Jeuk op hoofdhuid: krabben en schilfers

Jeukende hoofdhuid Jeukende hoofdhuid

Sommige mensen hebben last van constante jeuk op de hoofdhuid. Een jeukende hoofdhuid kan gepaard gaan met schilfers en veel krabben. Soms kan het krabben wondjes en korstjes veroorzaken. Het krabben kan pijn veroorzaken en soms zelfs een bloedende hoofdhuid. Een droge, jeukende hoofdhuid kan men voorkomen door een aantal maatregelen te nemen. Kan er echter nog meer aan de hand zijn? Is er sprake van een parasiet, luizen, kattenvlooien of wantsen? Wat doet schurft met de jeukende hoofdhuid?

Jeukende hoofdhuid: heb ik luizen?

Waar mensen misschien wel als eerste aan denken is het hebben van luizen als je een constante jeuk hebt op je hoofd. Luizen zijn kleine parasieten die graag op je hoofdhuid willen zitten. De luizen voeden zich met menselijk bloed. Met het bloed kan de luis zich verder voortplanten en verspreiden. Een luizenplaag op je hoofd heb je snel te pakken als je geen maatregelen neemt. Vlooien kunnen ook bij mensen gaan zitten, maar meestal is dat maar tijdelijk. Een kattenvlo zit liever in de vacht van een kat maar kan wel degelijk gaan prikken en steken bij mensen. Ook vlooien kunnen jeuk en bultjes veroorzaken bij mensen.

Vlooien en luizen kunnen heftige jeuk veroorzaken

Vlooien en luizen

Parasieten zijn overal om ons heen maar gelukkig zitten ze niet zo vaak op mensen: of toch wel? Vlooien zijn kleine parasieten die er anders uit zien dan luizen. Een mensenluis of hoofdluis is een veelvoorkomende parasiet en kan ook zeer makkelijk worden overgedragen. Een hoofdluis wordt gezien als een plaaginsect. In de Westerse wereld is de hoofdluis vrij zeldzaam. Dit heeft te maken met de middelen die er bestaan om de hoofdluis te bestrijden. Hoofdlusi zit wel liever op schoon en gewassen haar. Wie een luis ontdekt heeft een probleem. Er moet direct actie worden ondernomen want een luis vinden betekent vaak dat er meerdere luizen aanwezig zijn. Koop een speciaal middel dat de luis kan bestrijden. Ben je dan van je luizen verlost? Nee! Ook je beddengoed, kussens en knuffels moeten gereinigd worden.

Droge hoofdhuid

De kans is veel groter dat je jeuk op je hoofd hebt doordat je hoofdhuid erg droog is. Als je een droge hoofdhuid hebt kun je snel schilfers ontwikkelen. Tijdens het krabben probeer je de schilfers weg te krabben. Het krabben kan vervolgens weer kleine wondjes veroorzaken. De wondjes kunnen vervolgens weer gaan ontsteken. Een droge hoofdhuid kun je van nature hebben. Vaak is er een oorzaak voor te vinden. De grootste en meest veelvoorkomende oorzaak is het het douchegedrag. Veel mensen douchen veel te lang en met te agressieve shampoos. Zeep droogt in veel gevallen juist de hoofdhuid uit. Als je erg heet doucht kan dat ook je hoofdhuid doen uitdrogen. 

Schurft op je hoofdhuid

Mensen met veel jeuk (vooral 's nachts) kunnen ook besmet zijn geraakt met schurft. Schurft is een parasiet die niet met het blote oog te zien is. De parasiet maakt een klein gangetje in je huid van ongeveer 1 centimeter en legt daar eitjes. Je krijgt jeuk vanwege de uitwerpselen van schurft. Je lichaam reageert dus op de uitwerpelen van schurft en met name in de nacht krijg je veel jeuk. Schurft komt meestal niet voor op je hoofdhuid. Het kan wel in je nek, handen en andere delen van je huid manifesteren. Schurft is niet een parasiet die alleen mensen van honderden jaren geleden hadden. Tegenwoordig zijn er weer veel mensen besmet met schurft en breidt het zich zelfs uit.

Laatst aangepast op dinsdag, 10 januari 2017 12:56

Reageer op: "Jeuk op hoofdhuid: krabben en schilfers"

Anderen lazen ook

Medische informatieā€¦
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

Ā© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk