Wat verdient een psychiater?

Verdien ik wel genoeg? Verdien ik wel genoeg?

Wat is het salaris van een psychiater? Een psychiater is een arts en heeft zich gespecialiseerd bij een geestelijke gezondheidszorg instelling (een ggz). Een psychiater heeft de studie geneeskunde afgerond en verdient een zeer hoog salaris. De vraag is natuurlijk hoeveel geld een psychiater per maand verdient.

Hoeveel verdient een psychiater?

Het salaris van een psychiater ligt tussen de € 4.934 en € 8.622 per maand. Dit bedrag kan een stuk hoger uitvallen als de psychiater voor zichzelf aan het werk is. Dit betekent dat de psychiater een zelfstandige zonder personeel status heeft (ZZP). De psychiater kan zichzelf namelijk bij de kamer van koophandel inschrijven en zichzelf laten huren door bijvoorbeeld een ggz instelling. Het uurtarief van de psychiater ligt dan veel hoger. Het salaris van een net afgestudeerde psychiater zal doorgaans niet de ondergrens van € 4.934 raken. De meeste psychiaters, ook de beginnende, kunnen een veel hoger salaris eisen doordat het beroep gerekend wordt tot een schaarste beroep. Er is in Nederland dus veel meer vraag naar psychiaters dan er pschiaters aanwezig zijn.

Psychiaters verdienen erg goed

De bovengrens van de psychiater kan nog veel verder worden opgerekt als de psychiater werkzaam is in bepaalde gebieden van Nederland. Er zijn namelijk provincies waar veel meer vraag naar psychiaters is. Instellingen bieden daarom veel meer geld dan gangbaar is. Zo kunnen psychiaters een speciale aanstellingpremie ontvangen als ze bijvoorbeeld willen wonen en werken in de provincie Zeeland. Een aanstellingspremie kan oplopen tot meer dan € 20.000. Dit betekent dat de psychiater dit geldbedrag ontvangt als hij/zij werkzaam wordt bij een ggz instelling in Zeeland.

Wie verdient meer: psychiater of psycholoog?

Het salaris van een psychiater is veel hoger dan van een psycholoog, al maakt het niet veel meer uit als het gaat om een klinisch psycholoog. De klinisch psycholoog zit aan de top van de psychologie en heeft qua werkzaamheden veel overlap met de psychiater.

Verdient een psychiater genoeg? Vind jij dat een psychiater in Nederland voldoende verdient? Laat jouw mening weten door het reactieformulier onder dit artikel in te vullen.

Laatst aangepast op maandag, 27 november 2017 14:12

Reageer op: "Wat verdient een psychiater?"

1 Reactie

 • Reactielink mw. drs. S. Donicie, psycholoog en mw. drs. R. van Manen, PsyD in de Clinical Psychopharmacology, psycholoog BIG-geregistreerd vrijdag, 19 januari 2018 10:46 Geplaatst door mw. drs. S. Donicie, psycholoog en mw. drs. R. van Manen, PsyD in de Clinical Psychopharmacology, psycholoog BIG-geregistreerd

  Wij willen u attenderen op het feit dat in het artikel de klinisch psycholoog genoemd wordt, echter is het klinisch psycholoog, BIG-geregistreerd.
  - Klinisch psycholoog, BIG-geregistreerd is een specialisatie van 4 jaar na de basis universitaire opleiding van 4-5 jaar plus 24 maanden BIG/GZ-opleiding. Dit maakt samen 11 jaar.
  - Klinisch psycholoog zonder BIG-registratie is de basis universitaire opleiding 4-5 jaar.

  De psychiater en de klinisch psycholoog / klinisch neuropsycholoog, BIG-geregistreerd, staan op hetzelfde niveau. Bij een multidisciplinair overleg zijn zij beiden gelijk.

  Bij voorbaat dank.

Anderen lazen ook

© 2016 - 2018 www.mensenlichaam.nl

Onderdeel van het Trivomedia-netwerk