Hoe kom je uit de schuldsanering?

Schulden Schulden

Veel mensen in Nederland hebben financiële problemen. Problemen op financieel gebied zijn veelal bijzonder stressvol en kunnen psychologische problemen teweegbrengen. Voor wie er op het financiële vlak niet uitkomt is er de schuldhulpverlening. Schuldhulp wordt meestal vanuit de gemeente aangeboden. In andere gevallen bieden woningcoöperaties en kredietbanken hulp aan van een budgetcoach of schuldhulpverlener. Wie eenmaal hulp krijgt gaat een moeilijk periode tegemoet. Vaak moeten mensen met zeer weinig geld per week rondkomen. Geld voor leuke dingen, pretparken en nieuwe kleding is er vaak niet. Hoe overleef je de schuldsanering en hoe blijf je er uit?

Financiële problemen: schulden!

Wanneer het op financieel gebied allemaal tegenzit moet er direct actie ondernomen worden. Wanneer dat niet gebeurt kan het gebeuren dat iemand flink in de problemen komt. Vaak stapelen de rekeningen zich op en komen de eerste aanmaningen binnen. Na een tijdje komen er incassobureaus voor de deur staan. Incassobureaus zijn instanties die geld innen. Als er geen geld is valt er natuurlijk ook niet zo veel te innen. Dit betekent niet dat het geld dan automatisch wordt kwijtgescholden. Een persoon met financiële problemen moet ook gewoon de rekeningen betalen, maar wat als dat niet kan? In dat geval kan het voorkomen dat iemand in de schuldsanering terecht komt. Het gezag over de inkomsten kan dan bij een schuldhulpverlener komen te liggen. Dit betekent dat er zo veel mogelijk geld van het salaris (uitkering) naar de schuldeisers gaat. Het doel van de schuldsanering is dat de persoon in financiële nood op een verantwoorde manier zijn/haar schulden kwijtraakt. 

De schuldsanering (WSNP)

Ieder mens heeft recht om toegang te krijgen tot de wettelijke schuldsanering. Voordat je echter toegang krijgt moet je wel geprobeerd hebben om de schulden in een minnelijk traject opgelost te krijgen. Wanneer dit niet lukt is er de mogelijkheid om bij de rechtbank schuldsanering aan te vragen. Het aanvragen geschiedt door middel van een verklaring en verzoekschrift. Deze twee documenten stuur je naar een rechtbank. De rechtbank kan dan beslissen of de schuldsanering op de persoon in kwestie van toepassing is. Wie in de schuldsanering komt kan in 3 - 5 jaar schuldenvrij zijn.

 

Hoe blijf je uit de schulden

Eenmaal uit de schuldsanering kun je met een schone lei beginnen. Dit betekent dat je vanaf dat moment weer helemaal zelf mag bepalen waar het geld naartoe gaat en wat je allemaal uit wilt geven. De schuldeiser hebben het geld en jij hebt weer meer te besteden. Dit klinkt natuurlijk heel positief maar de ervaring leert dat het moeilijk is voor mensen om uit de schulden te blijven na het traject van de schuldsanering. Het is erg belangrijk om goed om te gaan met geldzaken. Wie na de schuldsanering weer in de financiële problemen komt en weer een verzoekschrift/verklaring inlevert bij de rechtbank loopt kans om afgewezen te worden. Wie namelijk binnen tien jaar weer in de problemen raakt wordt afgewezen. Hier een aantal tips om uit de schulden te blijven:

  • Zorg voor een regelmatig inkomen
  • Leer over bankzaken
  • Zorg dat je precies weet hoeveel geld je verdient en wat je uitgeeft!
  • Sparen: zorg voor een buffer
  • Vraag hulp bij vrienden/familie
Laatst aangepast op dinsdag, 27 maart 2018 17:21

Reageer op: "Hoe kom je uit de schuldsanering?"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk