Is lenen verstandig? Voor- en nadelen

Is lenen verstandig? Voor- en nadelen

Soms is het onvermijdelijk om geld te lenen. Geld lenen leren we al van jongs af aan. Jonge kinderen lenen geld van hun ouders en studenten lenen uiteindelijk geld van de overheid om de studie te bekostigen. Geld lenen is niet erg, zolang je maar een zekerheid hebt dat je het geld weer terug kunt betalen. Geld lenen gebeurt op grote schaal en daar wordt ook veel geld mee verdient. Banken en andere grote organisaties kunnen geld lenen tegen een rentebedrag. Rente betaal je over het geleende bedrag. Wie geld leent moet dus vaak rente betalen. Deze rente is de tegenprestatie voor het uit te lenen bedrag. Een hypotheek is ook een lening. De bank leent jou geld zodat je een huis kunt financieren. Leningen worden vaak maandelijks afbetaald. Wat zijn de voor- en nadelen van een lening?

Een lening: wel of niet doen?

Met een lening kun je een groot goed in één keer kopen. Een lening maakt het bijvoorbeeld mogelijk om een huis te kopen of een mooie auto. Het te lenen bedrag leen je vaak bij een bank of een kredietverstrekker. Er zijn veel kredietverstrekkers die allemaal een andere rentepercentage hanteren. Rente betaal je over het te ontvangen bedrag (de lening). Wie bijvoorbeeld €40.000 leent zal daar ook rente over betalen. Geld lenen kost dus geld. Met het te lenen bedrag kun je veel leuke dingen. Dit is dan gelijk ook het grootste voordeel van een lening.

Een lening kost geld

Een lening kost dus geld. Je betaalt uiteindelijk meer aan de kredietverstrekker dan je van de verstrekker hebt geleend. De rente is de winst die een verstrekker haalt uit het uit te lenen bedrag. Met veel geld kun je niet alleen leuke dingen kopen. Je kunt ook je studie bekostigen met een lening. Studeren is in Nederland zeer prijzig. Niet alleen vanwege het feit dat collegegelden van universiteiten erg hoog zijn. Studeren zorgt er ook voor dat je niet kunt werken. Je kunt je tijd immers maar één keer besteden. Studenten zijn dus vaak afhankelijk van een lening om überhaupt te kunnen studeren. Sommige studenten werken naast hun studie. Deze studenten zijn doorgaans minder succesvol. Een lening kan dus ook een noodzaak zijn.

Verstandig om gaan met een lening

Hoe mooi het ook klinkt: een lening moet wel afbetaald worden. Wie een lening aangaat heeft de verplichting om het afgesproken bedrag ook weer terug te moeten betalen. Dit gebeurt doorgaans maandelijks (elke maand). Het is altijd erg belangrijk om je eigen financiële vooruitzichten goed in te schatten. Wanneer de vooruitzichten niet bepaald rooskleurig zijn, ga dan ook geen grote lening aan. Wanneer de vooruitzichtingen stabiel zijn is het geen probleem om een lening aan te gaan. Schat ook de impact van een lening in. Hoeveel ben je maandelijks kwijt aan de kredietverstrekker (bijvoorbeeld een bank)? Als het meer dan €200 is kan het verstandig zijn om de gevolgen in te schatten en/of te testen. Mensen zijn doorgaans bijzonders slecht in het inschatten van eventuele negatieve risico's.

Wat is de rente?

De rente is niet overal even hoog. Ga dus niet zomaar een lening aan bij een willekeurig bedrijf/organisatie/kredietverstrekker. Kijk eerst goed rond en kijk naar de voorwaarden. Als je een auto op afbetaling koopt is het verstandig om goed na te gaan hoeveel je per maand wilt betalen voor je auto. Als je elke maand €250 wilt afbetalen voor je auto moet je die grens ook voor jezelf stellen en niet overschrijden. Wanneer je de lasten deelt (bijvoorbeeld wanneer je samenwoont) kan het ook verstandig zijn om eventueel grote aankopen te overleggen. Geldproblemen (financiële nood) is in Nederland de voornaamste reden tot het ontstaan van relationele problemen.

Lenen bij familie

Je kunt ook geld lenen bij je familie. Dit lijkt in eerste instantie voordelig want vaak is de rente lager of je betaalt helemaal geen rente. Het is echter niet altijd even gunstig. Lenen bij familie kan ook voor problemen zorgen. Vaak is er grote financiële controle wanneer je leent bij een familielid. Zeker wanneer het moeilijk wordt om aan de betaalverplichtingen te voldoen. Lenen bij familie is meestal niet aan te raden. Het is sowieso erg belangrijk om alles goed op papier te hebben. Laat eventueel een derde partij een financieel contract opstellen. Dit om eventuele problemen in de toekomst voor te zijn.

Reageer op: "Is lenen verstandig? Voor- en nadelen"

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk