Vaak plassen - Waarom vaak naar wc en oplossing
Er zijn verschillende oorzaken te noemen waarom men vaak en veel moet plassen. Plasproblemen kunnen ontstaan door stress, medicijnen en problematiek van de blaas zelf. Sommige mensen moeten heel vaak plassen, maar ervaren dan weinig blaaslediging. Er zijn ook mensen die overdag bijna niet hoeven te plassen en gedurende de nacht vaak moeten plassen. Plassen kan ook pijn geven. Soms is er sprake van drukpunten en steken. Wat moet je doen bij vaak plassen. Welke oplossingen zijn er te noemen?
Waarom moet ik zo vaak plassen?
Plassen is een natuurlijk proces maar soms kan het vervelend worden als je heel vaak op een dag naar de wc moet om te plassen. Met name vrouwen hebben vaker last van het vaak moeten plassen. Een plas-probleem kan zich snel ontwikkelen. Dit betekent dat je het plassen moeilijk onder controle hebt. Soms komt er maar een beetje urine terwijl de drang hoog was. Dit zijn vervelende situaties waar iets aan gedaan moet worden. Wat is de achterliggende oorzaak van het vaak moeten plassen? Mensen moeten vaak en soms veel plassen omdat er sprake kan zijn van:
- OAB syndroom (ook wel overactieve blaas syndroom genoemd)
- Verzwakte blaas
- Overactieve blaas
- Nycturie (nachtelijk plassen)
- Pollakisurie (vaak moeten plassen met weinig urine)
- Kleine blaas
- Weinig blaasvolume
- Alcohol- en caffeïnegebruik
- Bekkenbodemverzakking
Problemen die gerelateerd zijn aan urineren of plassen komen vaak uit het lichaam zelf. Dit betekent problemen met de zenuwen die de blaas aansturen en/of problemen met de spieren van de blaas. Onregelmatige krampen komen vaak voor. Ook vage steken en drukpunten kunnen het plassen bemoeilijken.
Onzeker door plasproblemen
De bekende oorzaken van het vaak moeten plassen
Mensen met plas-problemen kampen vaak met onzekerheid. Wanneer je precies naar de wc moet is niet duidelijk. Het kan soms in één keer gebeuren dat je moet plassen. De drang is dan zeer groot, maar het plassen gaat dan vaak moeilijk. Er komt vaak weinig urine uit de de blaas terwijl de druk en drang aanwezig is. Het kan ook gebeuren dat je een lange tijd niet hoeft te plassen. De blaas vult zich met urine maar geeft geen signaal af. Krampen en steken kunnen dan optreden. Als je eenmaal moet plassen kunnen er vage en soms pijnlijke steken merkbaar zijn. Plas-problemen kunnen ook ontstaan door infecties. Er is dan vaak sprake van stinkende urine. Denk bijvoorbeeld aan een bacterie (blaasontsteking).
Wat is pollakisurie precies?
Veel mensen in Nederland en België hebben last van pollakisurie. Dit betekent dat er bij weinig urine in de blaas er al grote drang is om naar de wc te gaan. De blaaswand geeft namelijk een signaal af aan de hersenen dat de blaas zich moet legen. Normaal gesproken krijg je drang als de blaas zich voor een groot deel met urine heeft gevuld. Bij mensen met pollakisurie wil de blaas zich al bij een zeer geringe hoeveelheid legen. Je moet dus vaak plassen, maar eenmaal op de wc komt er maar weinig urine uit je blaas.
Vaak plassen door nycturie
Bij mensen met nycturie is de drang groot om gedurende de nacht te plassen. Overdag hoeven deze mensen vaak niet zo heel vaak naar de wc, terwijl tijdens het vallen van de avond de blaas opeens extra geprikkeld wordt. De volgende mensen hebben vaak last van vaak en veel plassen door nycturie:
- 50-plussers
- Mannen met prostaatkanker
- Zwangere vrouwen
- Mensen met problemen aan het hart
Lees ook: Ik moet vaak poepen op een dag: is dit normaal?
Tips om minder vaak te moeten plassen
Er zijn een aantal methoden om minder vaak te moeten plassen. Er zijn medicijnen en homeopathische middelen die de drang om te moeten plassen verkleinen. Ook bestaan er middelen tegen incontinentie (ongewenst urineverlies). Wat kun je zelf doen om het plassen onder controle te krijgen?
1. Matig je gebruik in koffie en alcohol
Mensen die minder vaak koffie en alcohol drinken hebben meestal ook minder vaak last van problematiek bij het plassen. Alcohol heeft een vochtafdrijvende werking en tegelijk zorgt het voor uitdroging waar je weer meer dorst door krijgt. Meer drinken betekent automatisch ook weer meer plassen. Over de werking van koffie op plassen bestaat nog enige onduidelijkheid. Lange tijd werd gedacht dat koffie vochtafdrijvend werkt, echter zijn wetenschappers het nog niet helemaal met elkaar eens of die claim wel echt geldg is.
2. Medicijnen en plassen
Op de markt zijn tal van medicijnen beschikbaar die je kunnen helpen met het reguleren van het plassen. Dit betekent dat ze ondersteunend kunnen werken en het plassen moeten bevorderen. Veel van deze medicijnen is homeopathisch van aard. Er zitten vaak kruiden in verwerkt die het plassen kunnen vergemakkelijken. Er zijn ook medicijnen die de drang om te plassen en blaasvolume kunnen vergroten. Werkzame stoffen zijn onder andere:
- Tovias, Urispas en Vesicare
- Solifenacine en Tolterodine
- Emselex en Flavoxaat
- Kentera en Oxybutinine
- Detrusitol en Dridase
Kijk ook naar uw huidige medicatie. Het kan zijn dat er hulpstoffen in zitten verwerkt die uw plasdrang kunnen beïnvloeden. Vraag uw apotheker of huisarts naar de werkzame stoffen in uw medicijnen.
3. Incontinentie door ouderdom
Veel ouderen kampen met incontinentie. Met name vrouwen op oudere leeftijd ervaren wel eens urineverlies. Bij (lichte) inspanning kan er al urineverlies optreden. Wanneer incontinentie ernstig is kan een operatie (chirurgische ingreep) uitkomst bieden. Dit kan eventueel vergoed worden door uw ziektekostenverzekeraar. Neem altijd eerst contact op met uw huisarts om de problemen kenbaar te maken.
Gezondheid en plassen: blijf voldoende drinken
Mensen die veel moeite hebben met plassen en/of stress ervaren door het plassen kunnen denken dat zo weinig mogelijk drinken helpt om de problemen op te lossen. Natuurlijk is dit niet de oplossing. Voldoende blijven drinken is zeer belangrijk. Wanneer iemand te weinig vocht binnenkrijgt kan allerlei lichamelijke klachten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan extreme hoofdpijn, duizeligheid en een suf/duf gevoel in het lichaam.
Nieuwe artikelen
Reageer op: "Vaak plassen - Waarom vaak naar wc en oplossing"
1 Reactie
- Reactielink donderdag, 28 september 2017 17:01 Geplaatst door Mirror45
Ik slik sinds een aantal maanden wegensspierreuma medicijn Prednisolon, tevens zit ik wegens de ziekte thuis en ga rond 24 u slapen maar kijk tv tot dan eet graag een chips met drinken, moet er vaker uit snachts voor wc, medicijn oorzaak of laat drinken ?