Je houding tijdens het sollicitatiegesprek

Oogcontact bij eerste ontmoeting Oogcontact bij eerste ontmoeting

Solliciteren is een belangrijk onderdeel voor het verkrijgen van een leuke baan. Het sollicitatiegesprek is een onderdeel van het sollicitatieproces dat meestal begint bij het vinden van een leuke vacature. Het sollicitatiegesprek is veelal doorslaggevend en kan een baan opleveren. Welke houding neem je aan tijdens het sollicitatiegesprek om je succeskans te vergroten?

Je houding tijdens het sollicitatiegesprek

De houding is belangrijk tijdens elk soort gesprek en zegt vaak veel over wat je bedoelt of waar je interesse ligt. Je houding is dus niet alleen interessant voor een sollicitatiegesprek. Ook tijdens ''normale'' gesprekken zegt een houding vaak veel. Mensen die bijvoorbeeld met de armen over elkaar heen zitten doen dat wanneer ze zich aangevallen voelen. Ze doen dit als iemand in zijn of haar comfortzone stapt. De gesloten houding, armen over elkaar heen gevouwen, moet altijd worden voorkomen tijdens een sollicitatiegesprek.

Naar voren hangen

Mensen die geïnteresseerd zijn in een verhaal van iemand anders hangen vaak naar voren. Ze luisteren aandachtig en zijn gefocust op het verhaal. Wanneer je een sollicitatiegesprek hebt, ga dan rechtop zitten en wissel dit af met een lichte buiging naar voren. Je laat met deze houding zien dat je geïnteresseerd bent in het verhaal van iemand anders. Daarnaast wek je tevens interesse op van de sprekers die zien dat je oprecht aan het luisteren bent naar het verhaal.

Naar achteren leunen

Mensen die tijdens een gesprek naar achteren leunen zijn vaak niet zo geïnteresseerd in het verhaal en zijn snel afgeleid. Het verhaal boeit niet, of de spreker is niet interessant. Deze nonchalante houding wordt onbewust vaak snel opgepikt. Ga niet achterover leunen tijdens een sollicitatiegesprek.

Elkaar niet aankijken

Het is belangrijk om elkaar recht in de ogen aan te kijken als je spreekt. Hiermee geef je een krachtige indruk. Houd er wel rekening mee dat je iemand niet te lang en te intens moet aanstaren. Dit geeft juist een agressieve indruk. Iemand lang en indringend aankijken wordt ook wel de power gaze genoemd en wordt vaak gebruikt om iemand af te schrikken.

Helder spreken

Een rechte houding zorgt voor een heldere spraak. Ga dus rechtop zitten en wees energiek. Je taal en spraak wordt dan vaak krachtiger en lager. Het is belangrijk om helder te spreken. Cryptische en puzzelachtige spraak wordt vaak vervelend gevonden tijdens een sollicitatiegesprek.

Lach veel

Lachen helpt. Een energieke en opgewekte houding is aanstekelijk. Mensen houden van vrolijke mensen. Je ''likeability'' gaat dan omhoog, oftewel, mensen vinden je leuker en mogen je sneller. Dit kan in je voordeel werken tijdens een gesprek. Houd er wel rekening mee dat niet iedereen gecharmeerd is van een vrolijke lach. Er zijn mensen die een opgewekte persoonlijkheid verwarren met onbekwaamheid. Dit verband is uiteraard nooit gevonden.

Kijk iedereen aan tijdens het gesprek

Vaak zijn er meerdere interviewers tijdens een sollictatiegesprek. Je zit dus bijna nooit alleen. In dat geval is het belangrijk om iedereen genoeg aandacht te geven. Niet iedereen zegt of vraagt evenveel. Het is toch belangrijk om iedereen aan tafel aandacht te geven. Verschuif je blik langs de tafel en kijk mensen aan in de ogen.

Gebruik je handen

Het is belangrijk om je handen te gebruiken tijdens het uitleggen van een verhaal. Het gebruik van gebaren kan helpen om het verhaal meer kracht bij te zetten. Daarnaast komt een verhaal meer tot leven als je je handen gebruikt.

Laatst aangepast op woensdag, 29 maart 2017 20:22

Reageer op: "Je houding tijdens het sollicitatiegesprek"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk