Overmatig zweten: hyperhidrosis pedis

Zweetvoeten Zweetvoeten

Een kwaal dat ongeveer 1% van de bevolking treft is het overmatig zweten. Het constante en enorme zweten, bijvoorbeeld aan de voeten, wordt ook wel hyperhidrosis pedis genoemd. Mensen met de kwaal hebben last van overmatige zweetproductie. De zweetproductie manifesteert zich voornamelijk in de handpalmen, de oksels, het gezicht en/of de voetzolen. Op deze locaties komen met name veel kleine zweetkliertjes voor. Er kan dus op die plekken ook veel gezweet worden. Als je meer dan 50 mg. per minuut per voet zweet (zweetsecretie), spreken we van hyperhidrosis pedis of hyperhydrosis plantaris.

Zweetprobleem: hyperhidrosis

Het enorme zweten kan voor een aantal problemen zorgen. Allereerst is het natuurlijk vervelend dat kleding snel nat van het zweet wordt. Vaak hebben mensen met overmatig zweten binnen een zeer korte tijd al zweetplekken gevormd. Ook als het warm in huis/buiten is komen de plekken zeer snel. Bij mensen met overmatige zweetproductie hoeft het niet perse warm te zijn. Het lichaam vormt automatisch veel zweet. Ten tweede is er ook vaak sprake van schaamte. Mensen met hyperhidrosis schamen zich veelal voor hun zweetplekken en proberen deze te verbergen. Eventuele schaamtedruk kan de verhoging van zweetproductie juist bewerkstelligen.

Zweetvoeten

De voetzolen van mensen hebben geen talgkliertjes. Talgkliertjes beschermen de huid tegen de effecten van de zuren in transpiratievocht. Wanneer iemand dus veel zweet wordt de huid een beetje zuur. De talgkliertjes kunnen de huid beschermen. De voetzolen hebben deze bescherming niet maar kunnen wel erg nat worden van het zweet. Bij mensen met hyperhidrosis pedis kan dit een probleem opleveren. De voetzolen (en voeten) kunnen erg koud en stram aanvoelen bij het overmatig zweten. Tevens kan de huid rimpelen en week aanvoelen. Wanneer er in de vaak dichte schoenen veel schimmels en bacteriën zitten (en die zitten daar vaak) duurt het vaak niet lang voordat er problemen ontstaan. Allereerst is het natuurlijk zo dat dichte schoenen en overmatig zweten de huid kunnen aantasten. Ten tweede is de combinatie een uitnodiging voor een enorme stank. De vieze en penetrante geur wordt bromhydrosis genoemd. Er zijn een aantal factoren die de kwaal kunnen veroorzaken:

  • Erferlijke factoren
  • Overgewicht
  • Menopauze

Wat te doen tegen zweetvoeten

Wat moet je eigenlijk doen bij enorme zweetvoeten? Allereerst hoeft het natuurlijk niet zo te zijn dat de voeten automatisch gaan stinken als de voeten enorm aan het zweten zijn. Wanneer de voeten helemaal nat zijn is het belangrijk om de sokken zo snel mogelijk te vervangen. Natte sokken in dichte schoenen zijn slecht voor de huid en kunnen blaren veroorzaken. De huid kan snel worden aangetast. Vervang dus zo snel mogelijk de natte sokken in droge sokken van katoen. Het is tevens belangrijk om zo vaak mogelijk met open schoenen te lopen. Open schoenen kunnen luchten. Zweet kan dan verdampen en de voeten blijven enigszins droog. Wanneer de voeten gaan stinken moeten de schoenen behandeld worden met een antibacterieële spray. Tevens is het belangrijk om de voeten vaak te wassen en sokken vaak te vervangen. Het kan ook nodig zijn om de schoenen te vervangen met nieuwe schoenen. Houd er rekening mee dat bacteriën en schimmels ook in nieuwe schoenen kunnen nestelen. De volgende punten zijn van belang:

  • Vervang tijdig natte sokken voor droge
  • Vervang oude schoenen
  • Behandel schoenen vaak met een spray
  • Ga naar de pedicure voor een voetbehandeling
  • Draag open schoenen als dat mogelijk is

Mijn zweetvoeten stinken

Wanneer de voeten stinken komt dat door bacteriën. De bacteriën groeien in de schoenen. Als de schoenen nat worden kunnen bacteriën extra hard groeien. Zeker wanneer de voeten lekker veel warmte afgeven. De plek die dan in de schoenen ontstaat is ideaal voor een bacterie. Bacteriën heb je heel snel opgelopen en groeien ook erg snel. Wanneer je alle maatregelen treft en nog altijd stinkende zweetvoeten hebt moet je alles nog een keer goed bijlangs gaan. Hoe zit het met de temperatuur van de wasmachine? Was sokken het liefst op 60 graden of hoger. Wanneer je sokken op een lage temperatuur wast gaan de bacteriën niet dood. De bacteriën blijven dus gewoon in de sokken aanwezig. Wanneer je de sokken weer aantrekt heb je snel weer stinkende zweetvoeten. Altijd wassen op een hoge temperatuur.

Reageer op: "Overmatig zweten: hyperhidrosis pedis"

1 Reactie

  • Reactielink Martin donderdag, 01 maart 2018 10:51 Geplaatst door Martin

    Tip: inlegzooltjes van cederhout. Nemen vocht op en brken de stinkbacterie af. 100% natuurlijk.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk