Is soja gevaarlijk? Klachten en de nadelen van soja

Sojabonen en melk Sojabonen en melk

Soja, iedereen heeft er weleens van gehoord, maar wat is het eigenlijk en is het gevaarlijk? Wat zijn klachten die soja kunnen veroorzaken? En is het wel verstandig soja producten te gebruiken als vleesvervanger. Niet alleen vegetariërs krijgen soja binnen. Soja wordt in veel producten gebruikt als goedkoop alternatief voor eiwit. Ben je allergisch voor melkproducten dan is een overstap op sojaproducten snel gemaakt, maar is het eten van deze producten wel zo gezond. Wat zijn de klachten en de nadelen bij het eten van soja?

Wat is soja?

Soja is afkomstig van de sojaboon en wordt gebruikt voor het maken van sojaolie en sojaproducten. Soja wordt veel gebruikt in de voedingsindustrie maar ook in de cosmetica-industrie, maar het grootste deel wordt in Nederland gebruikt als voer voor de varkens. Wat zijn de nadelen bij het eten van sojaproducten of producten die soja bevatten?

Klachten en nadelen bij het eten van soja:

  • Fytinezuur: Soja bevat een hoog gehalte fytinezuur. Dit zuur zorgt ervoor dat de opname van onder anderen calcium, koper, magnesium, ijzer en zink wordt tegengewerkt. Een beperking in opname van deze mineralen kan vooral in de groei voor problemen zorgen en de groei van bijvoorbeeld kinderen beperken met als gevolg een groeiachterstand.
  • Mangaan: Soja bevat een hoog gehalte mangaan. Teveel mangaan kan beschadigingen aan het zenuwstelsel veroorzaken. Sojamelk bevat ongeveer tweehonderd keer meer mangaan dan moedermelk!
  • Oestrogeen: Soja bevat stoffen dien erg lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen; fyto-oestrogenen. Wie veel van deze stoffen binnen krijgt verstoringen in de hormoonhuishouding krijgen, maar of dit zeker is, is niet bekend. Verstoringen in de hormoonhuishouding kunnen een verstoorde werking van de klieren veroorzaken. Hiernaast kan het onvruchtbaarheid bij vrouwen veroorzaken.
  • Aluminium: In sojamelk zit ongeveer 100 keer zoveel aluminium als in normale koemelk. Aluminium kan in relatie staan tot de ziekt van Alzheimer.  Het aluminium in de sojamelk is afkomstig van de tanks waarin de melk wordt bereid.
  • Anti-amylase: Amylase is een enzym. Dit enzym zorgt voor de afbraak van zetmeel. Anti-amylase daarentegen zorgt ervoor dat de afbraak van zetmeel wordt bemoeilijkt. Sommige sojaproducten bevatten zetmeel en anti-amylase werkt de vertering van deze producten tegen. Anti-amylase kan op deze maniet ook de vertering van zetmeen in ander voeding bemoeilijken.
  • Fyto-heamagglutinine:  Deze stof komt voor in sojabonen en kan zorgen voor samenklontering van sojabonen. Een groot beschikbaar oppervlakte is voor zuurstoftransport via de rode bloedcellen van belang. Klonteren de rode bloedcellen samen dan dit het zuurstoftransport negatief beïnvloeden.

Wel of geen soja eten?

Of je soja wil eten moet je natuurlijk helemaal zelf zeten. Wil je sojavrij eten houd dan goed de etiketten in gaten. Niet alleen soja-producten bevatten soja. De volgende aanduidingen op een etiket kunnen aangeven dat het product soja bevat:

  • gehydroliseerd soja eiwit
  • miso
  • sojasaus
  • stabilisator
  • arabische gom
  • caroba, emulgator
  • verdikkingsmiddel
  • guar, gehydroliseerde plantaardige proteïne
  • lecithine
  • MSG (E620, E621, glutamaat, ve-tsin, gistextract)
  • plantaardige oliën
  • TVP (textured vegetable protein)

Reageer op: "Is soja gevaarlijk? Klachten en de nadelen van soja"

2 reacties

  • Reactielink Sanne zaterdag, 27 maart 2021 23:17 Geplaatst door Sanne

    Naar mijn mening wordt hier ten onrechte géén verbinding gelegd naar het gegeven, dat soja (in alle verschijningsvormen) ook allergische reacties kan veroorzaken: zelfs een anafylactische shock is mogelijk. Als iemand een allergie heeft voor soja, is diegene ook allergisch voor (andere) peulvruchten. Of te wel voor bruine bonen, kidneybonen, erwten, linzen, peultjes, etc.
    Vanuit de invalshoek van voedselallergie bezien is het dus buitengewoon zorgwekkend, dat er 'zoveel' gedaan wordt om het gebruik van soja en/of peulvruchten in voedingsmiddelen te bevorderen omdat het "gezond" is. Want op die manier wordt het steeds lastiger om 'gewoon' boodschappen te doen in de supermarkt soja- en/of peulvruchtvrije producten te kunnen kopen.
    Zo is het nogal lastig om brood te kopen waar geen soja, en/of geen veldbonenmeel in zit. Zelf brood bakken is dan de enige optie, die uiteindelijk zal overblijven. Maar de 'kant-en-klare' broodbakproducten in de supermarkt bevatten ook soja en/of peulvruchten. Wanneer dus in de supermarkt géén enkel brood/ broodbakproduct meer zonder soja en/of peulvruchten (w.o. veldbonenmeel) verkocht wordt, vraag ik me af hoe dat nu 'gezond' kan zijn?

  • Reactielink Mikel dinsdag, 20 maart 2018 07:40 Geplaatst door Mikel

    Als ik etenswaren nuttig waar soja in zit, krijg ik gelijk een aanval van jicht, en dat is zeer pijnlijk.

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk