Maden in de container effectief bestrijden; hoe bestrijd je maden!?

Stank en maden Stank en maden

Maden, of larven, zijn kleine rupsachtige insecten die uiteindelijk uitgroeien tot vliegen. Maden leven graag, tijdens warme zomers, in containers en kunnen daar een plaag veroorzaken. Vliegen leggen eitjes op rottend vlees, rottend fruit of ander voedsel dat mensen in containers gooien. Hoe bestrijd je maden en hoe kun je effectief maden en vliegen in containers bestrijden?

Maden zijn larven van vliegen

Veel mensen vinden maden vieze beestjes. Dit heeft natuurlijk te maken met de plek waar maden voorkomen. Maden zijn de larven van vliegende insecten. Vliegen leggen hun eitjes het liefst bij rottend vlees of bijvoorbeeld rottend fruit. Dit is natuurlijk heel logisch, larven moeten direct kunnen eten als ze uit het eitje kruipen. Bij warme zomerdagen kunnen er plotsteling heel veel maden tevoorschijn komen in containers. De eitjes komen massaal uit. De container kan dan vol met maden zitten die op het rottend eten kruipen. Wie lang genoeg wacht zal uiteindelijk een container vol met vliegen krijgen. De maden zijn dan ontpopt tot volwassen vlieg.

Maden ontpoppen zich snel tijdens warme dagen!

Zijn maden onhygiënisch?

Maden zijn in principe niet onhygiënisch, echter leven ze vaak op zeer onhygiënische plekken zoals de container. Maden hebben dus een slechte reputatie, men wil ze graag bestrijden. Maden zijn in principe niet gevaarlijk voor de mens. Ze bijten niet en kunnen dus geen kwaad. Maden kunnen wel ziekten verspreiden. Zeker wanner ze op vieze plekken leven en vervolgens naar schone plekken kruipen. 

Wat kun je doen tegen maden?

Welke bestrijdingsmiddelen zijn er allemaal verkrijgbaar tegen maden en vliegen in de container? Uiteraard is het sowieso heel goed om de container zelf te bestuderen. Zit er een deksel op? Vergeet niet dat vliegen eitjes leggen bij rottend voedsel. Als vliegen makkelijk bij het eten kunnen komen, dan heb je binnen no-time maden. Zorg er dus voor dat je de container heel goed afsluit. Een kiertje is al voldoende voor de vlieg. Een niet sluitende deksel helpt dus niet tegen maden.

  • Gebruik een container die heel goed afsluit!
  • Plaats de container op een zeer koele plek

Maden houden van warmte

Op warme zomerdagen komen mensen vaak maden tegen. Maden houden dus van warmte. In feitte zal de ontwikkeling van eitje naar larf versnellen als het warm is. Ook bij minder warme temperaturen kunnen er maden in containers kruipen, echter merk je hier minder van omdat de container in de tussentijd al geleegd is. Bij warme dagen kunnen er binnen een paar dagen maden rondkruipen in de container.

Bestrijdingsmiddelen tegen maden

De volgende tips kun je gebruiken tegen maden in de container:

  • Gooi geen rottend vlees in de container. Je kunt het wel eerst in een zakje stoppen en dan goed dichtknopen.
  • Gooi ook geen rottend fruit en rottend groente in een container. Stop het in zakjes en knoop het dicht.
  • Plaats de container in de schaduw. Het wordt dan minder warm.
  • Zout in de container gooien. Maden houde niet van zout.
  • Speciaal vliegenspray in de container sprayen. Vliegen en maden zullen sterven.
  • Container schoonmaken. Gebruik chloor en kokend water voor een schone container.

Maden voorkomen

Het is natuurlijk altijd beter om een madenplaag in de container te voorkomen dan te genezen. Onthoud dat maden ontstaan doordat vliegen eitjes leggen bij rottend voedsel.

  • Sluit de deksel van de container volledig af!
  • Gebruik mottenballen om vliegen te verjagen. Het resultaat is minder maden in de container en dus uiteindelijk ook weer minder vliegen.
Laatst aangepast op donderdag, 01 september 2016 20:56

Reageer op: "Maden in de container effectief bestrijden; hoe bestrijd je maden!?"

Anderen lazen ook

Medische informatie…
Dit is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk