Wat kost een privéjet? Vliegtuig kopen

Privéjet Privéjet

Veel mensen dromen van een eigen vliegtuig. Een privéjet is echter niet voor iedereen weggelegd. Het zijn niet alleen de aanschafkosten van een privévliegtuig dat het zo duur maakt. Ook het onderhoud van een eigen vliegtuig is erg hoog. Naast onderhoud moet een vliegtuig natuurlijk ook brandstof hebben om te kunnen vliegen. Kerosine is erg kostbaar en maakt vliegen met een privéjet per kilometer behoorlijk kostbaar. Een vliegtuig moet ook gestald worden. Waar doe je dat en hoeveel gaat dat kosten? Lees hier over een eigen vliegtuig: een privéjet!

Wat kost een privéjet?

Een privéjet aanschaffen vereist natuurlijk behoorlijk veel zoekwerk. Een dure aankoop doe je meestal maar één keer, zo ook met een privéjet. Op de markt zijn verschillende merken vliegtuigen beschikbaar echter is geen één vliegtuig gelijk. Er zijn binnen een merk verschillende modellen verkrijgbaar. Vaak verschillen de modellen qua uiterlijk en opties. Het grootste verschil ligt vooral in de afstand dat het vliegtuig kan afleggen. Wil je intercontinentaal kunnen vliegen: koop dan een groter vliegtuig dat meer kerosine mee kan nemen tijdens de vlucht. Kleinere vliegtuigen zijn geschikter om naar steden en landen te vliegen binnen een continent. Wie een eigen vliegtuig aanschaft vliegt daar op zijn minst 300 - 400 uur per jaar mee. Wie minder dan dat vliegt kan beter een jet huren of mede eigenaar worden van een privéjet. Uiteraard is dat niet verplicht. Wie perse een jet wil, maar daar maar 10 uur per jaar mee vliegt, kan uiteraard gewoon een jet kopen. 

Aanschaf van een eigen vliegtuig

Ligt de prijs binnen je budget?

De kosten van een eigen vliegtuig varieert gigantisch. De kosten van een nieuwe jet ligt ongeveer tussen de 6 en 50 miljoen euro. Daarnaast komen de kosten van de verzekering, brandstof, catering en de kosten van je staf. Deze kosten liggen grofweg op €100.000 tot €200.000 per jaar. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om een tweedehands vliegtuig aan te schaffen. Een goede tweedehands privéjet vinden is echter geen makkelijke klus. De meeste mensen die een eigen vliegtuig kunnen veroorloven kopen een nieuw vliegtuig.

Met hoeveel mensen wil je vliegen?

Een eigen vliegtuig is natuurlijk leuk, maar nog leuker is het om vrienden mee te nemen in het vliegtuig. Wie veel vrienden heeft en die allemaal in het vliegtuig wil herbergen kan beter uitwijken naar de grotere modellen. Een klein privéjet (zogenaamde lichte jets) kan ongeveer 5 tot 8 mensen herbergen. Met een lichte jet is het mogelijk om ongeveer 3000 kilometer af te leggen. Dat is niet veel, maar genoeg om steden in Europa te bezoeken. Als we een klasse groter gaan komen we bij de middelgrote jets. Deze grotere vliegtuigen kunnen ook meer mensen kwijt: gemiddeld ongeveer 9 mensen. Met 9 man sterk kun je een kleine 5000 kilometer afleggen. De grootste privéjets kunnen ongeveer 12 passagiers vervoeren en halen een afstand van ongeveer 65000 kilometer. 

Bombardier Learjet: luxe privéjets

De Bombardier Learjet is een zeer populair vliegtuig. De Learjet is beschikbaar in diverse uitvoeringen modellen. De Learjet 70, Learjet 75, Learjet 60 XR en Learjet 85. De Learjet 85 is het grootste model en kan tot tien mensen vervoeren. 

 • Kosten Bombardier Learjet 85: €12.500.000

Gulfstream: modern en geavanceerd

Het meest luxe model (G650) kan tot 8 mensen vervoeren en voldoet aan alle eisen die iemand aan luxe privéjet kan stellen. Het bekende model van de Gulfstream familie is één van de populairste.

 • Kosten Gulfstream G650: €48.000.000 

Andere merken privéjets

 • Dassault Falcon
 • Cessna
 • Boeing Business Jet
Laatst aangepast op zaterdag, 31 december 2016 11:12

Reageer op: "Wat kost een privéjet? Vliegtuig kopen"

3 reacties

 • Reactielink Fly Aeolus woensdag, 05 september 2018 11:26 Geplaatst door Fly Aeolus

  Dat hangt van nog veel meer factoren af, hou er overigens rekening mee dat merendeel van de "bekende" mensen huren i.p.v. kopen.

 • Reactielink henk dinsdag, 20 februari 2018 13:35 Geplaatst door henk

  ik wil een vip

 • Reactielink henk dinsdag, 20 februari 2018 13:35 Geplaatst door henk

  ik wil een vip

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk