen van de handen voeten of andere gewrichten gaat moeilijker door pijn en/of stijfheid
 • Wat te doen bij aanhoudende gewrichtsklachten in handen en voeten?

Klachten in de gewrichten van handen en voeten kunnen duiden op een vorm van reuma. De huisarts kan u onderzoeken en u eventueel doorverwijzen naar een reumatoloog.  De reumatoloog zal u vragen stellen naar aanleiding van uw klachten en u lichamelijk onderzoeken. Soms is het mogelijk direct een diagnose te stellen. Indien extra onderzoek zoals laboratoriumonderzoek of röntgenonderzoek noodzakelijk is zal de uitslag langer op zich laten wachten. In veel gevallen is de uitslag binnen 3 weken bekend. Reuma is helaas vaak lastig in een vroeg stadium te ontdekken, vaak zijn herhaalde onderzoeken noodzakelijk om tot een diagnose te komen. Na de uitslag volgt een behandelvoorstel. Soms is het noodzakelijk langere tijd onder controle te blijven.

Typische klachten aan de reumatische voet

Bijna 70% van de mensen met reuma hebben ook klachten aan de voet(en). De zogenaamde reumatische voet is te herkennen aan:

 • Tijdens het opstaan een branderig gevoel in de voeten
 • Vervormingen aan de voeten
 • Pijn in de voeten
 • Onverklaarbare jeuk en/of wondjes aan de voeten
 • Stijfheid in de voeten
 • Gezwollen voeten

Wat kun je zelf doen tegen reumatische klachten in handen en voeten?

Belast de handen en voeten niet te veel. Geef uw handen en voeten rust indien dat nodig is bij een ontstoken gewricht.

 • Koel de gewrichten met ijs als de gewrichten gloeien. Dit kan met ijs in een theedoek of handdoek om de huid te beschermen. Koel niet langer dan 9 minuten.
 • Is het gewricht niet meer ontstoken (geen: zwelling, roodheid en/of gloeien) dan kan het helpen de gewrichten in de handen en voeten juist wat meer te bewegen om stijfheid te voorkomen.
 • Zwemmen kan helpen gewrichtsklachten te voorkomen.

Reageer op: "Pijn in handen en voeten: heb ik reuma?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk