Een webwinkel beginnen: tips

Webshop maken Webshop maken

De online markt wordt elk jaar groter en groter. Steeds meer mensen kopen online hun producten en dat resulteert in een steeds grotere online marktaandeel. Wie een juist product heeft kan dat heel slim verkopen via het internet. Je hebt een mooie en functionele website nodig om je product te promoten en je product natuurlijk te kunnen verkopen. Alles moet perfect werken voor zowel de eigenaar als de klant. Een online webwinkel brengt veel voordelen met zich mee. Je hoeft geen pand te huren en je hebt meestal geen personeel. Hoe begin je een webwinkel en waar je let op?

Een webwinkel starten

Als eerste stap ga je natuurlijk bedenken wat voor product je wilt verkopen. Veel menen weten wel wat ze willen verkopen en hebben al een product. Je product kan iets zijn dat zelfgemaakt is of het is een product dat je inkoopt bij een groothandel en weer door verkoopt via een webwinkel. Het is altijd erg belangrijk om je klanten te kennen. Wat willen je klanten en wat willen ze kopen? Zit je in een niche of heb je juist heel erg veel concurrentie? Wie een webwinkel begint moet zich altijd eerst afvragen of er wel belangstelling is in het product. Je kunt eerst een analyse doen en daarmee voorspellingen doen. Je kunt een schatting maken van het aantal producten dat je eventueel gaat verkopen. Je kunt aan deze gegevens komen door bijvoorbeeld mensen uit het veld te vragen en/of zelf mensen te ondervragen. Het is altijd erg belangrijk om je klant te kennen.

Je hebt een product: wat nu?

Wie een plan heeft om het produt te verkopen en alles al mooi in het hoofd heeft zitten is er nog lang niet. Je kunt het allemaal wel weten maar je moet het ook nog uitvoeren. Wie een webwinkel gaat beginnen begint helemaal onderaan. Je moet veel nieuwe dingen leren en je moet enorm veel doorzettingsvermogen hebben. Zonder doorzettingsvermogen gaat het niet lukken. Er zullen heel vaak momenten komen dat je er helemaal geen zin meer in hebt en liever iets anders gaat doen. Een webwinkel beginnen gaat niet over één nacht ijs. Als je het product hebt dat je wilt verkopen moet je opzoek gaan naar een websiteprovider. Een websiteprovider (of webhost) is het bedrijf waar jij een website begint. Een webhost zorgt ervoor dat jij de mogelijkheid hebt om data online te zetten. Er zijn in Nederland veel webhosts. 

Een webhost gevonden: wat nu?

Ga niet direct bij de eerste webhost die je op het internet ziet. Zoek uit welke goed is en ga verschillende webhosts met elkaar vergelijken. Wat zijn de prijzen en wat bieden ze allemaal aan voor die prijs? Sommige webhosts zijn zeer aantrekkelijk, andere zijn juist erg duur. Reken voor een webwinkel op een vrij hoog bedrag per maand. Een webwinkel is zeker niet gratis! Wie een geschikte webhost heeft gevonden moet vervolgens nadenken over het uiterlijk van de webwinkel. Wat gaat het worden en wat moet er allemaal op?

Een webwinkel ontwerpen

Een webwinkel openen en ontwerpen is leuk maar vergt heel veel kennis van het internet. Let op dat je weet waar je aan begint. Verdiep je in alles wat met websites te maken heeft en zorg dat je kennis hebt van zaken. Wie alleen maar weet hoe je een e-mail controleert kan het schudden. Je moet je echt gaan verdiepen in het maken van een website. Een website maken is tegenwoordig gelukkig niet meer zo ingewikkeld als vroeger. Tegenwoordig kun je veel makkelijker aan de slag. Toch is het zo dat het ook vandaag de dag niet vanzelf gaat. Je moet wel degelijk een stevige basis kennis hebben. Je moet weten wat een server is, je moet alles weten van artikelen typen tot foto's uploaden. Hoe groot moeten foto's zijn die je op je website plaatst en hoe zit het met icoontjes en ander content dat op je webwinkel moet worden geplaatst. 

Een website maken

Wie begint met het maken van een website moet eerst een website uitschrijven/uittekenen. Wat wil je allemaal op je website en hoe moet het gestructureerd worden? Er zijn verschillende methoden om een website in de lucht te krijgen. Allereerst is het zo dat een webhost er niet voor zorgt dat je een webwinkel hebt. Een webhost maakt het alleen maar mogelijk dat je een internetadres hebt en slaat alle gegevens op (content) van je website. Je moet de website nog ergens mee maken. Dit kun je bijvoorbeeld doen middels een programma. Een populair programma is Joomla. Er bestaat ook Wordpress voor simpele websites en Drupal voor zeer geavanceerde websites. Joomla zit er ergens tussenin.

Een template kopen of zelf maken?

Wie helemaal geen kennis heeft van het maken van een website kan een template kopen of gratis downloaden. Meestal zijn gratis te downloaden templates niet zo mooi en vallen vaak af. Je hebt dan ook de mogelijkheid om een template te kopen. Zorg dat je eerst een programma kiest waar je template in moet komen te staan. Denk bijvoorbeeld aan Joomla. Als je Joomla gebruikt kun je specifiek gaan zoeken naar templates die op Joomla kunnen draaien. Een mooi template zal je webwinkel ten goede doen. Let wel op dat je template licht en snel moet zijn. Een zware template die veel gegevens (bytes) heeft zal traag zijn. Een trage website is praktisch onvindbaar in Google Rankings. 

Mijn webiste is klaar: ik word niet gevonden

Als je webiste klaar is en je alles helemaal in orde hebt moet je website natuurlijk nog wel gevonden worden. Hoe zorg je dat je gevonden wordt met je webwinkel? Allereerst is het belangrijk om online te gaan. Je website moet eerst door Google geanalyseerd worden. Dit betekent dat Google je website in het systeem moet zetten. Je website moet een plekje krijgen in Google en dat kan een aantal dagen duren. Soms duurt het wat langer. Als je website eenmaal geindexeerd is kan je website gevonden worden door andere mensen die iets op Google zoeken. Er zijn heel veel factoren die bepalen of je webiste goed wordt gevonden (of juist niet). Het is sowieso belangrijk dat je website snel en gestructureerd is. Als dat in orde is kun je ook je website promoten op andere sites. Lees goed alles door en verdiep je in de wereld van het maken van websites/webwinkels.

Reageer op: "Een webwinkel beginnen: tips"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk